anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

LABORATORUL DE ANALIZE

Domnul Ponta şi-a scrântit mâna dreaptă

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Una este să-ţi părăseşti generalul în focul luptei - asta se numeşte trădare; cu totul altceva este să-l laşi în frunte şi data viitoare pe cel care a pierdut bătălia trecută, iar între timp şi-a scrântit şi mâna dreaptă - asta se numeşte naivitate politică.

Cititorii Ziarului de Iaşi cunosc deja datele esenţiale ale cazului Victor Ponta, astfel că nu voi insista asupra chestiunilor de fond. Îmi voi exprima, aici, câteva păreri. Deloc surprinzător, sper, ele nu deviază de la linia pe care am susţinut-o mereu în acest colţ de pagină.

Nu contează aici dacă politicianul Victor Ponta îmi este sau nu simpatic, nici atitudinea pe care o am faţă de partidul domniei sale ori faţă de bilanţul guvernului pe care îl conduce. Mi-am exprimat în urmă cu câteva săptămâni, în contextul scandalurilor de la vârful Primăriei şi Consiliului Judeţean Iaşi, părerea că un demnitar plasat sub urmărire penală ar trebui să demisioneze. Evident, solicitarea este valabilă şi pentru primul-ministru. Dar, aşa cum era de aşteptat, d-l Ponta nu are de gând să plece.
Moţiunea de cenzură introdusă de opoziţie are puţine şanse de reuşită. În mod normal, chiar în ipoteza în care unii parlamentari ai majorităţii vor schimba tabăra, diferenţa de voturi este imensă şi nu va putea fi acoperită. Pe de altă parte, Camera Deputaţilor ar trebui, în mod normal, să accepte ridicarea imunităţii d-lui Ponta şi să permită astfel urmărirea penală în privinţa capetelor de acuzare asupra cărora trebuie să se pronunţe deputaţii (există, desigur, şi alte capete de acuzare în baza cărora primul-ministru poate fi cercetat fără acordul ei).
Dacă Victor Ponta vrea să se menţină în fruntea PSD şi să spere într-o continuare a carierei sale politice - după o eventuală stabilire a nevinovăţiei - , atunci este obligat să evite situaţia umilitoare de a fi acuzat că se ascunde după scutul politic al majorităţii. Partidul său ar avea în mod cert de suferit, în alegerile de anul viitor.
În ipoteza în care preşedintele Klaus Iohannis va alege calea precauţiei şi nu se va implica instituţional în subminarea guvernului Ponta, timpul ar putea lucra în favoarea PNL. Desigur, lucrurile pot evolua într-o altă direcţie dacă şeful statului va încerca să forţeze înlăturarea premierului pe căi extraparlamentare: atunci se va ajunge la o criză politică, iar efectele ei sunt, astăzi, greu de calculat. Comparaţiile cu vara lui 2012 şi cu alte momente de maximă tensiune între cele două Palate nu ne ajută prea mult.
În mod normal, liberalii ar trebui să aibă răbdare şi să-şi intensifice acţiunile de opoziţie politică. Cu un prim-ministru urmărit penal şi tot mai fragil în interiorul propriului partid, PSD va constata cât de problematică poate fi guvernarea, chiar în ipoteza unei creşteri economice substanţiale. De altfel, nici d-l Adrian Năstase nu s-a prezentat în alegerile din 2004 cu un bilanţ guvernamental modest - din contra, economia părea să fie, la acea vreme, principalul său argument de campanie, alături de atingerea marilor obiective externe (NATO şi încheierea negocierilor de aderare la UE). Ceea ce nu l-a împiedicat să piardă alegerile prezidenţiale şi să-şi ducă partidul pe băncile opoziţiei. Pur şi simplu, alegătorii nu l-au plăcut.
Pentru PNL, ideal ar fi ca alegerile de la anul să-l găsească pe Victor Ponta atât în fruntea guvernului, cât şi în biroul numărul unu de la Palatul Victoria. Vizitele dese la DNA nu-l vor ajuta deloc pe d-l Ponta să capteze ori să recupereze voturi. Din contra, o criză instituţională i-ar putea oferi şanse mai bune de revenire: autovictimizarea, dar mai ales posibilitatea de a da vina pe adversar pentru izbucnirea unei crize instituţionale pe care românii nu par să şi-o dorească foarte mult, ar putea lucra în beneficiul actualului premier.
Scenariul cel mai sumbru pentru social-democraţi pare a fi acela în care nu au nicio posibilitate de schimbare a logicii jocului. Cu un şef care concentrează atenţia publică din alte motive decât cele dorite de ei, cu aliaţi care încep să se gândească la tabloul politic de după 2016, cu lideri de rang inferior care îşi dau seama că reprezentarea partidului în structurile locale şi în Parlament va fi mai mică decât în 2012, viitorul nu sună foarte bine.
În mod normal, PSD ar trebui să caute lideri alternativi pentru anul electoral ce urmează, chiar dacă decide să nu-l abandoneze pe Victor Ponta în ghearele nemiloase ale justiţiei. Una este să-ţi părăseşti generalul în focul luptei - asta se numeşte trădare; cu totul altceva este să-l laşi în frunte şi data viitoare pe cel care a pierdut bătălia trecută, iar între timp şi-a scrântit şi mâna dreaptă - asta se numeşte naivitate politică.  
 
Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii “Mihail Kogălniceanu” 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

Alexandru LĂZESCU

Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

Jurnalismul nu poate fi niciodată matematic obiectiv, însă el ar trebui să fie, cel puţin în teorie, relativ nepărtinitor, să permită dezbaterea şi să găzduiască puncte de vedere diferite; nu şi în noua viziune radicală de stânga care câştigă teren în Occident, pentru care „adevărul propriu” trebuie să primeze.

Filmuletul zilei

opinii

Scaunele şi câinele Celsius

Nichita DANILOV

Scaunele şi câinele Celsius

Am ascultat cu glasurile stinse sunetele de chitară, am ascultat şi recitalurile. Am aplaudat. Apoi ne-am sculat de pe scaunele noastre, ne-am salutat de la distanţă, şi am plecat spre bârlogurile noastre risipite prin diferite colţuri ale oraşului. Ajunşi acasă, ne-am întins în pat, scrutând tavanul. Dar atât patul, cât şi tavanul semănau cu piaţa unde avusese loc recitatul. Şi atunci ne-am întrebat: la ce bună arta în vremea pandemiei?

Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

Sorin CUCERAI

Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

În societate lucrurile stau cam la fel ca în zona politică - excepția semnificativă fiind societatea urbană (mai ales din urbanul mare), care tinde să susțină din ce în ce mai puternic drepturile din a treia generație. De aici și respingerea masivă în urban a partidelor tradiționale (PSD și PNL), percepute ca rămase în urmă, când nu de-a dreptul retrograde (cam cum era perceput PCR în urbanul mare în anii '80).

O critică a criticii

Dana ȚABREA

O critică a criticii

Volumul semnat de Miruna Runcan, Teatrul în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheţ 1956-1964 (Editura Tracus Arte, 2019) este pentru autoare, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, un prilej de reflecţie şi cercetare academică asupra fenomenului criticii de teatru în comunism, de analiză retorico-stilistică a unor fragmente din cronicile timpului, ceea ce-i permite să formuleze opinii cu privire la structura şi tipologia cronicilor, parte a unei critici a criticii, aspect neglijat de literatura de specialitate.

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Răzbunarea mașinii

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.