Doi medici de familie din Iași, despre vaccinarea la țară. Cum îi conving pe săteni
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Abia acum urmează cea mai dificilă etapă

Doi medici de familie din Iași, despre vaccinarea la țară. Cum îi conving pe săteni

GALERIE
vaccinare cabinet
  • vaccinare cabinet
- +

Cea mai mare neîncredere este în mediul rural. Efectele secundare ale serului de la AstraZeneca au fost amplificate şi distorsionate. „Ziarul de Iaşi“ a stat de vorbă cu medici de familie din Ciorteşti şi Mironeasa care încearcă să schimbe percepţia oamenilor despre vaccinuri.

Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie ieşeni a început de câteva zile, iar specialiştii sunt optimişti că vor reuşi să imunizeze cât mai mulţi pacienţi de pe listele proprii. Momentan, aproximativ 40 de medici de familie au primit dozele de vaccin Johnson& Johnson şi au început efectiv administrarea acestora, în total semnând contractele cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate peste 100 de medici.

Doi dintre medicii de familie consultaţi de „Ziarul de Iaşi“ susţin că vaccinarea în cabinetele lor, încă de la începutul campaniei, ar fi dus la un procent mai mare de persoane imunizate, pentru că oamenii au nevoie de sfatul unui profesionist cât mai apropiat de ei. Însă în acest moment încă se confruntă cu persoane reticente sau care nu înţeleg importanţa vaccinării şi pe care trebuie să le consilieze în aşa fel încât să ia cea mai bună decizie.

Cea mai frecventă întrebare - „Dacă o să mor?“

Dr. Viorel Olăraşu şi soţia sa, dr. Olguţa Olăraşu, sunt medici de familie în comuna Ciorteşti şi au solicitat pentru început 100 de doze de la Direcţia de Sănătate Publică. Medicul Viorel Olăraşu spune că în primele patru zile de când a început imunizarea pacienţilor săi a administrat deja 60 de doze. Însă observă că încrederea oamenilor a fost erodată în urma informaţiilor apărute în spaţiul public conform cărora administrarea serului de la AstraZeneca ar fi dus la apariţia unor cheaguri de sânge.

„Campania a fost sub auspiciile neîncrederii populaţiei şi a fost mai greu. Noi, medicii de familie, am început şi mai târziu, abia la aproximativ cinci luni diferenţă. În mediul rural, aceasta este cea mai bună soluţie pentru pacienţi, noi facem activitate de vaccinare de când practicăm meseria asta, vaccinăm copii, vaccinăm antigripal adulţii. Adică nu este o problemă suplimentară pentru noi, suntem cei mai la îndemână şi cei mai «ieftini» care putem face asta“, a precizat dr. Viorel Olăraşu.

Medicul spune că oamenii „au prins o frică“ de a se vaccina şi au nevoie de informaţii corecte pentru a lua o decizie, de aceea stă de vorbă cu fiecare în parte pentru a afla care sunt temerile.

„Partea bună este că se schimbă percepţia în momentul în care un profesionist le spune că este cel mai bine pentru ei să se vaccineze, mai ales dacă sunt bolnavi cronici, pentru a preveni agravarea bolii în eventualitatea unei infectări“, mai spune medicul.

„Dacă o să mor?“, „Am auzit că unii s-au dus la medic după ce au făcut vaccinul şi au descoperit mai multe complicaţii, dacă mi se întâmplă şi mie?“ sunt cele mai frecvente nelămuriri cu care se prezintă localnicii la medicul din Ciorteşti.

„I-am consiliat, le-am explicat că pot să apară mici efecte adverse ca la orice injecţie şi că beneficiile sunt mai mari decât neajunsurile. Spre exemplu, la 60 de doze administrate, nu au fost deloc efecte secundare, doar durere de umăr eventual“, a mai povestit dr. Olăraşu.

Au înţeles importanţa vaccinării după ce au văzut cazurile din comunitatea lor

Dr. Oana Miron, medic de familie în comuna Mironeasa, a început vaccinarea pacienţilor săi de pe 7 mai şi a imunizat deja aproximativ 50 de persoane, iar alte 200 de persoane s-au programat pentru zilele următoare. Medicul spune că oamenii încep să înţeleagă treptat importanţa vaccinării, mai ales după ce au auzit despre cazuri concrete de persoane din comunitatea lor, care s-au îmbolnăvit şi care au făcut forme medii şi grave ale bolii.

„Spre exemplu au vecini care au stat intubaţi în spital, au mai auzit de oameni care au lipsit de la serviciu din cauza bolii. Principala cauză a reticenţei lor este toată discuţia din jurul vaccinului AstraZeneca, e important modul de transmitere al informaţiilor din mass-media“, susţine dr. Oana Miron.

Însă este importantă şi comunicarea dintre specialist şi pacienţi, crede dr. Miron care a reuşit să îi şi convingă pe cei care erau nehotărâţi în legătură cu decizia de a se vaccina.

„Contează dacă vii cu argumente, dacă eşti implicat şi dacă ai o relaţie bună cu pacientul şi eşti apropiat, comunicativ, dacă ştie că te poate găsi telefonic atunci când are nevoie, când are o nelămurire. Eu cred că oamenii au încredere în medicul de familie“, explică doctorul.

Dr. Oana Miron spune că după administrarea primelor doze de vaccin a stat cu emoţii şi a aşteptat să fie contactată de pacienţii săi, însă niciunul dintre cei imunizaţi în cabinetul său nu a avut reacţii adverse deosebite, ceea ce a dus treptat la o dorinţă tot mai mare de vaccinare în comunitate. Programările la cabinet sunt făcute deja până săptămâna viitoare şi crede că va reuşi să imunizeze pe majoritatea celor aflaţi pe lista sa.

Vaccinul Johnson&Johnson se administrează într-o singură doză şi poate fi făcut tuturor persoanelor cu vârsta peste 18 ani. Programările pentru vaccinare se fac pe listele deschise de fiecare doctor, urmând ca fiecare cabinet să îşi stabilească programul de imunizare.

VEDEȚI AICI ȘI: Şeful DSP: Vrem ca, la sfârşitul lui iunie, 70% dintre ieşeni să fie vaccinaţi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Suflu nou în PNL, de la suflete moarte

Cosmin PAȘCA

Suflu nou în PNL, de la suflete moarte

Confruntarea dintre taberele Orban şi Cîţu în PNL nu are, până acum, nicio vagă nuanţă axiologică. Pare exclusiv o dispută pe resursele statului, asumată implicit de ambele părţi. Două armate de suflete moarte care vor să dea un „suflu nou” sifonării de fonduri publice.

Filmuletul zilei

opinii

Întâlniri

Codrin Liviu CUȚITARU

Întâlniri

„Cum, nu sunteţi profesorul Valică Şoapă de la Fizică?” „Nu”, am zis tulburat, „eu sunt de la Litere. Dumneavoastră, domnule Nefriceanu, sunteţi de la Fizică!” „Eu, Nefriceanu?” a strigat Nefriceanu uimit. „De la Fizică? Nicidecum! Sunt Placido Seringo de la Arte!”

Regionalizare (III)

George ŢURCĂNAŞU

Regionalizare (III)

Când vorbim despre necesitatea unei reforme administrative în România, cel mai adesea ne gândim doar la regionalizare, la înfiinţarea unui nivel administrativ superior judeţului. Însă, foarte important în gestionarea mai eficientă la nivelurile scalare locale e şi reînfiinţarea unui palier intermediar între comună şi judeţ.

Rolul băncilor centrale

Alin ANDRIEȘ

Rolul băncilor centrale

Băncile centrale sunt rezultatul unui îndelungat proces de evoluţie istorică, cristalizându-se organizatoric şi funcţional odată cu apariţia structurilor naţionale care le‑au creat. 

pulspulspuls

O întâlnire politică secretă între doi mari duşmani ieşeni. Ce voiau unul de la altul?

O întâlnire politică secretă între doi mari duşmani ieşeni. Ce voiau unul de la altul?

Una mai rece pe azi, taman potrivită pentru o asemenea zi caldă de vară, stimaţi telespectatori. Dar, mai întâi, să vă introducem în context. 

Caricatura zilei

Tort imobiliar

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.