Doi terorişti maghiari, eliberaţi din închisoare, medaliaţi de Consiliul Naţional Secuiesc
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Doi terorişti maghiari, eliberaţi din închisoare, medaliaţi de Consiliul Naţional Secuiesc

GALERIE
Szocs-Zoltan-şi-Beke-Istvan-sursa-PromptMedia
  • Szocs-Zoltan-şi-Beke-Istvan-sursa-PromptMedia
- +

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) a înmânat diploma şi medalia de onoare „Moyses Márton” lui István Beke şi lui Zoltán Szocs, care au fost recent eliberaţi din închisoare, după ce au fost condamnaţi pentru terorism, transmite MTI, citată de Rador.

Ceremonia de premiere, care a avut loc în cerc restrâns marţi după-amiază, la Sfântu Gheorghe, a fost transmisă pe pagina de socializare a CNS. La eveniment a participat doar Zoltán Szocs, în timp ce István Beke, fiind răcit, a urmărit ceremonia pe internet.

Balázs Izsák, preşedintele CNS, a declarat: distincţia care poartă numele lui Márton Moyses este compusă dintr-o diplomă, o medalie de onoare şi o insignă, poartă motoul „Nevinovat pentru adevăr”.

El a adăugat că insigna a fost concepută în aşa fel încât să poată fi purtată tot timpul – deoarece ea nu trebuie purtată din mândrie, ci pentru a îndemna comunitatea la rezistenţă. Csaba Ferencz, vicepreşedintele CNS, i-a elogiat pe cei doi, spunând: István Beke şi Zoltán Szocs au făcut ceea ce ar trebui să facă toţi tinerii secui cu sentimente naţionale.

„Cu mijloacele pe care le aveau la dispoziţie, ei au format o comunitate şi au acţionat pentru a contracara eforturile de deznaţionalizare care durează de un secol. Ei nu şi-au ascuns identitatea moştenită de la strămoşii lor, şi-au asumat-o cu mândrie şi au trăit-o în viaţa de zi cu zi”, a spus acestea

În opinia vorbitorului, puterea din România a vrut să statueze un exemplu prin cazul lor, de aceea au fost întemniţaţi. În discursul său de mulţumire, Zoltán Szocs a afirmat că şi-au făcut datoria ca tineri rebeli.

În data de 4 iulie 2018, István Beke şi Zoltán Szocs au fost condamnaţi de către Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie la câte cinci ani de închisoare cu executare, cu acuzaţia de terorism şi instigare la terorism.

Cei doi au ispăşit din pedeapsă patru ani, fără câteva zile. Condamnarea celor doi bărbaţi din Târgu Secuiesc a provocat indignarea generală în rândurile maghiarilor din Transilvania, întrucât Curtea de Apel din Bucureşti, în calitate de primă instanţă, a constatat că cea mai mare parte a rechizitoriului este nefondat, absolvindu-i de majoritatea capetelor de acuzare.

Ei au fost deferiţi instanţei de către DIICOT care, pe baza unor convorbiri interceptate între cei doi şi a unor petarde descoperite în locuinţa lui István Beke, a concluzionat că ar fi plănuit să detoneze o bombă artizanală la parada militară care a avut loc în piaţa centrală din Târgu Secuiesc, pe 1 decembrie 2015, de Ziua Naţională a României.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfipte-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfipte-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Iohannis în Egipt

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.