Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Donald Trump visează să fie iar președintele SUA. Și-a depus candidatura pentru alegerile 2024

GALERIE
donald trump, alegeri
  • donald trump, alegeri
- +

Donald Trump și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din Statele Unite, din 2024. Nu este nicio surpriză, deși rezultatele dezamăgitoare ale politicienilor republicani pe care i-a susținut în alegerile preliminare de săptămâna trecută au umbrit puțin evenimentul care a avut loc la reședința din Florida a miliardarului.  

Donald Trump a transmis Comisiei Electorale Federale documentele prin care intră în cursa electorală, cu câteva minute înaintea discursului ținut la Mar-a-Lago. "America s-a întors", a spus fostul președinte, care a făcut un bilanț mult înfrumusețat al mandatului său. A spus că în cei 4 ani în care a condus Statele Unite țara a trăit în pace, a fost prosperă şi respectată pe scena internaţională. "Revenirea Americii începe chiar acum. Aceasta nu este doar o campanie, este o misiune de salvare a țării. Vom zdrobi forțele tiraniei și vom dezlănțui gloria libertății pentru noi, pentru copiii noștri și pentru generațiile care vor veni. Epoca de aur a Americii ne așteaptă. Și împreună vom face America puternică din nou! Vom face America bogată din nou! Vom face America tare din nou! Vom face America mândră din nou! Vom face America sigură din nou! Vom face America glorioasă din nou! Și vom face America măreață din nou! Vă mulțumesc foarte mult! Dumnezeu să vă binecuvânteze! Mulțumesc!", a spus Trump.

Mult aşteptata campanie a lui Trump vine în contextul în care fostul preşedinte încearcă să recupereze lumina reflectoarelor, după performanţa sub aşteptări a Partidului Republican în alegerile de la mijlocul mandatului. Republicanii nu au reuşit să obţină o majoritate în Senat, au eşuat în eforturile lor de a ocupa mai multe locuri la nivel statal şi nu au reuşit încă să obţină o majoritate în Camera Reprezentanţilor, evoluţii care i-au forţat pe Trump şi pe alţi lideri de partid să adopte o poziţie defensivă.   

Marţi seară, el a recunoscut pierderile suferite de partidul său, dar nu a contestat rezultatele - o schimbare marcantă faţă de modul în care a tratat de mult timp propria sa înfrângere în alegerile prezidenţiale din 2020. El a spus însă că alegătorii "nu au realizat încă întreaga amploare şi gravitate a durerii prin care trece naţiunea noastră", iar apoi a prezis că până în 2024 "votul va fi mult diferit".  Cea de-a treia candidatură prezidenţială a lui Trump coincide cu o perioadă de pericol juridic sporit, în condiţiile în care oficialii Departamentului de Justiţie care îl investighează pe el şi pe asociaţii săi revin asupra perspectivei de punere sub acuzare. 

 Fostul preşedinte este anchetat în prezent pentru activităţile sale de dinainte şi din timpul atacului din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul SUA şi pentru păstrarea de documente clasificate la proprietatea sa de la Mar-a-Lago după ce a părăsit funcţia.   În timp ce Trump mizează pe o cale uşoară spre nominalizarea republicană, datorită sprijinului susţinut în rândul bazei partidului, anunţul său este de natură să zădărnicească speranţele liderilor partidului, care şi-au dorit mult un talent nou. 

 În special, republicanii de top au fost foarte atenţi la următoarele mişcări ale guvernatorului Floridei, Ron DeSantis, care a câştigat competiţia pentru realegere cu o marjă de victorie de 19 puncte şi cu un sprijin considerabil din partea alegătorilor minoritari şi independenţi. Unii lideri republicani ar putea încerca să zădărnicească campania lui Trump prin ridicarea sau încurajarea unor candidaţi alternativi, inclusiv a lui DeSantis, care a pregătit în linişte terenul pentru o posibilă candidatură proprie la Casa Albă.

  În ciuda nenumăratelor sale încurcături juridice şi a petei din 6 ianuarie, cel de-al 45-lea preşedinte, care a fost destituit de două ori, rămâne extrem de popular în rândul majorităţii alegătorilor republicani şi se mândreşte cu o legătură profundă cu susţinătorii săi de bază, care s-ar putea dovedi dificil de replicat sau de slăbit pentru alţi aspiranţi republicani. 

Printre aceşti potenţiali concurenţi se numără Pence, care ar beneficia probabil de o recunoaştere ridicată a numelui datorită rolului său de vicepreşedinte. Pence, care se pregăteşte pentru o posibilă candidatură la Casa Albă în 2024, se va confrunta cu siguranţă cu o bătălie dificilă pentru a-i curta pe cei mai loiali susţinători ai lui Trump, mulţi dintre ei acriţi de fostul vicepreşedinte după ce acesta a refuzat să îşi depăşească autoritatea în Congres şi să blocheze certificarea victoriei în 2020 a actualului preşedinte Joe Biden.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri