Donaţie importantă pentru Maternitatea Cuza Vodă: un ventilator de suport respirator, în valoare de 57.000 de euro
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.04.2021

Donaţie importantă pentru Maternitatea Cuza Vodă: un ventilator de suport respirator, în valoare de 57.000 de euro

GALERIE
ventilator cuza vodaventilator cuza voda (1)ventilator cuza voda (2)ventilator cuza voda (4)
 • ventilator cuza voda
 • ventilator cuza voda (1)
 • ventilator cuza voda (2)
 • ventilator cuza voda (4)
- +

Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Cuza-Vodă din Iaşi va avea, de miercuri, un ventilator de suport respirator de înaltă performanţă, în valoare de 57.000 de euro, care le va veni în ajutor medicilor, în lupta acestora pentru a salva viaţa copiilor născuţi prematur. 

Este cea de-a doua donaţie pe care Salvaţi Copiii României o face maternităţii ieşene, unde ajung toate cazurile grave de prematuritate din regiune. Numai în 2016, aici s-au născut 6.333 de copii, dintre care 823 (12,53%) înainte de termen.

 Rata mortalităţii infantile se menţine îngrijorătoare în regiunea Nord-Est, de 7,9 la mia de copii născuţi vii, în 2016, mai ridicată decât media pe ţară (7,3 la mie). Este motivul pentru care Salvaţi Copiii România a acordat o atenţie deosebită dotării maternităţilor din zonă, organizaţia donând în perioada 2013-2016 echipamente în valoare totală de 160.000 de euro în judeţul Iaşi, către Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Cuza-Vodă Iaşi, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie ”Elena-Doamna” Iaşi, Spitalul de Copii ”Sfânta Maria” Iaşi, Spitalul Municipal Hârlău şi Spitalul Municipal de Urgenţă Paşcani.

Prof. Dr. Maria Stamatin, şeful secţie de Neonatologie a Maternităţii Cuza-Vodă, a vorbit despre importanţa unei dotări eficiente a maternităţilor: ”Ventilatorul pe care l-am primit de la Organizaţia Salvaţi Copiii este cel mai performant pe care îl avem şi înalta tehnologie ne permite să ajustăm parametrii ventilatorului în funcţie de dinamica respiratorie proprie fiecărui prematur. Aveam nevoie de acest aparat, aşa cum orice maternitate care tratează prematuri are nevoie de aparatură medicală performantă”.

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvaţi Copiii privind situaţia maternităţilor din România - 13% dintre maternităţile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, 56% dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România, a subliniat nevoia de politici publice coerente în domeniul neonatalităţii, care să vină în sprijinul medicilor şi nou-născuţilor: ”Combaterea mortalităţii infantile este un proiect pe care Salvaţi Copiii şi l-a asumat pe termen lung, prin dotarea maternităţilor, dar şi prin acţiuni de persuadare a decidenţilor politici, astfel încât aceştia să şi-l asume pe agenda priorităţilor guvernamentale. Este crucial să continuăm, pentru că numai aşa îi putem ajuta pe medici să salveze viaţa micuţilor care vin pe lume înainte de termen”.

Donaţia este parte a amplului program pe care Organizaţia Salvaţi Copiii România îl derulează în beneficiul maternităţilor, din anul 2012. Numai în 2017, Salvaţi Copiii a dotat 38 de maternităţi din 32 de localităţi, cu echipamente medicale în valoare totală de 700.000 de euro. În cei şase ani de când organizaţia a transformat într-o prioritate salvarea copiilor născuţi prematur, prin dotarea maternităţilor, trei milioane de euro au fost investite pentru achiziţionarea de aparatură medicală indispensabilă. Progresul este încurajator: în cei şase ani, rata mortalităţii infantile a ajuns la 7,3 la mie, în 2016, faţă de 10,1 la mia de nou-născuţi vii, cât era în 2010.

Amalia Năstase, ambasador al campaniei de reducere a mortalităţii infantile: "Imaginea cea mai puternică din maternităţile în care am fost în ultimii ani cu Salvaţi Copiii este cea a unui medic punând în braţele mamei un copil care stătuse aproape trei luni într-un incubator. Erau lacrimi de bucurie în ochii lui. Incubatorul fusese donat de Salvaţi Copiii, dar mai e nevoie încă de mult sprijin din partea noastra, în multe maternităţi din ţară. Solidaritatea este cea care ne salvează, de fapt, ca societate, şi suntem recunoscători pentru orice sprijin. E crucial să continuăm dotarea maternităţilor, iar companiile ne pot ajuta, prin simpla redirecţionare a 20% din impozitul pe profit.”.

Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca formularul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei aici. Trebuie menţionat faptul că această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. Suma direcţionată nu poate fi mai mare de cinci la mie din cifra de afaceri şi nu poate depăşi 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar plăţile trebuie făcute până la 31 decembrie 2017.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Florin NICULA

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Aceleaşi idei au fost rostogolite de la un buget la altul de Mihai Chirica, doar că acum nu a mai fost consensul de altădată.

Filmuletul zilei

opinii

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Alexandru CĂLINESCU

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Scrisă alert, fructificând o documentaţie impresionantă (studiul a avut o primă ediţie apărută în 2016 la editura americană Common Ground), exploatând inteligent o ipoteză de lucru ce se dovedeşte fertilă, cartea Marianei Neţ ne oferă o lectură pasionantă. Este, fără dublii, unul dintre evenimentele editoriale ale acestui an.

Vuia (III)

Neculai SEGHEDIN

Vuia (III)

Biograful oficial al lui Traian Vuia a fost inginerul George Lipovan (1905-1972). Acesta a studiat la Şcoala Politehnică din Timişoara, Universitatea din Paris, şcoala de jurnalişti din Paris şi la şcoala militară aeronautică din Bucureşti. În 1925, Lipovan pleacă la Paris, unde îl întâlneşte pe Vuia, de care îl va lega o puternică relaţie de prietenie, dovadă fiind îndelungata corespondenţă dintre cei doi. Lui Lipovan îi datorăm seria de cărţi dedicate lui Vuia, bazate pe mărturiile inventatorului şi pe propriile sale cercetări documentare.

Competiţia mare

Nicolae CREŢU

Competiţia mare

Viaţa însăşi este, desigur, şi competiţie: dar înţelegând prin asta, din perspectiva valorilor omului (care îl disting de animalitate), nu malthusiana sfâşiere de homo hominilupus, ci un spirit al emulaţiei meritocrate definit prin fair play. Metaforism sportiv, da: fără „dopaj”, nici blaturi sau „arbitri” părtinitori, corupţi, fără trucaje şi măsluiri. 

pulspulspuls

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

O boare de semne de îngrijorare cică ar fi trecut zilele asteape deasupra viilor politice româneşti şi ieşene, stimaţi telespectatori, după ce pe piaţă ar fi apărut datele singurului sondaj politic credibil de la alegeri încoace. Iar acolo curioşii au putut vedea, cu oarecare surprindere, evident, că AUR a trecut sesizabil peste USR. 

Caricatura zilei

Urare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.