Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Donaţie importantă pentru Maternitatea Cuza Vodă: un ventilator de suport respirator, în valoare de 57.000 de euro

GALERIE
ventilator cuza vodaventilator cuza voda (1)ventilator cuza voda (2)ventilator cuza voda (4)
  • ventilator cuza voda
  • ventilator cuza voda (1)
  • ventilator cuza voda (2)
  • ventilator cuza voda (4)
- +

Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Cuza-Vodă din Iaşi va avea, de miercuri, un ventilator de suport respirator de înaltă performanţă, în valoare de 57.000 de euro, care le va veni în ajutor medicilor, în lupta acestora pentru a salva viaţa copiilor născuţi prematur. 

Este cea de-a doua donaţie pe care Salvaţi Copiii României o face maternităţii ieşene, unde ajung toate cazurile grave de prematuritate din regiune. Numai în 2016, aici s-au născut 6.333 de copii, dintre care 823 (12,53%) înainte de termen.

 Rata mortalităţii infantile se menţine îngrijorătoare în regiunea Nord-Est, de 7,9 la mia de copii născuţi vii, în 2016, mai ridicată decât media pe ţară (7,3 la mie). Este motivul pentru care Salvaţi Copiii România a acordat o atenţie deosebită dotării maternităţilor din zonă, organizaţia donând în perioada 2013-2016 echipamente în valoare totală de 160.000 de euro în judeţul Iaşi, către Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Cuza-Vodă Iaşi, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie ”Elena-Doamna” Iaşi, Spitalul de Copii ”Sfânta Maria” Iaşi, Spitalul Municipal Hârlău şi Spitalul Municipal de Urgenţă Paşcani.

Prof. Dr. Maria Stamatin, şeful secţie de Neonatologie a Maternităţii Cuza-Vodă, a vorbit despre importanţa unei dotări eficiente a maternităţilor: ”Ventilatorul pe care l-am primit de la Organizaţia Salvaţi Copiii este cel mai performant pe care îl avem şi înalta tehnologie ne permite să ajustăm parametrii ventilatorului în funcţie de dinamica respiratorie proprie fiecărui prematur. Aveam nevoie de acest aparat, aşa cum orice maternitate care tratează prematuri are nevoie de aparatură medicală performantă”.

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvaţi Copiii privind situaţia maternităţilor din România - 13% dintre maternităţile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, 56% dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România, a subliniat nevoia de politici publice coerente în domeniul neonatalităţii, care să vină în sprijinul medicilor şi nou-născuţilor: ”Combaterea mortalităţii infantile este un proiect pe care Salvaţi Copiii şi l-a asumat pe termen lung, prin dotarea maternităţilor, dar şi prin acţiuni de persuadare a decidenţilor politici, astfel încât aceştia să şi-l asume pe agenda priorităţilor guvernamentale. Este crucial să continuăm, pentru că numai aşa îi putem ajuta pe medici să salveze viaţa micuţilor care vin pe lume înainte de termen”.

Donaţia este parte a amplului program pe care Organizaţia Salvaţi Copiii România îl derulează în beneficiul maternităţilor, din anul 2012. Numai în 2017, Salvaţi Copiii a dotat 38 de maternităţi din 32 de localităţi, cu echipamente medicale în valoare totală de 700.000 de euro. În cei şase ani de când organizaţia a transformat într-o prioritate salvarea copiilor născuţi prematur, prin dotarea maternităţilor, trei milioane de euro au fost investite pentru achiziţionarea de aparatură medicală indispensabilă. Progresul este încurajator: în cei şase ani, rata mortalităţii infantile a ajuns la 7,3 la mie, în 2016, faţă de 10,1 la mia de nou-născuţi vii, cât era în 2010.

Amalia Năstase, ambasador al campaniei de reducere a mortalităţii infantile: "Imaginea cea mai puternică din maternităţile în care am fost în ultimii ani cu Salvaţi Copiii este cea a unui medic punând în braţele mamei un copil care stătuse aproape trei luni într-un incubator. Erau lacrimi de bucurie în ochii lui. Incubatorul fusese donat de Salvaţi Copiii, dar mai e nevoie încă de mult sprijin din partea noastra, în multe maternităţi din ţară. Solidaritatea este cea care ne salvează, de fapt, ca societate, şi suntem recunoscători pentru orice sprijin. E crucial să continuăm dotarea maternităţilor, iar companiile ne pot ajuta, prin simpla redirecţionare a 20% din impozitul pe profit.”.

Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca formularul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei aici. Trebuie menţionat faptul că această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. Suma direcţionată nu poate fi mai mare de cinci la mie din cifra de afaceri şi nu poate depăşi 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar plăţile trebuie făcute până la 31 decembrie 2017.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri