Dorel a lovit din nou! Băncile și scaunele achiziționate pentru școlile din Iași, prea mici pentru elevii înalți sau cei plinuți

joi, 20 februarie 2025, 04:25
6 MIN
 Dorel a lovit din nou! Băncile și scaunele achiziționate pentru școlile din Iași, prea mici pentru elevii înalți sau cei plinuți

Printr-un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), 1.150 de săli de clasă din 63 de unități de învățământ din municipiul Iași au fost dotate cu mobilier nou.

Deși investiția era așteptată, unii directori semnalează probleme de adaptabilitate, mai ales în cazul liceenilor, pentru care băncile și scaunele sunt prea mici, chiar dacă sunt reglabile pe înălțime.

Mobilierul nou este un câștig pentru școlile din Iași, însă problema adaptabilității pentru elevii mai înalți și dezvoltați și lipsa de confort a scaunelor sunt aspecte semnalate de părinți și elevi, cu toate că mobilierul este unul reglabil. Directorii unităților de învățământ propun, pe viitor, o proiectare diferențiată pentru gimnaziu și liceu, astfel încât mobilierul să fie cu adevărat adecvat pentru toți elevii.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Bănci prea mici pentru liceeni

„Ziarul de Iași” a luat legătura cu directorii unor licee care au fost dotate cu mobilier prin acest proiect, pentru a afla care este situația din școală cu privire la acest subiect.

„Băncile și scaunele sunt potrivite pentru învățământul gimnazial. Pentru cei mari, de liceu, sunt, într-adevăr, cam incomode, dar pentru cei mici sunt bune. Ar fi putut fi mai bine gândite pentru cei mari, pentru că dacă ai un băiat de 1,80-1,90 metri nu încape atât de bine în ele. Ele sunt reglabile, pot fi înălțate și coborâte, dar sunt cam mici pentru elevii de liceu”, a declarat Anca Dimitriu, directoarea Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Iași.

„Nu este un mobilier adecvat pentru toate vârstele”

Camelia Gavrilă, directoarea Colegiului Național „Costache Negruzzi”, a subliniat că mobilierul este funcțional, dar nu ideal pentru elevii mai înalți.

„Nu este un mobilier adecvat pentru toate vârstele. Băncile sunt acceptabile pentru elevii de gimnaziu, sunt reglabile, se pot înălța, dar nu suficient pentru elevii de liceu, care pot avea și staturi înalte. Băncile nu sunt foarte mari, dar sunt funcționale totuși și relativ adecvate”, a explicat Camelia Gavrilă.

Constantin Chirilă, directorul Colegiului Național „Garabet Ibrăileanu” din Iași, a precizat că „atât băncile, cât și scaunele trebuie reglate pentru copiii care sunt mai înalți”.

Probleme și la scaune: „Nu sunt comode”

Pe lângă dimensiunile băncilor, mai mulți directori au semnalat că scaunele sunt prea rigide și inconfortabile, în special pentru elevii care petrec multe ore la școală.

„Din perspectiva elevilor și a părinților, scaunele nu sunt foarte comode, sunt destul de rigide, din lemn, iar în contextul în care programul/orarul este încărcat, cu șapte ore pe zi, uneori, starea de confort este afectată. Multe clase au preferat să păstreze scaunele anterioare, tapițate, după cum avem și clase care au acceptat băncile, iar altele au optat pentru dotarea anterioară a sălii de clasă. Ar fi de preferat pentru viitor o proiectare mai adecvată, ergonomică a mobilierului școlar”, a precizat directoarea Colegiului „Costache Negruzzi”.

La rândul său, Nistor Gheorghiță, directorul Colegiului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, a menționat că mobilierul respectă normele impuse de Direcția de Sănătate Publică (DSP), chiar dacă nu este cel mai comod.

„Dacă le ridici la ultimul nivel, chiar încape și un adult. E puțin strâmtă banca, dar cred că mai mult îi incomodează faptul că acel spațiu de depozitare de sub pupitru, unde își puneau ghiozdanele, este destul de mic, iar acum trebuie să le pună în cuierul din stânga băncii. Nu prea le încap cărțile în bancă. Dacă ar fi fost puțin mai mari, nu cred că s-ar fi supărat nimeni să fie un tip de mobilier pentru gimnaziu și altul pentru liceu. Încap și cei de liceu, doar că băncile trebuie ridicate la nivelul patru. În cazul scaunelor, cred că ar fi putut fi puțin mai înalte, pentru a nu fi nevoie să le ridicăm la ultimul nivel. Dacă le ridicăm la ultimul nivel, nu mai sunt atât de stabile”, a menționat directorul Colegiului Național „Vasile Alecsandri”.

