De Business

Punem punctul pe știi

Doi tineri ieșeni vor să facă revoluție în reciclarea ambalajelor

marți, 15 octombrie 2024, 02:30
7 MIN
 Doi tineri ieșeni vor să facă revoluție în reciclarea ambalajelor

Ceea ce a fost odată aruncat ca deșeuri reprezintă acum o oportunitate promițătoare pentru a proteja mediul, a genera venituri și a câștiga timp. Și cum România este țara statului la cozi, inclusiv la reciclare, asta le-a dat idei de afaceri unor tineri din Iași. Ei au creat o aplicație care îți permite să reciclezi de la distanță. Chemi un curier și îți preia comanda direct de acasă. Aplicația a fost lansată luna trecută și are deja peste 2.000 de utilizatori în toată țara. Fondatorii ei o văd însă și mai departe de atât.

Statul la coadă pentru reciclare poate fi înlocuit, mai nou, de o aplicație. Se numește Reverse PET și a fost inventată de doi tineri din Iași. Un IT-ist și un specialist în marketing, care la rândul lor s-au lovit de problema returnării ambalajelor cu simbolul SGR, la cozi interminabile. De aici și ideea acestei aplicații. Odată instalată în telefon, poți scăpa de produsele reciclabile, plasând o comandă pentru preluarea lor direct de la ușa casei. Aplicația îți permite și să comuți contul de utilizator, din reciclator în livrator. Asta, pentru bani în plus și dacă timpul îți permite.

Citiți aici integral Ziarul de Business nr. 28

Fondatorul acestei aplicații este Ion Bogatu, un tânăr pasionat de IT, cu origini de peste Prut, care, în urmă cu 9 ani, a venit la Iași, pentru a studia Informatica și aici a rămas.

„Ideea  a venit undeva în aprilie, anul acesta, ca urmare a faptului că doream și eu să reciclez niște PET-uri și nu prea mi-a ieșit cu statul la coadă. Nu prea m-am împăcat cu ideea de a pierde timp acolo. Și m-am gândit că ar fi util să am o aplicație prin care să pot plasa o comandă cu numărul de PET-uri și un alt utilizator să o poată prelua, astfel încât să fie recompensat cu o parte din acea garanție de 50 de bani. Practic, să fie un win-win pentru toată lumea”, a mărturisit pentru ZdI, Ion Bogatu, fondatorul aplicației Reverse PET.

Ion Bogatu, unul dintre fondatorii aplicației

Ce înseamnă asta mai exact? Ei bine, utilizatorul aplicației care vrea să recicleze de acasă, fără a sta la cozi, va primi în schimbul fiecărui ambalaj cu simbolul de garanție-returnare (SGR), 20 de bani. Curierul, adică cel care va prelua produsele, va primi în schimbul acestui serviciu 25 de bani pentru fiecare produs în parte, iar 5 bani vor fi direcționați către servicii de mentenanță și dezvoltare ale aplicației.

”Ținând cont că livratorul sau colectorul, cum îl numim noi, face munca cea mai grea și câștigul lui este mai mare decât al meu. 20 de bani rămân la utilizator, 25 de bani la colector și 5 bani pentru dezvoltarea aplicației. Da, atât ne revin nouă, 5 bani, sumă pe care o vom reinvesti în marketing, în diverse campanii pe care o să le realizăm”, a explicat fondatorul aplicației.

Ce se întâmplă după plasarea comenzii?

În cazul în care, utilizatorul dorește să fie la rândul său livrator și să preia  comenzile direct de la domiciliul reciclatorului, acesta trebuie să cumpere puncte din aplicație, care vor asigura ulterior plata celui de la care ridică produsele.

Pentru a onora o comandă, curierul are la dispoziție 60 de minute. Dacă nu poate fi preluată la timp, acele puncte se întorc automat la utilizatorul inițial, iar comanda va fi disponibilă din nou în aplicație pentru alți livratori.

„Trebuia să facem un sistem în care să ne gândim la ambele părți, un sistem care include și cumpărarea de puncte, pe bani reali. În schimb, nu există, de exemplu, o pierdere pentru nicio parte. Acele puncte se pot extrage din nou în cazul în care nu sunt folosite și avem utilizatori care, după o perioadă, au ales să convertească punctele în bani reali și, astfel și-au scos investiția inițială. Deci, cumva colectorul, în primă fază, atunci când ridică o comandă, el transferă acei 20 de bani către reciclator și 5 bani către aplicație, bani pe care îi revendică atunci când se duce la centrul de colectare și își ia acea garanție de 50 de bani”, a mai explicat IT-istul. Așadar, orice utilizator poate fi și livrator, aplicația având disponibile în acest sens două profiluri.

Câteva mii de utilizatori doar într-o singură lună

Lansarea oficială a aplicației a avut loc luna trecută, pe 16 septembrie și a fost primită neașteptat de bine, după cum ne asigură fondatorii ei. În nici o lună de zile a strâns deja peste 2.000 de utilizatori din toată țara, pentru că nu este disponibilă numai la Iași. Poate fi folosită la fel de bine în orice alt județ unde există și automate de reciclare ale RetuRo:

„În prima zi, cred că am avut în jur de 200 de utilizatori. A doua zi încă 300 și în prima săptămână am depășit 1.000, iar sâmbăta trecută (n.r. -05 octombrie) am depășit pragul de 2.000 de utilizatori. A fost o creștere la care nu ne-am așteptat nici noi, sincer! Ca număr de comenzi avem 400 și ca număr de PET-uri sunt peste 30.000 care deja sunt în aplicație și așteaptă să fie colectate”. Până acum, majoritatea comenzilor au fost plasate în capitală, însă există utilizatori în mai toate județele, potrivit lui Ion Bogatu.

Aplicația este gratuită și este compatibilă atât pentru Android cât și pe iOS. În plus, este și ușor de folosit, după cum ne asigură cofondatorul Reverse PET, la rândul său utilizator al aplicației.

”Meniul este și în limba română și în engleză. Este foarte simplu de folosit! Chiar asta ne-am dorit, să poate fi accesată de oricine. Dacă ești reciclator trebuie să introduci numărul de PET-uri pe care vrei să le dai și adresa de colectare. Atâta tot! Iar dacă ești colector, încă un pas ar fi să depui și bani în aplicație, cu care se vor plăti sticlele reciclatorilor. El se va uita pe harta interactivă unde va găsi comenzile plasate de reciclator și va alege ce comandă vrea să preia. Are la dispoziție o oră pentru asta. Există și un chat ca userii să vorbească între ei, să stabilească o oră”, a explicat Bogdan Roșu, cofondatorul aplicației.

Bogdan Roșu, cofondatorul aplicației

Tânărul ne-a mărturisit că toate aceste detalii au devenit parte din aplicație abia după o perioadă de test, de câteva luni, timp în care Reverse PET a căpătat o nouă formă, mult mai bună față de varianta inițială.

”Înainte de a lansa aplicația trebuie să ai niște useri de test, cel puțin la Android, pentru că la iOS îți testează ei aplicația. Și a trebuit să avem câteva persoane, care să facă asta. Da, prietenii și familia ne-au ajutat în sensul ăsta. Ei au fost primii utilizatori”, ne-a povestit Bogdan. Când nu lucrează pentru propriul business, tânărul antreprenor este manager de marketing la o companie din capitală.

Aplicația Reverse PET va trece și granițele țării

Cei doi tineri speră acum la cât mai mulți utilizatori, estimând ca anul viitor să ajungă la 10.000. Până atunci însă, ei au în vedere și câteva îmbunătățiri ale aplicației, cum ar fi adăugarea unor comenzi minime și maxime pentru a eficientiza procesul de colectare. În plus, aceștia susțin că au în plan și o variantă de reciclare pentru patronii de restaurante, care la rândul lor, se confruntă cu problema depozitării produselor reciclabile.

„Pe viitor ne dorim să ajungem la un nivel optim de utilizatori și comenzi, astfel încât sistemul să se autopropulseze. Adică, să existe mereu oportunități pentru colectori în aplicație, pentru ca reciclatorii să își dorească să folosească aplicația”, au mai spus inițiatorii Reverse PET.

Întrebați cum văd ei aplicația peste câțiva ani și dacă iau în calcul și parteneriate în acest sens, cei doi tineri din Iași nu exclud nicio colaborare și recunosc că au și câteva idei pentru dezvoltarea aplicației:

”Noi nu avem niciun parteneriat cu RetuRo. Este o aplicație total independentă. Pe viitor, ne-am gândit să dezvoltăm aplicația, să nu mai trebuiască, de exemplu, să colecteze oamenii bănuții direct de la aparate, ci să folosească aplicația pentru a gestiona toate plățile. Dacă ar interveni, la un moment dat, discuția de a avea un parteneriat, desigur că ne-ar interesa! Avem idei cum să dezvoltăm partea asta. Dar luăm în calcul și alte parteneriate, cum ar fi cu firmele de livrare. Ar fi și pe partea asta idei în dezvoltare, dar momentan, începem pas cu pas.”

În următorii ani, fondatorii aplicației și-au propus să extindă acest business și la nivel internațional. Între timp, ei au în plan și dezvoltarea unor noi aplicații destinate segmentului de servicii, unele fiind deja în lucru.

Ce este sistemul RetuRo?

Sistemul returo reprezintă un mecanism implementat pentru colectarea și reciclarea ambalajelor, contribuind astfel la protecția mediului și la reducerea deșeurilor. Acest sistem funcționează prin implicarea consumatorilor, comercianților și producătorilor, având la bază un principiu simplu: atunci când consumatorii achiziționează produse în ambalaje reutilizabile sau reciclabile, aceștia plătesc o garanție suplimentară. Garanția este recuperată atunci când ambalajul este returnat într-un punct de colectare special amenajat.

În practică, sistemul returo vizează ambalaje precum sticle de plastic, sticle de sticlă și doze de aluminiu. După returnare, aceste ambalaje sunt prelucrate pentru a fi reutilizate sau reciclate. Beneficiile sunt multiple: reducerea cantității de deșeuri care ajung la gropile de gunoi, conservarea resurselor naturale și diminuarea amprentei de carbon. Acest sistem a fost adoptat cu succes în mai multe țări europene și din decembrie 2023 a fost implementat și în România. Este o soluție sustenabilă care încurajează responsabilitatea față de mediu, implicând activ cetățenii în procesul de reciclare și contribuind la crearea unei economii circulare.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii