Donaţia unei clădiri centrale din Iași aprinde spiritele în Consiliul Local
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 07.03.2021

Donaţia unei clădiri centrale din Iași aprinde spiritele în Consiliul Local

GALERIE
cladirea EON
  • cladirea EON
- +

Ședinţa de mâine a aleşilor locali va avea pe masă un proiect ce a stârnit deja controverse: păstrarea fostului showroom al Palas de lângă Palatul Culturii pentru o perioadă limitată de timp. Compania Iulius spune că donează clădirea pentru a putea fi folosită temporar în contextul dificil pandemic, în scop medical sau de altă natură. Primăria ar vrea să o mai folosească trei ani, înainte de demolare. Se opun însă vehement consilierii USRPLUS.

Consilierii locali se reunesc mâine în prima şedinţă ordinară din acest an. Dintre proiectele de hotărâre incluse în dezbatere, unul deja a stârnit controverse în spaţiul public: decizia Primăriei de a păstra construcţia provizorie de lângă Palatul Culturii, respectiv fostul showroom Palas. În decembrie 2020, Palas a iniţiat donaţia clădirii către municipalitate, iar Primăria va deveni proprietar dacă Consiliul Local (CL) va adopta o hotărâre în acest sens.

Ce destinaţie vrea primarul

Problema ridicată de unii consilieri vizează faptul că Primăria vrea să păstreze temporar clădirea, şi spun că, în trecut, primarul Mihai Chirica declara că va fi demolată. În proiectul de hotărâre se vorbeşte despre realizarea unui centru de afaceri şi promovare turistică, dar primarul spune că va depune un amendament.

„Acolo vrem să fie un centru pentru industriile creative. Dar, exclus ideea că am renunţat la demolare. Nu va avea o viaţă mai mare de 3 ani, motiv pentru, ştiţi deja, reorganizăm toată zona centrală, proiectăm şi pasajele subterane de pe Anastasie Panu. Vreau să fac un amendament ca să nu dureze mai mult de 3 ani, să fie pentru comunitate, pentru dezbaterea industriilor creative ale comunităţii şi să găsim parteneriate şi să-l folosim“, a comentat primarul Mihai Chirica.

În schimb, consilierii USRPLUS, într-un comunicat trimis ieri, spun că proiectul are probleme de „legalitate, moralitate şi oportunitate“. În primul caz, spun consilierii USRPLUS, clădirea nu va putea funcţiona întrucât nu are aprobările necesare de la instituţiile de resort. Într-un punct de vedere al arhitectului-şef interimar al Iaşului (Raluca Mocanu), ataşat la proiectul de hotărâre, se susţine faptul că, potrivit reglementărilor legale, se poate emite un certificat de atestare privind edificarea construcţiei în baza unei expertize tehnice.

„În cadrul dezbaterilor pentru aprobarea proiectului Palas 2, atât dezvoltatorul, cât şi primarul Mihai Chirica, au promis încă din 2019 că, în cel mai scurt timp, clădirea va fi demolată, iar esplanada va fi eliberată de acest obstacol vizual, estetic şi funcţional. Orice prelungire a acestei situaţii ar fi o încălcare nu doar a legii, ci şi a promisiunilor făcute“, este problema de moralitate, conform consilierilor USRPLUS.

În replică, primarul spune că imobilul va fi demolat într-un orizont de trei ani. Nu în ultimul rând, consilierii USRPLUS au precizat că proiectul a primit aviz negativ din partea comisiilor de specialitate ale CL, iar „singura soluţie legală, morală şi oportună este respingerea sa în plen“, semn că aceştia nu vor vota pentru aprobarea hotărârii la şedinţa de mâine.

Pe ordinea de zi a plenului au fost introduse alte peste 30 de proiecte de hotărâre.

Compania Iulius, dispusă să realizeze demolarea clădirii

În dezbaterea publică a exprimat un punct de vedere şi compania Iulius. Într-un comunicat, oficialii companiei au precizat că actul de donaţie a fost iniţiat în contextul dificil la nivel global şi, implicit, local generat de pandemie, că este la latitudinea reprezentanţilor locali dacă primesc sau nu donaţia şi că cheltuielile de demolare, în oricare variantă, vor fi suportate de companie.

„Cunoaştem dificultăţile administraţiilor locale de a găsi soluţii pentru spaţii publice aferente diferitelor activităţi, care să îndeplinească condiţiile şi normele de funcţionare, iar propunerea Iulius vine în sprijinul acesta, în eventualitatea în care va fi considerată utilă şi oportună“, se precizează în comunicatul companiei.

Potrivit sursei citate, clădirea este acum inactivă şi este pregătită pentru demolare.

„Compania Iulius este dispusă să realizeze demolarea clădirii, cu suportarea integrală a costurilor aferente, chiar şi după donarea sa, când se va afla în administrarea Municipalităţii, ca parte a parteneriatului cu aceasta. Mai mult, subliniem faptul că pentru a realiza donaţia clădirii, compania Iulius trebuie să acopere taxe de peste 42.000 de euro, o sumă care depăşeşte valoarea costurilor de demolare, care vor fi oricum suportate atunci când Municipalitatea va decide în acest sens“, se mai arată în comunicat.

În ceea ce priveşte decizia plenului CL care va fi adoptată mâine, oficialii companiei au precizat că, indiferent de hotărârea din şedinţă, donaţia a fost propusă strict pentru a susţine strategia de administrare şi dezvoltare a oraşului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.