Doi din trei români vor rămâne fără medic de familie până în anul 2030
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Doi din trei români vor rămâne fără medic de familie până în anul 2030

GALERIE
protest medici
  • protest medici
- +

Acţiunea va avea loc la Bucureşti, miercuri, la aceasta participând şi o delegaţie de la Iaşi. „Prin obligaţii birocratice, absurde, medicul de familie este transformat în administrator în folosul CNAS, iar pacientul devine o «minge» trimisă să plimbe hârtii“, spun medicii de familie.

Medicii de familie ieşeni vor participa săptămâna viitoare la un mi­ting în Bucureşti, prin intermediul căruia îşi doresc să atragă atenţia asu­pra faptului că, fără o serie de schim­bări în ceea ce priveşte asigurarea actului medical, asistenţa me­dicală primară va avea de suferit.

Mitingul organziat de Coaliţia „Solidari pentru Sănătate“ va avea loc miercuri, 15 noiembrie, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, începând cu ora 11. Acţiunea este o continuare a protestului organizat pe data de 2 noiembrie în faţa Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, când medicii au depus un memoriu cu o serie de revendicări.

În primul rând, medicii îşi doresc alocarea a minimum 10% din Fondul Naţional Unic de Asi­gurări Sociale de Sănătate, faţă de 5,8% în prezent, dar şi crearea unui mediu care să poată asigura o relaţie funcţională medic-familie-comunitate.

„Ne dorim îmbunătăţirea sănă­tăţii cetăţenilor României, prin debi­rocratizarea sistemului şi neîngră­direa ariei de competenţe ale medi­cului de familie în relaţia cu pacientul său şi în acord cu pregătirea şi realitatea medicală a secolului XXI. Prin obligaţii contractuale birocratice, absurde, medicul de familie este transformat din medic în administrator al sistemului în folosul CNAS, iar pacientul devine o «minge» tri­misă să plimbe hârtii de la un medic la altul, ceea ce afectează grav rela­ţia medic de familie-pacient. Proto­coa­lele medicale sunt de fapt protocoale administrative, listele de me­dicamente sunt îngrădiri ale accesului populaţiei la medicamente, SIUI este un sistem informatic care trebuie completat cu adeverinţe şi hârtii“, precizează reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Medicii susţin că, în urma unei ana­lize efectuate, până în anul 2030, doi din trei români riscă să rămână fără medic de familie, existând o tendinţă de ieşire a medicilor de familie din sistem, fie pe fondul pensionării, fie prin fenomenul migraţiei, fiind şi un număr tot mai mic de medici tineri care aleg să urmeze această specialitate. În acelaşi timp, populaţia ţării îmbătrâneşte şi, odată cu această tendinţă, creşte şi incidenţa bolilor grave cum ar fi cele oncologice, cardiovasculare, respiratorii sau infla­matorii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

Cosmin PAȘCA

PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

Fără un transfer rapid şi real de putere la nivel local, PNL Iaşi nu va avea niciun cuvânt de spus în transferul de putere de la Bucureşti. Va rămâne o organizaţie orfană, o gaşcă tolerată în partid, cu lideri lăsaţi să-şi facă şmenurile prin judeţ, atâta vreme cât nu emit pretenţii la funcţii şi bani de la centru.

Filmuletul zilei

opinii

Tutoriat

Codrin Liviu CUȚITARU

Tutoriat

Drăguşilă a fost întrerupt de un tinerel apărut subit lângă noi: „Nenea îndrumătoru’, nenea îndrumătoru’, ce bine că te întâlnesc! Plănuiam să te textuiesc, dar mai bine-i face-to-face. Sunt Ţiţi Bâtă de la anul I. Nu vrei să mergi matale la Becanat să-mi iei adeverinţă de student? Îmi trebuie iute pentru abonamentul la transporturi.”

Despre oraşele creative ale României (IV)

George ŢURCĂNAŞU

Despre oraşele creative ale României (IV)

Domeniile considerate creative au înregistrat o creştere importantă a numărului de angajaţi, de la 335,9 mii, în 2011, primul an de creştere economică semnificativă după criza de la finalul primului deceniu al secolului actual, la 506,2 mii angajaţi, în 2019, ultimul an pentru care avem date. Din perspectiva procentuală, creşterea e de aproape 50,7%.

Intermedierea financiară şi băncile străine

Alin ANDRIEȘ

Intermedierea financiară şi băncile străine

În România se înregistrează cel mai scăzut nivel al intermedierii financiare din Uniunea Europeană, nivelul creditelor acordate mediului privat fiind de doar 24,7% din Produsul Intern Brut, comparativ cu un nivel mediu în ţările UE de 85,8%. Acest nivel scăzut al intermedierii financiare are ca efect un acces dificil şi redus la finanţare a populaţiei şi a firmelor private, precum şi costuri mai mari de finanţare. 

pulspulspuls

Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?

Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?

Am zis că, pe azi, să sărim faza cu jongleriile de bambilici ale băieţilor ăştia noi de la liberalii ieşeni unşi pe funcţii, căci, ne sugerează amicul Archibald Tănase, îi enervăm deja prea tare pe cei ce i-au votat şi văd acuma cât de tare s-au păcălit. 

Caricatura zilei

La un pahar cu extraterestru

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.