„Este prima dotare cu mobilier din ultimii peste 20 de ani și apreciem acest lucru”

Directoarea Colegiului Național „Emil Racoviță” din Iași, Mihaela Pîrpîlă-Gotcu, a spus că mobilierul respectă normele europene, iar în cazul unității de învățământ pe care o conduce, dacă la început au fost nemulțumiri, cu timpul, elevii s-au obișnuit.

„Au fost diferite reacții, orice schimbare întâmpină și rezistență. Au fost unii copii care au solicitat ca acestea să fie reglate, în sensul în care ele pot fi fie înălțate, fie coborâte. A fost o perioadă în care s-a vehiculat ideea că trebuie să găsim o soluție, pentru că acestea nu ar fi potrivite pentru elevii de liceu, însă până la urmă s-au obișnuit. Noi am ridicat băncile, iar scaunele le-am lăsat la același nivel. Dacă este vorba despre un elev înalt, acesta nu poate sta comod în bancă dacă nu va fi înălțată. Scaunele sunt conform standardelor de la nivel european, pentru că ele sunt ergonomice. Au o formă ergonomică, sunt făcute în așa fel încât te forțează să stai cu spatele drept și să ai o poziție a corpului corectă. Dacă ești obișnuit să stai pe un scaun tapițat, 6 ore la școală, tranziția aceasta e posibil să ți se pară inconfortabilă”, a declarat Mihaela Pîrpîlă-Gotcu.

În ciuda neplăcerilor provocate de noul mobilier în rândul unor elevi din liceele ieșene, directoarea Liceului de Informatică „Grigore Moisil”, Adina Romanescu, a subliniat că este „prima dotare cu mobilier din ultimii peste 20 de ani”.

„Mobilierul este identic în toate școlile din oraș. Este prima dotare cu mobilier din ultimii peste 20 de ani. Noi apreciem acest lucru”, a a transmis Adina Romanescu.

Parametrii mobilierului achiziționat

Băncile școlare achiziționate sunt destinate unui singur elev și au o structură metalică, cu blat din pal melaminat. Acestea sunt prevăzute cu o nișă pentru pixuri, un cârlig metalic și o poliță pentru ghiozdan. Dimensiunile blatului de lucru sunt de 70 cm lungime și 54 cm lățime, având o suprafață totală de 0,36 m². Înălțimea băncii este reglabilă, cu opțiuni între 64 cm, 70 cm și 76 cm.

În ceea ce privește scaunele, acestea au spătar și șezut din lemn stratificat lăcuit și o structură metalică. Înălțimea șezutului este reglabilă, putând fi ajustată la 38 cm, 42 cm sau 46 cm. De asemenea, scaunele sunt concepute cu o formă anatomică, menită să asigure o poziție corectă a spatelui și un suport adecvat pentru elevi pe durata orelor de curs, potrivit informațiilor prezentate în caietul de sarcini de furnizare a mobilierului.

63 de școli și grădinițe au fost dotate cu mobilier

Prin proiectul european „Dotare cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a unităţilor de învăţământ preuniversitar”, care beneficiază de o finanțare aproximativ 17,97 milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), începând cu toamna anului 2024 a fost adus mobilier nou în 63 de unități de învățământ preuniversitar – 13 grădinițe și 50 de școli și licee – din totalul celor 71 din municipiu.

Mai exact, pentru 966 de săli de clasă din școli gimnaziale și licee au fost achiziționate 26.956 de bănci, 26.956 de scaune, 966 de catedre, 865 de scaune pentru catedre, 449 de dulapuri și 119 cuiere. Pentru 184 de grupe de grădiniță au fost cumpărate 1.038 de măsuțe, 4.145 de scaune, 150 de catedre, 163 de scaune pentru catedre, 54 de dulapuri și 4 biblioteci cu rafturi.

Pe lângă dotarea cu mobilier a celor 1.150 de săli, proiectul finanțat prin PNRR presupune și dotarea a 45 de laboratoare de informatică în școli şi 6 laboratoare de informatică în grădiniţe, a 1.386 de săli de clasă şi de grupă cu echipamente TIC, a 43 de laboratoare de ştiinţe, a 30 de cabinete şcolare (matematică/comunicare/geografie/istorie/educaţie muzicală/educaţie plastică etc.), a 53 de cabinete de asistenţă psihopedagogică și a 40 de săli de sport.

Tot prin PNRR, a fost obținută și o finanțare de 26,32 de milioane de euro pentru reabilitarea termică a 21 de clădiri de la 14 unități școlare. Printr-un proiect în valoare de 8,76 de milioane de euro, un liceu din Iași este eficientizat energetic, iar două unități de învățământ vor fi extinse.

Etichete: banci, pnrr, scaune, scoli

Publicitate și alte recomandări video

Îți recomandăm

Comentarii