anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Dorin Cocoş, condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare într-un dosar de spălare de bani

GALERIE
dorin cocos udrea
 • dorin cocos udrea
- +

Omul de afaceri Dorin Cocoş a fost condamnat, miercuri, de Tribunalul Bucureşti, la doi ani şi opt luni de închisoare pentru spălare de bani, într-un dosar în care a fost acuzat că a primit o tranşă din suma de 9 milioane de euro, ascunzând provenienţa banilor printr-un contract de împrumut fictiv. Decizia nu este definitivă.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis, miercuri, să îl condamne pe Dorin Cocoş la un an de închisoare pentru spălarea banilor, cu pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor - cel a fi ales în autorităţi publice, funcţii publice sau dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de doi ani după executarea pedepsei închisorii. Totodată, a fost dispusă pedeapsa accesorie de a-i interzice exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

Instanţa a constatat că infracţiunea pentru care Dorin Cocoş a fost condamnat în acest dosar este concurentă cu cea pentru care a fost condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare în 24 martie 2016, printr-o sentinţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Completul de 3 Judecători, rămasă definitivă în 2 octombrie 2016, prin decizia a Completului de 5 judecatori.

Tribunalul Bucureşti a constatat că Dorin Cocoş a fost eliberat condiţionat, printr-o decizie din 3 octombrie 2017 a Tribunalului Ilfov, rămânând un rest de executat de 252 de zile din pedeapsă.

Totodată, instanţa a anulat beneficiul liberării condiţionate şi a contopit pedeapsa de acum cu cea anterioară, Cocoş urmând a executa pedeapsa cea mai grea, de doi ani şi patru luni de închisoare, la care se adăugă o treime din pedeapsa de un an închisoare, el urmând a executa în final pedeapsa rezultantă de doi ani şi 8 luni de închisoare, plus interzicerea unor drepturi.

Totuşi, Tribunalul Bucureşti a dedus perioada deja executată, între 27 octombrie 2014 - 18 iunie 2015 şi între 3 octombrie 2016 - 3 octombrie 2017, şi a luat act că inculpatului i se consideră executate suplimentar 72 de zile ca urmare a aplicării art. 551 din Legea 254/2013.

"În temeiul art. 105 alin. 2 C.pen. acordă liberarea condiţionată din pedeapsa de 2 (doi) ani şi 8 (opt) luni stabilită prin prezenta. În temeiul art. 105 alin. 2 C.pen. teza finală, constată că termenul de supraveghere s-a împlinit la data de 31.07.2018. Constată executate pedepsele complementare stabilite prin prezenta", se arată în sentinţa Tribunalului Bucureşti.

De asemenea, instanţa a desfinţat mai multe documente, între care un contractul de împrumut încheiat între Dinu Mihail Pescariu şi Dorin Cocoş şi mai multe chitanţe.

Decizia poate fi atacată cu apel, în 10 zile de la comunicare.

În acest dosar, Cocoş a fost trimis în judecată în luna aprilie a acestui an.

Potrivit DNA, în perioada 2009-2011, omul de afaceri ar fi pretins şi primit, în tranşe, de la două persoane (martori în cauză) suma de 9.000.000 de euro pentru a-şi exercita influenţa asupra fostului ministru al Comunicaţiilor precum şi asupra altor persoane din Guvern, în scopul de a asigura firmelor susţinute de martori, adjudecarea unui contract de închiriere produse educaţionale Microsoft.

"În acest context, în a doua jumătate a anului 2014, în timp ce se efectuau cercetări legate de aspectele menţionate mai sus, cunoscând că suma de 500.000 euro pe care ar fi primit-o în contul personal în cursul anului 2011 reprezenta o parte din suma de 9.000.000 euro, menţionată mai sus, în vederea creării unei aparenţe de legalitate, inculpatul ar fi disimulat adevărata natură a provenienţei acesteia prin încheierea cu unul dintre martori a unui contract de împrumut fictiv", arăta DNA.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare la Tribunalul Bucureşti.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.