Doliu in horticultura romaneasca
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Doliu in horticultura romaneasca

GALERIE
Prof.grad
  • Prof.grad
- +
            Prof. univ. dr. Gică Gradinariu a venit pe lume primăvara, atunci când natura renaşte şi frumuseţea câmpului înverzit bucură sufletele oamenilor. S-a născut la 18 mai 1954 în satul Corjăuţi, comuna Pomârla din judeţul Botoşani. A urmat şcoala primară în comuna natală, apoi cursurile Liceului de Cultură Generală nr. 2, Secţia Reală din Dorohoi. Fiu de oameni ai satului, de mic copil a fost atras de ceea ce înseamnă natură şi bucuria pomilor în floare, fapt pentru care se orientează către Facultatea de Horticultură din Iaşi, pe care o absolvă în anul 1980. Are şansa extraordinară, unică în viaţă, să aibă ca profesori personalităţi marcante ale învăţământului superior horticol care au intuit capacitatea intelectuală a studentului Gică Grădinariu şi l-au îndrumat să meargă mai departe spre cercetarea din domeniul horticol şi treptele carierei didactice.
 
            După o scurtă perioadă în producţie îmbrăţişează cariera didactică, activând ca profesor de specialitate în liceele de profil de la Podul Iloaei şi Iaşi. Dragostea pentru ştiinţa horticolă şi mintea pătrunzătoare l-au făcut să devină apoi cercetător ştiinţific în cadrul I.C.D.I.P.H. "Horting" Bucureşti şi S.C.D.P. Iaşi. S-a impus foarte repede în profesie, devenind un cercetător ştiinţific de elită în domeniul pomiculturii şi un excepţional organizator.Domeniile de cercetare au vizat, în principal, calitatea fructelor, iar în anul 1994 obţine "diploma de doctor în agronomie" sub coordonarea unei prestigioase personalităţi, prof. dr. I. Gherghi, în cadrul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice.
 
          Odată cu trecerea la catedra universitară, din anul 1995, preocupările sale din domeniul horticulturii se diversifică, profesorul Gică Grădinariu fiind acela care a pus bazele Centrului de cercetări horticole din cadrul U.S.A.M.V. Iaşi, care prin dotare şi activitate se situează printre cele mai bune din ţară. Promovând în învăţământul superior horticol din Iaşi, are o ascensiune meritată, până la titlul suprem de profesor universitar, conducător de doctorat şi membru al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice.
 
         Cercetarea ştiinţifică desfăşurată este exemplară, dovedind prin pregătirea sa teoretică deosebit de complexă că este o personalitate exponenţială, emblematică şi fără de tăgadă a pomiculturii româneşti şi internaţionale. Profesorul Gică Grădinariu a onorat funcţiile pe care le-a ocupat, având harul şi darul didactic care înnobilează actul de învăţământ, cu acea competenţă ştiinţifică şi profesională care atrage un mare auditoriu în sala de curs, cu un spectru larg de cunoaştere a problemelor teoretice şi practice din domeniul pomiculturii. A ştiut să cinstească şi să omagieze înaintaşii, de câte ori a avut prilejul, i-a venerat şi i-a aşezat la loc de cinste binemeritat.
 
        Calitatea sa de profesor şi cercetător au fost dublate de un spirit organizatoric aparte şi de o conduită academică ireproşabilă. Din aceste considerente a ocupat funcţia de secretar ştiinţific (1997-2004), decan (2004-2012) şi prodecan (2012-2013) al Facultăţii de Horticultură Iaşi. În calitatea sa de conducător al unei instituţii de învăţământ superior reprezentative s-a preocupat pentru lăgirea şi modernizarea bazei de cercetare şi pregătire a studenţilor. Baza didactică pentru instruirea practică a studenţilor şi adoctoranzilor organizată în cadrul Staţiunii didactice a universităţii reprezintă un model pentru celelalte facultăţi de profil din ţară. Aliniindu-se la cerinţele severe ale pieţei muncii a diversificat oferta cursurilor de licenţă ale facultăţii prin introducerea specialităţilor de Peisagistică şi Ingineria Mediului, precum şi cinci specializări de master în domeniul horticol. A dezvoltat şcoala doctorală din cadrul facultăţii prin promovarea a noi conducători de doctorat, astfel încât cercetarea horticolă ieşeană să devină competitivă, recunoscută şi apreciată în lume.
 
         Cercetările vizate de domnia sa au urmărit producerea materialului săditor pomicol, ameliorare pomicolă, condiţionarea şi valorificarea produselor horticole. A elaborat peste 200 de lucrări ştiinţifice publicate în România şi în străinătate, 9 tratate şi cărţi de specialitate, a coordonat 18 contracte de cercetare, autor a unui soi de nuc, tehnologii şi standarde cu aplicaţii în pomicultură.Realizările sale nu au întârziat să primească o binemeritată recunoaştere naţională şi internaţională, a făcut parte din numeroase organizaţii profesionale prestigioase, în calitate de membru sau preşedinte, pe care le-a onorat cu împlinirile profesionale ale domniei sale.
 
         Profesorul Gică Grădinariu a fost o persoană puternică, autoritară, corectă şi exigentă pentru calitate, fiind admirat şi respectat de toţi cei care l-au cunoscut. A fost un mare OM, cu vocaţia prieteniei şi a generozităţii, mereu deschis dialogului şi gata oricând să sară în ajutorul celorlalţi. Un om rar, model de perseverenţă în muncă şi care a făcut un ideal din aceasta, înţelegând nobleţea muncii înnobilată prin trudă şi cu respect pentru lucrul bine făcut.
            Cu o viaţă încărcată de evenimente şi responsabilităţi, plin de tact şi tenace, luptător dârz şi apărător al adevărului, prof. univ. dr. Gică Grădinariu se desparte de noi mult prea repede, mult prea tragic, acum când frunzele pomilor ce i-a iubit atât de mult se scutură, lăsându-ne în suflet o dureroasă şi de neşters amintire, luminată de sufletul său nobil. Dumnezeu să vă aducă odihna veşnică şi pacea în mireasma pomilor în floare!
 

Consiliul Facultăţii de Horticultură Iaşi 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Europa se loghează în reţea

Lucian DÎRDALA

Europa se loghează în reţea

Platforma digitală, accesibilă la adresa futureu.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale.

Filmuletul zilei

opinii

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Sigur că tot talentul, pregătirea minuţioasă şi inspirată la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Constantin Bugeanu (din păcate, rolul său de pedagog în formarea dirijorilor afirmaţi ulterior este trecut astăzi sub tăcere...), pregătirea permanentă după absolvire l-au detaşat pe Cristian Mandeal din rândurile generaţiei sale, dorinţa de a învăţa în continuare, de a-şi înfăptui concepţia interpretativă fructificând ocaziile apărute, i-au asigurat evoluţia. 

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

pulspulspuls

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Atenţie mare în aceste zile nu numai la ştirile politice mai şugubeţe, stimaţi telespectatori, ci şi la alea economice mai săltăreţe, că şi de-aici pot sări iepuri după care să alergi de-ţi ies ochii din cap şi tot să nu-i prinzi. 

Caricatura zilei

Fără facebook

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.