Doi tâlhari i-a stâlcit fața unui tânăr doar ca să îi fure cățelul Bichon

joi, 23 mai 2024, 03:00
3 MIN
 Doi tâlhari i-a stâlcit fața unui tânăr doar ca să îi fure cățelul Bichon

Doi ieșeni au agresat un tânăr în plină stradă pentru a-l jefui. Prada vizată nu era însă portofelul sau telefonul victimei, ci …cățelul său Bichon. Nici tâlharii n-au știut însă ce să facă cu el, așa că au adus cățelul înapoi. Era însă prea târziu pentru a mai scăpa basma curată.

În seara zilei de 27 noiembrie 2019, Jorj A. plecase de la domiciliul său din Cantemir împreună cu cățelul său de rasă Bichon. S-a întâlnit în zona Podu Roș cu trei prieteni, cu care a stat o jumătate de oră. La întoarcere, a vrut să ia un taxi, dar nu a mai apucat. În cale i-au ieșit Gheorghe Bordea și un nepot prin alianță al acestuia, Ioan Ursu, ambii în stare de ebrietate. Aceștia au observat cățelul pe care tânărul îl ținea în brațe și i l-au cerut pentru câteva momente.

Tânărul a acceptat și i-a dat cățelul lui Bordea. Când însă l-a cerut înapoi, Bordea a refuzat să i-l dea și a dat să plece. Jorj A. l-a apucat de braț, pentru a-l opri și a-și recupera cățelul. Bordea a înmânat cățelul lui Ursu și l-a lovit pe Jorj A. cu pumnul în față, năucindu-l. Apoi, a continuat să-l lovească cu pumnii și picioarele.

Incidentul s-a petrecut în fața unui magazin, ceea ce a atras atenția. Câțiva cetățeni au intervenit pentru a-l salva pe Jorj A., așa că cei doi agresori au plecat, luând și cățelul. Tânărul agresat a fost transportat la spital, unde s-a constatat că suferise o fractură a orbitei stângi, fracturi ale oaselor nazale și numeroase tumefacții și echimoze, având nevoie de aproximativ trei săptămâni de îngrijiri medicale. După un sfert de oră de la momentul plecării din zonă a poliției și ambulanței, Bordea și Ursu s-au întors, cu tot cu Bichon. L-au dat unui cetățean, spunându-i să-l predea proprietarului. În cele din urmă, câțelul a ajuns înapoi la stăpânul său.

În fața procurorilor, Bordea și-a negat fapta, susținând că doar îl împinsese pe Jorj A., după ce acesta îl înjurase. Tânărul căzuse și se lovise singur. Nu știa că Bichonul îi aparținea. Îl luase dintre mașini, crezând că este un câine vagabond. Declarațiile martorilor, ca și testul poligraf au arătat însă că mințea. Abia în fața instanței, Bordea și-a recunoscut fapta. Bordea și Ursu au fost trimiși în judecată pentru tâlhărie calificată. Inițial, Jorj A. a descris în detaliu agresiunea, dar în instanță și-a schimbat poziția, declarând că nu-și mai amintește dacă a fost lovit sau motivul pentru care ar fi fost agresat. Aceste declarații au fost înlăturate de judecători, ca nesincere.

„Această «grabă» a persoanei vătămate de a-i disculpa pe inculpaţi, lipsa unor explicaţii rezonabile sau verosimile cu privire la schimbarea de poziţie, contradicţia flagrantă în raport de cele relatate anterior în cauză în mod detaliat şi concordant în repetate rânduri, conduce la concluzia că persoana vătămată a fost nesinceră (în parte) cu intenţia vădită de a-i favoriza pe inculpaţi. În acest sens instanţa reţine şi faptul că în faza de urmărire penală aceasta s-a întâlnit cu inculpatul Bordea cu care a discutat, cel din urmă «cerându-și iertare» de la el pentru cele întâmplate, persoana vătămată declarând că nu mai are pretenții civile de la acesta”, au consemnat magistrații Judecătoriei.

Bordea și Ursu au fost găsiți vinovați, dar judecătorii s-au orientat spre pedeapsa minimă. Amândoi au fost condamnați la câte 2 ani de închisoare. Excutarea pedepsei a fost suspendată în cazul lui Bordea, care își recunoscuse fapta. Ursu nu s-a prezentat la proces, așa că în cazul lui pedeapsa urmează să fie executată în regim de detenție. Sentința Judecătoriei nu este definitivă, ea putând fi contestată în apel.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii