Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Don’t Look Up! - crede şi nu cerceta

GALERIE
george plesu
  • george plesu
- +

Filmul, în afară de a genera o discuţie despre subiect, nu va schimba nimic, în ciuda tezismului său ostentativ, care a şi iritat pe unii. Ce reuşeşte să facă însă este să ne pună o oglindă în faţă, iar după reacţiile diferite şi puternice, vehemente chiar, e clar că multora nu le-a plăcut imaginea reflectată.

Mai mult decât o comedie, o satiră reuşită la adresa lumii în care trăim, filmul care a generat cele mai ample dezbateri pe social media de la apariţia lor e, cum ar spune Leonardo DiCaprio, unul dintre actori, un wake-up call. Un pamflet la adresa Americii scindate şi, prin extensie, la adresa civilizaţiei vestice, cu un Trump jucat de o femeie (excelenta, ca de obicei, Meryl Streep, despre care chiar fostul preşedinte SUA spunea că e o actriţă mult prea bine plătită).

Sunt uşor de identificat numeroase referinţe la diverse personaje din politica şi economia SUA: inclusiv scena cu magnatul-guru, o combinaţie de Elon Musk şi Steve Jobs/ Tim Cook, care miroase părul unei femei, un gest/ fetiş pentru care a fost criticat Joe Biden în timpul campaniei electorale din 2020.

Impostorii români cocoţaţi în funcţii pentru care n-au pregătire sau, mai pe şleau, cu care n-au tangenţă, îşi freacă mâinile: în film, şefa de la NASA (Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială) e o anestezistă, sponsor important pentru partidul care a câştigat alegerile.

Sunt izbitoare asemănările cu modul în care pandemia sau, şi mai direct, încălzirea globală stârnesc dispute şi împart societatea între cei care cred şi cei ce nu cred în existenţa lor. Excelent redată lipsa de încredere în oamenii de ştiinţă şi ce au ei de comunicat. Savuroase şi realist create scenele în care experţii (DiCaprio şi Jennifer Lawrence), chemaţi într-o emisiune TV populară, încearcă să fie luaţi în serios de moderatori (foarte credibilă Cate Blanchet în rolul prezentatoarei).

De fapt, principalul aspect subliniat de film este tocmai modul în care, în societatea actuală, celor care deţin puterea (politicieni, jurnalişti, oameni de afaceri, militari etc.) nu le mai pasă de adevăr, nici confruntaţi cu iminenţa unui cataclism. Iar comunicarea nu mai serveşte transmiterii cât mai neutre a unor informaţii relevante, ci profitului, fie că vorbim de rating, fake news, adresarea către segmente demografice specifice, influenţarea unor opinii, comportamente de consum ş.a.

Dacă în film decidenţii şi populaţia au ceva mai bine de şase luni să facă ceva pentru a schimb deznodământul, în viaţa reală mai avem câţiva ani să întreprindem ceva în privinţa schimbării climatice, care nu va lovi deodată, apocaliptic, ci lent, în diferite zone, pe rând, gradual.

În film, oamenii lansează tot felul de challenge-uri stupide care se viralizează, distribuie teorii ale conspiraţiei şi se ceartă în interiorul familiilor din cauza propagandei. Iar revoltele sunt scurte, intense, se lasă cu furturi din magazine şi nu au niciun impact pe termen lung. Exact ce se întâmplă acum, în realitate.

Momentan, populismul, conspiraţionismul şi pseudoştiinţa par să fi câştigat bătălia pentru atenţia noastră. „Don't look up”, titlul filmului, se traduce în română prin „nu verifica informaţiile, mergi pe mâna noastră!” Un fel de „crede şi nu cerceta!”

Iar filmul acesta, în afară de a genera o discuţie despre subiect, nu va schimba nimic, în ciuda tezismului său ostentativ, care a şi iritat pe unii. De altfel regizorul, Adam McKay, e un ecologist declarat. Ce reuşeşte să facă însă este să ne pună o oglindă în faţă, iar după reacţiile diferite şi puternice, vehemente chiar, e clar că multora nu le-a plăcut imaginea reflectată.

George Pleşu este manager cultural, preşedintele Asociaţiei AltIaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri