Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Doi-trei entuziaşti, Rareş Bogdan, justiţia şi familia tradiţională

GALERIE
cosmin pasca
  • cosmin pasca
- +

Indiferent dacă referendumul se organizează sau nu, dacă trece sau cade la vot, Iohannis rămâne principalul favorit la alegerile prezidenţiale din toamnă.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi seară că este "aproape" hotărât să declanşeze un referendum pe justiţie în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare. Dar a mai spus ceva interesant. "La început am fost relativ puţini entuziaşti pentru această idee, adică eu şi încă vreo doi - trei, dar am reuşit să conving mai mulţi pentru că trebuie să judecăm foarte bine această chestiune (n.r. - referendumul)." E pentru prima dacă când şeful statului admite existenţa unor opinii divergente între consilierii săi pe o temă majoră. Au trecut patru ani şi ceva până să aflăm că la Cotroceni deciziile se iau în urma unor dezbateri, că există tensiuni între sfătuitorii apropiaţi ai preşedintelui, că, uneori, Iohannis trebuie să bată cu pumnul în masă. Să ne amintim că în cele două mandate ale lui Traian Băsescu, scandalurile din antecamera preşedintelui făceau săptămânal titluri de presă. N-o fi Iohannis vreun "jucător", nu mai sunt orgoliile şi intrigile de odinioară, poate nici jurnaliştii care să deschidă uşile potrivite, dar în mod cert la Cotroceni s-a moştenit aerul fierbinte. N-ar fi exclus ca reacţiile întârziate ale preşedintelui pe unele subiecte sensibile, criticate pe bună dreptate de susţinătorii săi, să fi fost cauzate chiar de lipsa unui consens între consilieri. Ar fi fain să aflăm peste nişte ani, poate din "Pas cu pas" - volumul 2, că Iohannis n-a vrut-o pe Dăncilă premier, dar consilierii s-au temut că-l paşte suspendarea, rămân fără job şi nu-şi mai pot plăti ratele la frigider. Fără să-l victimizez pe Iohannis, mi s-a părut mereu că cineva din spate îl trage de mânecă, îl roagă să stea la cutie, să joace "safe", să nu-şi asume riscuri. Ca o paranteză, să nu uităm că în echipa de la Cotroceni se numără şi vreo doi-trei consilieri care şi-au început cariera politică lustruind bocancii lui Fenechiu. În lipsa informaţiilor de culise, nu-i corect să lansăm acuzaţii, dar nu putem trece cu vederea că referendumul pe justiţie e dezbătut la Cotroceni inclusiv de foşti pupili ai cunoscutului infractor ieşean.

 

Până când Iohannis nu anunţă cu certitudine organizarea unui referendum şi întrebarea la care îi cheamă pe români să răspundă, e prematur să facem scenarii. Dar o observaţie, pornind chiar de la "oamenii" preşedintelui, e necesară. Şi anume că aceeaşi liberali care, în toamnă, clamau urgenţa unui referendum pentru familia tradiţională, pun astăzi la îndoială consultarea publică pe justiţie. "Că nu se face cvorum, că vai şi amar dacă nu trece, că PSD-ALDE va boicota, că şi dacă e validat nu rezolvă juridic nimic." Trecând peste faptul că la referendumul din noiembrie indivizii în speţă n-aveau defel îndoieli, e trist să observi cât de puţină încredere au unii politicieni din opoziţie în propriul bazin electoral. Ba chiar, un soi de nesimţire. Cu alte cuvinte, spun ei, un român ar fi dispus să-şi piardă 15 minute din viaţă ca să pună ştampila pe Rareş Bogdan sau Cristian Buşoi, dar n-ar face acelaşi "sacrificiu" pentru o temă - anti-corupţia - care macină societatea în ultimele decenii. În ultimă instanţă, ce pretenţii să ai de la ei. Să nu uităm că aceeaşi liberali, la începutul campaniei "fără penali în funcţii publice", se hlizeau de pe margine şi le garantau useriştilor că nu vor strânge numărul necesar de semnături. Atenţie, nu vorbim despre toţi liberalii, ci despre unii dintre ei.

Indiferent dacă referendumul se organizează sau nu, dacă trece sau cade la vot, Iohannis rămâne principalul favorit la alegerile prezidenţiale din toamnă. Dacă vrea un al doilea mandat mai consistent, în care mai mult să facă decât să tacă, şeful statului trebuie "aproape" sigur să renunţe la o parte dintre sfătuitori.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri