Doina Azoicăi, medic epidemiolog: "Masca este o barieră imperfectă, dar o barieră reală”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Doina Azoicăi, medic epidemiolog: "Masca este o barieră imperfectă, dar o barieră reală”

GALERIE
Doina Azoicaii
  • Doina Azoicaii
- +

Obligativitatea purtării măştii în aer liber, care urmează, cel mai probabil, să fie introdusă de astăzi cel puţin în Bucureşti, unde indicele de transmitere a coronavirusului a depăşit 3 cazuri la mia de locuitori, este o măsură necesară, explică într-un interviu acordat HotNews.ro Doina Azoicăi, medic primar epidemiolog şi preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

 "Masca este o barieră imperfectă, dar o barieră reală, care împreună cu celelalte măsuri creează premisele unei limitări a transmiterii", spune Doina Azoicăi. Ea admite însă că, după 7 luni de restricţii, oamenii "deja suportă mai greu toate aceste măsuri care au, evident, caracter restrictiv, dar sunt absolut necesare".

"Populaţia ar trebui să fie mai cooperantă, mai conştientă de riscul acesta", subliniază preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie. Medicul Doina Azoicăi admite că "este însă şi această reacţie a oamenilor, care, după mai mult de 7 luni, deja suportă mai greu toate aceste măsuri care sunt, evident, măsuri cu caracter restrictiv, dar sunt absolut necesare".

În ceea ce priveşte introducerea obligativităţii purtării măştii în aer liber, măsură ce pare iminentă, cel puţin în Bucureşti, medicul Doina Azoicăi spune că "consider necesară această măsură, pentru că, dată fiind această transmisibilitate crescută a virusului, chiar dacă este spaţiu deschis, apropierea dintre persoane nu se poate realiza la distanţa ideală, de 1,5 - 2 metri. Şi atunci, sigur că inclusiv în spaţiile deschise, unde există aglomerări de persoane, masca este utilă, dovadă că şi alte ţări din Europa au adoptat această decizie."

"Din păcate, respectarea regulilor depinde şi de comportamentul fiecărei persoane şi este foarte greu de anticipat cum se va reacţiona, chiar la impactul acestor cifre, care relevă în mod evident faptul că creşte zi de zi numărul de cazuri şi am depăşit deja pragul de 3 - 4.000 de cazuri. O să vedem ce se întâmplă şi în zilele următoare", afirmă preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Citiţi materialul integral pe hotnews.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Prognosis: negative

Cătălin ONOFREI

Prognosis: negative

Tratamentul se amână după moartea pacientului.

Filmuletul zilei

opinii

Visuri pietrificate

Briscan ZARA

Visuri pietrificate

Credem fără urmă de îndoială în ceva, chiar dacă nu are nici cea mai mică legătură cu realitatea, pentru că aşa am fost educaţi, pentru că toţi ceilalţi cred, pentru că nu există nimic care să contrazică această credinţă care ne dă confort, încredere, mulţumire, siguranţă, şi chiar dacă adevărul ni se revelează într-un mod logic sau evident, palpabil, implacabil, covârşitor de clar, noi tot nu îl recunoaştem, pentru că nu vrem.

Unirea ca axă a istoriei noastre

Mihai DORIN

Unirea ca axă a istoriei noastre

Unirea este incontestabil axa istoriei noastre moderne, întrucât de realizarea ei depindea existenţa naţională. Ea s-a construit pe existenţa unei premise - unitatea neamului şi a unei realităţi dramatice - risipirea neamului. Din îngemănarea acestora a rezultat metoda la care a recurs generaţia unirii, şi anume aceea de a pune istoria să lucreze astfel încât risipirea să fie înlocuită cu unitatea. 

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

… a fost atras nu de latura angelică, ci de latura demonică a lucrurilor, încercând să scoată la lumină o parte din întunericul ce sălăşluieşte-n om. Pe domnia sa nu l-au obsedat îngerii, ci demonii, creaturile diforme ce populează zi de zi, clipă de clipă, gândurile muritorilor, insuflându-le tot felul de patimi (pofte) şi vicii.

pulspulspuls

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Iată, stimaţi telespectatori, ce ne trimite un cetitor fidel înregimentat politic, pe poşta rubricuţei, cu Archibald Tănase la adrisant: poza de care se face cea mai mare panaramă în interiorul filialei partidoiului ieşean în ultimele zile! 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.