Doi elevi de la Colegiul Național din Iași medaliați cu aur la Olimpiada Internațională de Neogreacă
Tudor Cionca și Teodora Chirilă s-au clasat pe prima poziție, după ce au concurat cu vorbitori nativi
Doi elevi de la Colegiul Național din Iași au obținut Premiul I la Olimpiada Internațională a Elenismului (Limba neogreacă). Tudor Cionca și Teodora Chirilă s-au clasat pe prima poziție, după ce au concurat cu vorbitori nativi, care studiază limba în școli grecești.
Echipa județului Iași la Olimpiada Internațională a Elenismului a fost alcătuită din Tudor Cionca, acum elev în clasa a XII-a, și Teodora Chirilă, elevă în clasa a XI-a, de la Colegiul Național din Iași. Aceștia au fost coordonați de profesoara Mirela Averikios de la Seminarul Teologic „Sf. Vasile cel Mare” Iași, care activează și în cadrul Comunității Elene din Iași. Tudor a obținut Premiul I, cu punctaj maxim, la nivelul A2, iar Theodora a luat Premiul I la nivelul B2. Tinerii ieșeni au fost însoțiți de profesoara Camelia-Elena Chiharoi de la Colegiul Național din Iași.
Punctaj maxim și locul I pentru Tudor
Tudor Cionca a trecut în clasa a XII-a la Colegiul Național din Iași, iar la Olimpiada Internațională a Elenismului a obținut Premiul I cu punctaj maxim la nivelul A2, deși studiază limba neogreacă de doar doi ani. Nu este prima dată când se află pe podium la această competiție, întrucât anul trecut a obținut Premiul al III-lea la Olimpiada Internațională de Neogreacă.
„Această performanță reprezintă o realizare și o afirmare a muncii mele pe parcursul celor doi ani de când am început să studiez limba greacă. Practic, mi-am arătat mie că am putut să fac un progres real în tot acest timp. Dintotdeauna am fost pasionat de cultura greacă și vizitând Grecia foarte mulți ani la rând am decis să învăț și partea lingvistică”, a declarat Tudor Cionca.
A învățat alfabetul într-un autobuz
Tânărul ne-a povestit că a învățat alfabetul acestei limbi într-un autobuz din Grecia, prin asocierea literelor alfabetului latin cu cele grecești. Să învețe un nou alfabet a reprezentat o provocare, iar asta l-a motivat să studieze mai mult, pentru a depăși nivelul de începător. Astfel, a hotărât apoi să se înscrie la cursurile Comunității Elene din Iași.
„Limba neogreacă are o structură lingvistică foarte interesantă. Deși este atât de diferită de celelalte limbi pe care le vorbesc, a evoluat din greaca veche, din care au rezultat foarte multe cuvinte pe care le-am împrumutat atât noi, cât și celelalte popoare”, a completat elevul de la Colegiul Național din Iași.
După ce va absolvi liceul, Tudor își dorește să urmeze cursurile Universității Sorbona din Paris, la specializarea Științele limbajului. Profesoara de limba neogreacă Mirela Averikios spune că întâlnirea cu Tudor Cionca, în urmă cu doi ani, a fost predestinată. Aceasta îl descrie ca fiind un tânăr excepțional, care emană o energie pozitivă molipsitoare.
„În doar câteva luni a reușit să pătrundă tainele limbii neogrecești și să obțină, în primul an de studiu, Premiul al III-lea la Olimpiada Internațională a Elenismului, urmând ca anul acesta să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului cu un punctaj absolut. Are o inteligență lingvistică extraordinară. Înțelege și asimilează cu ușurință straturile de profunzime ale gramaticii. Este, de altfel, fluent în mai multe limbi străine. Îl caracterizează seriozitatea și consecvența, fără a-și știrbi și micile plăceri adolescentine, fie că este vorba de o ieșire cu prietenii, un concert sau o vacanță cu familia. Acum doi ani se pregătea asiduu pentru admiterea la medicină, acum se pare că și-a descoperit vocația și dorește să studieze lingvistica la Universitatea Sorbona. Sunt convinsă că va deveni un literat despre care vom auzi în anii ce urmează”, a transmis profesoara Mirela Averikios.
Un vis împlinit pentru Teodora – Premiul I la Olimpiada de Neogreacă
Teodora Chirilă este cea de-a două olimpică din Iași situată pe podium la Olimpiada Internațională a Elenismului. Aceasta a trecut în clasa a XI-a, la Colegiul Național din Iași, iar la olimpiadă a obținut Premiul I la nivelul B2.
„Este un vis împlinit! Mă bucur foarte mult că am obținut acest premiu și sper ca anul viitor să obțin aceleași rezultate”, a precizat Teodora Chirilă.
Eleva de la Colegiul Național a început să studieze această limbă încă din copilărie, întrucât timp de 15 ani a locuit în Cipru. La întoarcerea în România, s-a înscris în Comunitatea Elenă din Iași, iar anul trecut și-a dorit să aprofundeze limba neogreacă.
„Mă atrage limba neogreacă, pentru că îmi place și cultura grecească. După ce înveți limba neogreacă îți dai seama că foarte multe cuvinte din limba română provind din aceasta. Este o limbă melodioasă și de bază”, a adăugat tânăra.
Aceasta vrea să se îndrepte către medicină, urmând ca după absolvirea liceului să se îndrepte fie spre Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, fie spre o facultate de medicină din Grecia.
„Teodora a pășit, destul de timidă, pragul Comunității Elene din Iași, anul trecut. A petrecut primii ani din viață în Cipru. Este vorbitoare de limba greacă. Este responsabilă, serioasă, rezervată și muncitoare. Este pasionată, de asemenea, de lingvistică, dar și de muzică. Îi place să cânte dar și biologia. Ieșirile cu prietenii o relaxează. A reușit, de asemenea, o performanță extraordinară. A obținut Premiul I atât la etapa națională a Olimpiadei de Limbă Neogreacă, cât și la Olimpiada Internațională a Elenismului în primul ei an de participare la această competiție. Este empatică și sunt convinsă că va deveni un medic extraordinar”, a declarat profesoara Mirela Averikios despre Teodora Chirilă.
Au concurat cu elevi din șapte țări
Olimpiada Internațională a Elenismului (Limba neogreacă) constă într-o singură probă, care cuprinde atât partea de gramatică, cât și partea de vocabular. Participanții primesc un text pe baza căruia sunt alcătuite mai multe exerciții, iar la final au de realizat o compunere. Pentru profesoara Mirela Averikios, pregătirea cu cei doi elevi de la Colegiul Național poate fi rezumată într-un singur cuvânt: bucurie. Aceasta spune că a fost mai mult un schimb de informații și experiențe.
„Ambii sunt autodidacți, iar rolul nostru ca dascăli se rezumă la a-i ghida atunci când întâmpină dificultăți. La performanța Teodorei, a contribuit și colega mea de la Comunitatea Elenă, doamna Artemisia Tsatsari, profesor-învățător, detașat din Grecia la Comunitatea Elenă din Iași. Este o binecuvântare să lucrezi cu tineri extraordinari, cu un echilibru interior rar întâlnit într-o lume atât de agitată. Înseamnă speranță!”, a menționat profesoara de la Seminarul Teologic Ortodox din Iași.
Cea de-a IX- ediție a Olimpiadei Internaționale a Elenismului (Limba Neogreacă) a fost organizată în perioada 5-8 septembrie, de Ministerul Educației, în parteneriat cu Uniunea Elenă din România. Competiția și premierea s-au desfășurat la București, la Palatul Parlamentului. În acest an au participat elevi din opt ţări – Albania, Grecia, Republica Moldova, Polonia, România, Turcia, Ucraina şi Ungaria. Din Comisia centrală a Olimpiadei au făcut parte profesoarele Mirela Averikios de la Seminarul Teologic „Sf. Vasile cel Mare” Iași și Artemisia Tsatsari de la Comunitatea Elenă Iași.
Publicitate și alte recomandări video