Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Doi ieşeni au fost prinşi în trafic cu peste o tonă de petarde şi artificii. Ei aprovizionau un depozit ilegal de la Baia

GALERIE
Petarde-confiscate-de-Politie4
  • Petarde-confiscate-de-Politie4
- +

În perioada 24 – 26 noiembrie 2022, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase – IPJ Suceava au documentat activitatea infracţională a unor persoane cu preocupări în sfera achiziţionării, depozitării, transportului şi comercializării ilegale de materiale pirotehnice, în baza datelor deţinute identificând în trafic două transporturi şi efectuând ulterior o percheziţie la o locaţie de depozitare a materialelor pirotehnice.

 

În urma activităţilor desfăşurate a fost confiscată peste o tonă de materiale pirotehnice, întocmindu-se dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”.

Totul pare să fi pornit după ce joi, 24 noiembrie, la ora 19.35, poliţiştii au oprit pentru control pe DN2/E 85, un autoturism care  circula dinspre Fântâna Mare spre Vadu Moldovei, condus de un bărbat de 21 ani, din comuna Stolniceni-Prăjescu, judeţul Iaşi. Verificând interiorul autoturismului, poliţiştii au observat mai multe cutii, despre care şoferul le-a spus că ar conţine petarde şi artificii pe care intenţionează să le folosească cu ocazia Sărbătorilor de iarnă. În portbagajul autoturismului a fost găsită cantitatea de 94 kg. articole pirotehnice, diverse categorii, deţinute şi transportate fără drept. Pe numele tânărului ieşean a fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de „orice operaţiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept”. Articolele pirotehnice menţionate au fost indisponibilizate în vederea continuării  cercetarilor.

Puţin mai târziu, la ora 21.00, poliţiştii au oprit pentru control pe DN2/E85, în localitatea Vadu Moldovei, un autoturism condus de către un bărbat de 48 ani, din municipiul Iaşi. În urma controlului, s-a constatat că acesta deţinea şi transporta fără drept cantitatea de 137 kg articole pirotehnice diverse categorii. Articolele pirotehnice  au fost indisponibilizate în vederea continuării  cercetarilor, iuar şoferul s-a ales cu dosar penal privind infracţiunea de „orice operaţiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept”. Conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional şi pentru faptul că avea ITP expirat cu amendă 1.305 lei, fiindu-i reţinut certificatul de înmatriculare.

 Ulterior, în continuarea cercetărilor efectuate, prin administrare de material probator şi coroborarea datelor şi informaţiilor obţinute investigativ, poliţiştii I.P.J. Suceava – Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase împreună cu o grupă din cadrul S.A.S. şi lucrători ai Compartimentului Pirotehnic, au pus  în executare un mandat de percheziţie domiciliară la locuinţa unui bărbat de 36 ani din comuna Baia, judeţul Suceava. În urma percheziţiilor, poliţiştii au identificat cantitatea de 806 kg articole articole pirotehnice diverse categorii deţinute ilegal, cu scopul de a fi comercializate. Articolele pirotehnice în valoare de cca. 200.000 lei au fost ridicate în vederea continuării  cercetărilor.

Conform legislaţiei în vigoare, „este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine şi siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.”

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Poliţiştii mai amintesc că nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;

c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.

d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;

f) pe drumurile publice deschise circulaiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţiile deschise cu aglomerări de persoane;

g) la o distanţă mai mică de 500 de metri de păduri.

Totodată, în conformitate cu legislaţia în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie pe a cărui rază se execută jocurile respective.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri