Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Doisprezece zimbri aduşi din Suedia, Germania şi Slovacia, eliberaţi în Munţii Făgăraş – FOTO

GALERIE
zimbri-fundatia-conservation-carpathia-nucsoara-low-rezzimbru
  • zimbri-fundatia-conservation-carpathia-nucsoara-low-rez
  • zimbru
- +

Douăsprezece exemplare de zimbri, care provin din rezervaţii şi centre de reproducere din Suedia, Germania şi Slovacia, vor ajunge în această primăvară în Munţii Făgăraş.

Zimbrii fac parte din proiectul de reintroducere dezvoltat de Fundaţia Conservation Carpathia, prin programul Life al Comisiei Europene, şi au fost aduşi în noul ţarc de carantină şi aclimatizare, începând cu luna noiembrie a anului trecut, în mai multe etape.

Reintroducerea zimbrilor în Munţii Făgăraş, la Dobroneagu va avea loc în apropierea comunei Nucşoara, jud. Argeş, de unde 12 zimbri vor fi eliberaţi, în această primăvară.

Lansat în 2019, programul de repopulare a Munţilor Făgăraş cu zimbri, mai cuprinde alte două puncte de reintroducere a zimbrilor: Bunea, aflat pe raza comunei Rucăr, şi Lereşti. Zonele de reintroducere şi de eliberare a zimbrilor sunt situate la distanţă de localităţi, sunt atent studiate, astfel încât specia să aibă condiţii optime de trai şi de hrană.

Munţii Făgăraş vor avea 58 de zimbri în această primăvară

Din 2019 până în prezent, prin programul de reintroducere a zimbrilor derulat de Fundaţia Conservation Carpathia au fost reintroduşi 36 de zimbri, însă în această primăvară acestora li se vor adăuga încă 22 de exemplare. Aceştia se află în cele trei ţarcuri de aclimatizare, după cum urmează: 12 la Nucşoara, 5 la Bunea şi 5 la Lereşti.

Obiectivul final al proiectului este eliberarea a 75 de exemplare până la jumătatea anului 2024.

Drumul zimbrilor în Munţii Făgăraş începe într-unul dintre cele trei ţarcuri de carantină şi aclimatizare amplasate pe terenurile aflate în proprietatea  Fundaţiei Conservation Carpathia. După parcurgerea perioadei de carantină de 30 zile, zimbrii sunt transferaţi în ţarcul pentru aclimatizare unde rămân până în momentul eliberării. În funcţie de perioada anului în care sunt aduşi, zimbrii pot sta în zona de aclimatizare până la 6 luni, timp în care se vor adapta la noile condiţii de mediu.

Ţarcul de la Nucşoara are o suprafaţă de 76 de ha, şi la fel ca celelalte, este amenajat în mijlocul sălbăticiei, iar condiţiile de aici sunt similare cu cele din libertate. Acesta dispune de facilităţi de hrănire, depozitare a hranei şi adăpare şi este format din două părţi: zonă de carantină, de aproximativ 3-4 ha şi zona de aclimatizare de 72 ha.

Ţarcul de aclimatizare este delimitat de un gard electric, special creat astfel încât fauna autohtonă să poată circula în interior, iar zimbrii să se obişnuiască cu prezenţa altor specii. Construcţia durează aproximativ 60 de zile şi este realizată de echipa de rangeri ai fundaţiei.

În perioada în care zimbrii sunt în carantină şi aclimatizare, rangerii Fundaţiei le verifică zilnic starea de sănătate, le oferă hrană şi înregistrează într-o aplicaţie special creată diverşi parametri care permit monitorizarea şi evoluţia fiecărui exemplar.

„Gradul de adaptare a zimbrilor eliberaţi până în prezent în Munţii Făgăraş este unul bun, aceştia extinzându-şi treptat arealul în zone cu habitate favorabile. Din această primăvară vom putea urmări zimbrii din noul punct de reintroducere de la Dobroneagu-Nucşoara, o zonă care oferă condiţii la fel de bune pentru a susţine o populaţie viabilă pentru specie. Prin implementarea acestui proiect, obiectivul Fundaţiei Conservation Carpathia este de a forma o populaţie de zimbri care să fie independentă, cu o stare de sănătate corespunzătoare şi care să fie eficientă ecologic. Pe termen lung, succesul poate fi exprimat în raport cu extinderea arealului şi existenţa schimbului de indivizi pe cale naturală între populaţii învecinate de zimbri, aflaţi în libertate" , explică Adrian Aldea, manager introducere specii în cadrul Fundaţiei Conservation Carpathia.

Zimbrul, element cheie în revitalizarea ecosistemului din Munţii Făgăraş

Considerat drept cel mai mare mamifer de uscat din Europa, zimbrul (Bison bonasus) este un animal erbivor, cu dieta foarte variată, ocupându-şi până la 80% din zi pentru a se hrăni. Astfel, zimbrii au un rol important în conservarea biodiversităţii, susţinând un echilibru între ecosistemele forestiere şi de pajişti, poienile şi pădurile fiind menţinute prin păşunatul acestora.

Programul de populare cu zimbri din Munţii Făgăraş se realizează în cadrul proiectului „Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul munţilor Carpaţi, România”, LIFE18 NAT/RO/00108. Principalul scop al proiectului este reconstrucţia habitatelor degradate şi aplicarea unor măsuri de conservare, care să permită refacerea proceselor naturale şi crearea de beneficii comunităţilor locale din zona Munţilor Făgăraş.

Proiectul este implementat de Fundaţia Conservation Carpathia cu partenerii între anii 2019-2024, cu sprijin financiar din partea Fundaţiei Arcadia prin Endangered Landscapes Programme şi din partea Comisiei Europene prin programul LIFE.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri