Doliu la Facultatea de Psihologie. Profesorul Andrei Cosmovici a murit
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

Doliu la Facultatea de Psihologie. Profesorul Andrei Cosmovici a murit

GALERIE
Andrei-Cosmovici
  • Andrei-Cosmovici
- +

Andrei Cosmovici s-a născut pe 27 noiembrie 1927 la Bucureşti.

 

El a fost psiholog şi profesor universitar în cadrul UAIC.
 
Şi-a făcut studiile liceale la Liceul Naţional din Iaşi. A urmat cursurile la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, mai întâi la Secţia de Filozofie, iar după desfiinţarea ei, pe cele ale Facultăţii de Pedagogie şi Psihologie. A obţinut licenţa în 1951.
 
A fost numit preparator încă din ultimul an de studiu. În anul 1965 şi-a susţinut teza de doctorat cu titlul „Importanţa inteligenţei generale”. În 1972 a fost încadrat profesor. A ţinut cursuri de psihologie până în 2005.
Este primul psiholog din cadrul universităţii ieşene care a început să efectueze cercetări de psihologie concretă pe bază de teste şi convorbiri, antrenând în această direcţie şi alţi colegi. A realizat numeroase investigaţii, în special în domeniile psihologiei diferenţiale şi ale psihodiagnosticului.
 
A publicat peste 60 de titluri dintre care: Importanta inteligentei generale (1976),monografiile Analelor Universitatii Al.I. Cuza, Iasi (1967), Adolescentul si timpul sau liber (Editura Junimea, Iași, 1985); Psihologie generală (Editura Polirom, Iași, 1996).
 
S-a remarcat şi ca un bun dascăl, inoculând studenţilor preocuparea pentru precizie şi exigenţă ştiinţifică, într-o vreme în care activiştii comunişti ignorau cu desăvârşire importanţa lor (preocupaţi fiind, exclusiv, de criteriile politice). Expunerile sale se distingeau şi printr-o deosebită claritate, ceea ce explică de ce lucrarea sa de psihologie generală a fost carte de căpătâi pentru multe generaţii de studenţi.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

Cosmin PAȘCA

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

De la o vreme, nu există discurs public (de obicei, agramat) în care Chirica să nu folosească în sens peiorativ „progresul” şi „progresiştii”. Iar mesajul său prinde, pentru că cei mai mulţi ieşeni, care au înlocuit relativ de curând căruţa cu maşina, se simt inconfortabili cu traiul într-un oraş la început de secol 21.

Filmuletul zilei

opinii

Experimentalism

Codrin Liviu CUȚITARU

Experimentalism

„Am compulsia irepresibilă a ordinii perfecte, a alinierii simetrice a lucrurilor. Câtă vreme ea, obsesia, mă tulbura strict în zona domestică - pantaloni puşi la dungă, haine încadrate morbid de simetric în şifonier, tablouri aşezate perfect pe pereţi, mobilier rânduit milimetric-infinitezimal, precum soldaţii la paradele militare din Piaţa Roşie moscovită, şi alimente puse în frigider pe categorii şi sub-categorii draconic delimitate -, viaţa mea mai era cum mai era, dar, brusc, nebunia mi-a infectat şi munca de cercetare şi, mai ales, de scris academic.”

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

Bogdan ILIESCU

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

„The single biggest problem in communication is the illusion that it has taken place./ Cea mai mare problemă în comunicare este iluzia că a avut loc.” George Bernard Shaw

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

Repertoriul creării inegalităţilor e unul vast, atât timp cât fiecare structură teritorială se găseşte într-o situaţie particulară, dar dincolo de fiecare acţiune luată separat a ingineriei teritoriale la care a fost supusă Moldova, acumularea şi cronicizarea acestora a creat spaţiul marginal de astăzi, arhetipul teritoriilor interstiţiale.

pulspulspuls

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Că tot încă mai avem salate beof prin frigidere unii dintre noi, iacătă ca să vedeţi cum se mai leagă câteodată maioneza asta nu numai în bucătăriile gospodinelor din Iaşi, dar şi prin laboratoarele politichiei de Bahlui sau din judeţele vecine, conectate la Iaşi! 

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.