Anunturi de Mica Publicitate
mineralia
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 22.09.2023

Declaratie de presa

Domnul Goe. Chirica, eternul repetent al fondurilor europene (P)

GALERIE
template cover ziarul de iasi-01
  • template cover ziarul de iasi-01
- +

Doar 8%. Acesta este infimul procent de absorbție a fondurilor europene reușit de către Iași în ultimii 9 ani. Mare parte din acești 8% amărâți s-au dus pe proiecte marginale, care nu contribuie la dezvoltarea comunității. Altele au fost trecute pe hârtie și nici nu au început.

Ne uităm cu invidie la vestul României, dar iată că orașele mari din această regiune bat Iașul de la distanță și la capitolul fonduri europene: Cluj și Bihor au niveluri de absorbție de până la 30%.
Diferența o face exclusiv resursa umană. Noi suntem conduși de prea mulți ani de un primar multi penal, la Iași, un om preocupat doar să mai dea o autorizație de construire ilegală sau să mai facă parastas unei personalități plecată dintre noi de 100 de ani. Iar județul e în mâna unui „liberal” care se chinuie să ne explice că nu a luat mită în tablă deși a luat mită în tablă.

Știu, și eu m-am săturat să vorbesc despre Chirica și Alexe, așa cum și dumneavoastră v-ați săturat probabil să auziți de ei. Din păcate, însă, cei doi indivizi ne afectează viața în rău și cifrele arată acest lucru în fiecare zi.

Mai ales că există soluții pentru un primar sau președinte de consiliu județean cu adevărat gospodar.

De exemplu, ca primar, în cel mult o săptămână, aș identifica cauza proastei absorbții de fonduri europene. În maxim alte 2 săptămâni, aș rezolva problema pe termen lung stabilind clar care sunt direcțiile de lucru pe fonduri europene, cum absorbim tot ce se poate și cu ce oameni lucrez în echipa de proiecte.

Când lucrezi cu cumetri, prieteni de petrecere și amante, nu prea ai cum să faci o echipă performantă de implementare de proiecte. Resursa umană este esențială, insist.

În plus, Iașul nu are o agendă clară a investițiilor, nu prioritizează pe cele pe termen lung, care schimbă viața oamenilor în bine.

Mobilitatea urbană ar fi unul dintre capitole: de la pieton la biciclist, de la transport public până la cel cu mașina proprie. Aș opta pentru centre educaționale mari la capetele de oraș și pentru regenerare urbană. Parcuri, nu blocuri cu autorizații ilegale, servicii publice la scară și digitale.

Din păcate, deocamdată actualul primar nu are nici un plan să plece cu demnitate din funcție, pentru a lăsa loc unei persoane competente și fără dosare penale. Iar complicii săi din PSD și PNL îl mențin la putere și îl protejează, în ciuda dezastrului administrativ în care se află Iașul.

Ce ar fi dacă Mihai Chirica ar primi doar 8% din salariu?


Marius BODEA
Senator USR de Iaşi

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Taxa pe Lăcomia Adăugată

Pavel LUCESCU

Taxa pe Lăcomia Adăugată

Pe termen lung, toată lumea ştie ce-i de făcut, cel puţin dacă te uiţi pe programele economice ale partidelor, cu toate diferenţele şi nuanţele de rigoare, dar pe termen scurt, nu prea ai loc de întors. Şi de unde să iei, când te arde buza, dacă nu de la cei care-şi permit mai mult, care, deşi afectaţi, poate unii chiar falimentaţi ca business, nu ajung să moară de foame, cum s-ar întâmpla cu cei cu venituri mici. E ceea ce ar face orice guvern cu spatele la zid, ar încerca să ia de la cei din straturile socio-economice superioare ale societăţii.

opinii

Migraţia şi apropiatele alegeri europene

Alexandru CĂLINESCU

Migraţia şi apropiatele alegeri europene

Nu e de mirare că migraţia a devenit în ţările occidentale o temă electorală. Specialiştii se aşteaptă, la alegerile pentru Parlamentul european, la o ofensivă a dreptei şi a extremei drepte. Bună parte din populaţie este excedată de criminalitatea în creştere, de sentimentul de nesiguranţă, fenomene a căror cauză e găsită şi în migraţia necontrolată.

Cum a fost la Festivalul George Enescu 2023

Neculai SEGHEDIN

Cum a fost la Festivalul George Enescu 2023

În ziua de 14 septembrie, de Ziua Inginerului, am fost la Festivalul George Enescu, la Ateneul Român.

O întâlnire cu Părintele Simeon Zaharia

pr. Constantin STURZU

O întâlnire cu Părintele Simeon Zaharia

De vreo trei săptămâni suntem mai săraci aici, pe pământ, şi mai bogaţi în Cer. Am pierdut un duhovnic, un rugător, un stâlp al Bisericii. Am câştigat, înaintea Tronului Preasfintei Treimi, un veghetor, un mijlocitor, un ajutor de nădejde. Părintele Ieroschimonah Simeon Zaharia a mers la Domnul, pe Care atât de mult L-a iubit şi slujit, în ziua de 2 septembrie 2023, după aproape 96 de ani de vieţuire în această lume.

pulspulspuls

Hopaa: Lapte - gros aurist pe Pietonal. Ori la bal, ori la spital

Hopaa: Lapte - gros aurist pe Pietonal. Ori la bal, ori la spital

Pentru că premăria nu i-a dat lui Simion de la AUR autorizaţie de miting politic la Iaşi pentru duminica asta, pe Pietonal, probabil de teamă să nu se oprească alaiul în faţa premăriei ca să scandeze anti-Chirica, cum se aude, ei bine, cică fostul amic politic al premarelui a anunţat că va chema membrii de partid la o “plimbare” pe Pietonalul ieşean. 

Caricatura zilei

1000 de km de autostradă în România

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca fortele de ordine, care au asigurat masurile de siguranta pe plaja din Costinesti, au procedat corect in momentul in care s-au folosit de forta pentru ai linisti pe participantii la conflic

vezi raspunsuri