Abia acum urmează cea mai dificilă etapă
Doi medici de familie din Iași, despre vaccinarea la țară. Cum îi conving pe săteni
Cea mai mare neîncredere este în mediul rural. Efectele secundare ale serului de la AstraZeneca au fost amplificate şi distorsionate. „Ziarul de Iaşi“ a stat de vorbă cu medici de familie din Ciorteşti şi Mironeasa care încearcă să schimbe percepţia oamenilor despre vaccinuri.
Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie ieşeni a început de câteva zile, iar specialiştii sunt optimişti că vor reuşi să imunizeze cât mai mulţi pacienţi de pe listele proprii. Momentan, aproximativ 40 de medici de familie au primit dozele de vaccin Johnson& Johnson şi au început efectiv administrarea acestora, în total semnând contractele cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate peste 100 de medici.
Doi dintre medicii de familie consultaţi de „Ziarul de Iaşi“ susţin că vaccinarea în cabinetele lor, încă de la începutul campaniei, ar fi dus la un procent mai mare de persoane imunizate, pentru că oamenii au nevoie de sfatul unui profesionist cât mai apropiat de ei. Însă în acest moment încă se confruntă cu persoane reticente sau care nu înţeleg importanţa vaccinării şi pe care trebuie să le consilieze în aşa fel încât să ia cea mai bună decizie.
Cea mai frecventă întrebare – „Dacă o să mor?“
Dr. Viorel Olăraşu şi soţia sa, dr. Olguţa Olăraşu, sunt medici de familie în comuna Ciorteşti şi au solicitat pentru început 100 de doze de la Direcţia de Sănătate Publică. Medicul Viorel Olăraşu spune că în primele patru zile de când a început imunizarea pacienţilor săi a administrat deja 60 de doze. Însă observă că încrederea oamenilor a fost erodată în urma informaţiilor apărute în spaţiul public conform cărora administrarea serului de la AstraZeneca ar fi dus la apariţia unor cheaguri de sânge.
„Campania a fost sub auspiciile neîncrederii populaţiei şi a fost mai greu. Noi, medicii de familie, am început şi mai târziu, abia la aproximativ cinci luni diferenţă. În mediul rural, aceasta este cea mai bună soluţie pentru pacienţi, noi facem activitate de vaccinare de când practicăm meseria asta, vaccinăm copii, vaccinăm antigripal adulţii. Adică nu este o problemă suplimentară pentru noi, suntem cei mai la îndemână şi cei mai «ieftini» care putem face asta“, a precizat dr. Viorel Olăraşu.
Medicul spune că oamenii „au prins o frică“ de a se vaccina şi au nevoie de informaţii corecte pentru a lua o decizie, de aceea stă de vorbă cu fiecare în parte pentru a afla care sunt temerile.
„Partea bună este că se schimbă percepţia în momentul în care un profesionist le spune că este cel mai bine pentru ei să se vaccineze, mai ales dacă sunt bolnavi cronici, pentru a preveni agravarea bolii în eventualitatea unei infectări“, mai spune medicul.
„Dacă o să mor?“, „Am auzit că unii s-au dus la medic după ce au făcut vaccinul şi au descoperit mai multe complicaţii, dacă mi se întâmplă şi mie?“ sunt cele mai frecvente nelămuriri cu care se prezintă localnicii la medicul din Ciorteşti.
„I-am consiliat, le-am explicat că pot să apară mici efecte adverse ca la orice injecţie şi că beneficiile sunt mai mari decât neajunsurile. Spre exemplu, la 60 de doze administrate, nu au fost deloc efecte secundare, doar durere de umăr eventual“, a mai povestit dr. Olăraşu.
Au înţeles importanţa vaccinării după ce au văzut cazurile din comunitatea lor
Dr. Oana Miron, medic de familie în comuna Mironeasa, a început vaccinarea pacienţilor săi de pe 7 mai şi a imunizat deja aproximativ 50 de persoane, iar alte 200 de persoane s-au programat pentru zilele următoare. Medicul spune că oamenii încep să înţeleagă treptat importanţa vaccinării, mai ales după ce au auzit despre cazuri concrete de persoane din comunitatea lor, care s-au îmbolnăvit şi care au făcut forme medii şi grave ale bolii.
„Spre exemplu au vecini care au stat intubaţi în spital, au mai auzit de oameni care au lipsit de la serviciu din cauza bolii. Principala cauză a reticenţei lor este toată discuţia din jurul vaccinului AstraZeneca, e important modul de transmitere al informaţiilor din mass-media“, susţine dr. Oana Miron.
Însă este importantă şi comunicarea dintre specialist şi pacienţi, crede dr. Miron care a reuşit să îi şi convingă pe cei care erau nehotărâţi în legătură cu decizia de a se vaccina.
„Contează dacă vii cu argumente, dacă eşti implicat şi dacă ai o relaţie bună cu pacientul şi eşti apropiat, comunicativ, dacă ştie că te poate găsi telefonic atunci când are nevoie, când are o nelămurire. Eu cred că oamenii au încredere în medicul de familie“, explică doctorul.
Dr. Oana Miron spune că după administrarea primelor doze de vaccin a stat cu emoţii şi a aşteptat să fie contactată de pacienţii săi, însă niciunul dintre cei imunizaţi în cabinetul său nu a avut reacţii adverse deosebite, ceea ce a dus treptat la o dorinţă tot mai mare de vaccinare în comunitate. Programările la cabinet sunt făcute deja până săptămâna viitoare şi crede că va reuşi să imunizeze pe majoritatea celor aflaţi pe lista sa.
Vaccinul Johnson&Johnson se administrează într-o singură doză şi poate fi făcut tuturor persoanelor cu vârsta peste 18 ani. Programările pentru vaccinare se fac pe listele deschise de fiecare doctor, urmând ca fiecare cabinet să îşi stabilească programul de imunizare.
VEDEȚI AICI ȘI: Şeful DSP: Vrem ca, la sfârşitul lui iunie, 70% dintre ieşeni să fie vaccinaţi
Publicitate și alte recomandări video