Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Domnule primar, câinii ne mănâncă de vii! Vești proaste legate de victima de la Ciric

GALERIE
Venetia - locul atacului cainilor.Venetia - locul atacului cainilor. (1)
  • Venetia - locul atacului cainilor.
  • Venetia - locul atacului cainilor. (1)
- +

Reacţia autorităţilor în cazul femeii sfâşiate de câini maidanezi lasă de dorit. În timp ce conducerea serviciului de ecarisaj a refuzat să răspundă în prima zi şi să ofere un punct de vedere în legătură cu problema câinilor maidanezi din oraş, reprezentanţii Primăriei Iaşi s-au distanţat, la rândul lor, de evenimentul tragic petrecut lângă lacul Veneţia şi s-au rezumat la a indica responsabilul direct: societatea Salubris. După mai bine de două zile de când ieşeanca Elena Tudosă a fost muşcată de cel puţin 40 de ori de o haită de câini, Salubris a transmis un comunicat de presă sec în care „îşi exprimă regretul pentru nefericitul incident“.

O poziţie mai fermă vine din partea prefectului Marian Grigoraş, care a fost ieri în zona lacului Veneţia şi a precizat că autorităţile responsabile trebuie să acţioneze imediat, pentru a preveni cazuri tragice. „Am fost astăzi în zona lacului Veneţia, unde o femeie a fost muşcată de câini. În cel mai scurt timp, instituţiile responsabile trebuie să se implice şi să ia măsurile necesare, conform prevederilor legale, în vederea preîntâmpinării unor cazuri precum cel petrecut pe data de 04.12.2016“, a precizat prefectul.

Femeia muşcată de o haită de câini aciuată lângă lacul Veneţia din Tătăraşi este internată în stare instabilă. Din cauza complicaţiilor suferite, în cursul zilei de ieri, 6 decembrie, pacienta a fost transferată la Spitalul de Boli Infecţioase, cu febră, suspiciunile medicilor fiind de infecţie a plăgilor muşcate. Elena Tudosă, în vârstă de 51 de ani, este angajată a societăţii Servicii Publice Iaşi - din subordinea Primăriei Iaşi - pe post de muncitor la serele cu flori din Moara de Vânt.  În imaginile de mai sus este prezentat locul în care a avut loc atacul câinilor.

Femeia a fost transferată ieri, în jurul orei 14.00, de la secţia clinică de chirurgie III de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ la secţia I de la Spitalul de Boli Infecţioase. Pacienta a început încă de luni schema terapeutică împotriva rabiei. Medicii i-au administrat în acest sens vaccinul antirabic, dar nu şi serul antirabic pentru că acesta lipseşte din spital de mai bine de două luni.

Între timp, starea victimei muşcată pe tot corpul de un grup de câini maidanezi s-a agravat, chirurgii soli­citând transferul într-o clinică de boli in­fecţioase. „Pacienta urmează schema te­rapeutică antirabică. Luni i s-a administrat prima doză de vaccin, urmează să i se facă şi la trei, şapte, 18, 30 şi 90 de zile. Nu i s-a administrat şi ser antirabic pentru că, în primul rând, nu există în spital şi nici într-o altă unitate din ţară, şi în al doilea rând, pentru că nici nu prea a fost cazul. În mod normal, nu există un potenţial rabigen, în sensul că animalele au acţionat în haită, prin agresiune naturală, nu au fost determinaţi, să spunem, de o tulburare. Pe de altă parte, este vorba despre câini oarecum din oraş, nu animale sălbatice, din pădure, la care există un risc“, a explicat dr. Mihnea Hurmuzache, di­rec­tor medical al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Potrivit specia­listului, febra cu care victima s-a confruntat ieri poate fi şi o reacţie normală a organismului care a fost rănit în multiple locuri. „Nu vorbim de risc de rabie, ci de o su­prainfectare a plăgilor muşcate. Este o reacţie firească a organismului. Şi dacă te loveşti faci febră, darămite când vorbim de zeci de plăgi muşcate. Poate fi o infecţie de la solul care au intrat în plăgi, cât timp a fost târâtă de animale, dar poate fi şi de la flora bucală a câinilor“, a mai subliniat infecţionistul. Potrivit reprezentanţilor Spi­talul de Boli Infecţioase, numărul persoanelor muşcate de animale în intervalul 2011-2015 este în descreştere.

Totuşi, în 2016, s-au înregistrat mai multe cazuri faţă de anul trecut. Infecţioniştii arată că majoritatea cazurilor sunt pacienţi muşcaţi de câini, 75% dintre aceştia provenind din mediul urban. Astfel, în 2015 au fost luaţi în evidenţă 1.266 de pacienţi muşcaţi, 917 dintre aceştia fiind vaccinaţi antirabie. În 2016, până în prezent, au fost luaţi în evidenţă 1.283 de bolnavi muşcaţi, 955 fiind vaccinaţi împotriva rabiei. În comparaţie, în 2013 au fost înregistraţi 2.203 de victime muşcate de animale, iar în 2014 alte 1.921. Spitalul de Boli Infecţioase ia în evidenţă toate persoanele muşcate de animale pe raza judeţului. 

Salubris a prins 16 câini din zona Ciric

Soţul victimei a relatat pentru „Ziarul de Iaşi“ că starea se menţine instabilă şi că speră de la autorităţile locale un răspuns prompt, care să liniştească ieşenii din zonă. „Elena nu se simte bine, a făcut febră şi a fost transferată la Infecţioase pentru alte investigaţii. Eu am depus după incident sesizare şi la poliţie şi la primărie. Sper şi vreau să cred că se vor lua măsuri pentru că altfel, după cum vedem, există riscul să moară oa­meni nevinovaţi“, a arătat Gheorghe But­nariu, soţul victimei (VEZI AICI).

Reprezentanţii IPJ Iaşi au arătat că după sesizarea soţului victimei au început o anchetă. „În cauză s-a întocmit dosar penal pentru vătămare corporală. Cercetările continuă pentru a stabili cauza de fapt“, a arătat Anca Vîjîiac, purtător de cuvânt al IPJ Iaşi.

In imaginea de mai jos, locul unde a fost atacată ieșeanca

Reacţia oficială a Societăţii Salubris, cea responsabilă cu serviciul de ecarisaj, a venit după mai bine de 48 de ore de la producerea incidentului. Într-un comunicat remis redacţiei, societatea transmite, sec, regrete şi susţine că este preocupată, în permanenţă, de capturarea câinilor maidanezi. „Urmare a incidentului din data de 4 decembrie 2016, când o ieşeancă a fost atacată de mai mulţi câini fără stăpân în zona lacului Veneţia, dorim să ne exprimăm atât regretul cu privire la acest incident nefericit, cât şi preocuparea permanentă a societăţii noastre privind capturarea exemplarelor canine fără stăpân agresive“, se arată în comunicatul citat.

Potrivit acestuia, în ultimele trei zile, echipele de prinzători de câini de la Salubris S.A. au intervenit de mai multe ori în zona lacului Veneţia, de unde au capturat 16 câini fără stăpân. „Salubris S.A. a intervenit în zona Tătăraşi - Ciric - Veneţia şi anterior incidentului, desfăşurând numeroase acţiuni de prindere a câinilor fără stăpân şi capturând numai în cursul anului 2016 un număr de 678 exemplare canine din această zonă“, se mai precizează în comunicatul de la Salubris.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri