Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Donald Trump se dezlănţuie, din cauza presiunii, împotriva procurorului Mueller

GALERIE
Donald Trump
  • Donald Trump
- +

Preşedintele american Donald Trump l-a atacat dur pe procurorul special Robert Mueller, într-o salvă de şapte tweet-uri, palpabil îngrijorat, şi a încercat să-i discrediteze ancheta, din cadrul căreia noi elemente sunt pe cale să fie dezvăluite, relatează AFP.

Locatarul Casei Albe a anunţat, de asemenea, nominalizarea lui William Barr în postul de secretar al Justiţiei, în locul lui Jeff Sessions. Acesta din urmă a fost destituit fără menajamente, luna trecută, alimentând temeri privind foarte sensibila anchetă cu privire la o posibilă complicitate între echipa de campanie a miliardarului şi Rusia.

Alegerea acestui jurist republican respectat, care a ocupat deja funcţia la începutul anilor '90, în timpul preşedinţiei lui George H.W. Bush, a fost mai degrabă bine primită la Washington. Pe fondul unor noi zvonuri cu privire la plecarea - anunţată în multe rânduri - a "Chief of staff"-ului său John Kelly, Trump a atacat la grămadă ”numeroase conflicte de interes” presupuse ale procurorului Mueller, pe fostul director FBI James Comey, pe care l-a destituit în mai 2017, pe numărul doi la Departamentul Justiţiei Rod Rosenstein şi echipa de campanie a lui Hillary Clinton, fosta sa adversară în cursa la Casa Albă.

TĂCEREA LUI MUELLER

Vervei lui Trump, Mueller îi opune - de 18 luni - o tăcere absolută. Acest fost puşcaş marin, în vârstă de 74 de ani, care a condus poliţia federală (FBI) timp de 12 ani, este de o extraordinară discreţie, iar - un fapt remarcabil în capitala federală americană - divulgările cu privire la înaintarea anchetei sale sunt extrem de rare. Noul atac al preşedintelui Statelor Unite are loc în ziua scandeţei a două termene judiciare cruciale cu privire la doi foşti membri ai cecului său restrâns, în jurul căruia lanţul se strânge tot mai mult.

Procurorul special urmează să prezinte detalii despre amploarea cooperării lui Michael Cohen, un fost avocat al miliardarului, care a recunoscut recent că a minţit în Congres cu privire la contactele sale cu ruşi pe tema unui proiect imobiliar al lui Trump. Înfuriat de atitudinea celui care a fost, ani de zile, omul său de încredere, Trump şi-a exprimat dorinţa, la începutul săptămânii - într-un mesaj care a provocat stupoare în rândul juriştilor, ce susţin separarea puterilor în stat -, ca Michael Cohen să fie trimis la închisoare.

Echipa lui Robert Mueller urmează, de asemenea, să ridice vălul de pe minciunile proferate FBI-ului de către fostul director de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort, care a acceptat să coopereze cu anchetatorii pentru a i se reduce pedeapsa într-un caz de deturnare de fonduri de dinainte de 2016. În prezent încarcerat, acestuia, care părea un martor-cheie în această anchetă, ar putea să i se aducă la cunoştinţă noi capete de inculpare.

De asemenea, George Papadopoulos, un fost consilier diplomatic al lui Trump în timpul campaniei, a ieşit vineri de la închisoare, unde a ispăşit o pedeapsă de 14 zile după ce a minţit FBI-ul. În cazul în care va fi confirmat în Senat, noul secretar al Justiţiei William Barr urmează să joace o partitură delicată. După demiterea lui Sessions, interimatul este asigurat de către fostul şef de cabinet al acestuia, Matthew Whitaker, care, înainte să preia funcţia, a criticat dur amploarea anchetei ruse şi costul acesteia.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri