AGORA - Amplă dezbatere a specialiștilor ieșeni: provocare lansată de Ziarul de Iași

DOSARELE ZDI – Reforma educației? Liceele tehnologice și vocaționale: provocări și oportunități în noile planuri-cadru. „Era o sincopă undeva. Acum s-a reglementat”

luni, 10 februarie 2025, 05:10
9 MIN
 DOSARELE ZDI – Reforma educației? Liceele tehnologice și vocaționale: provocări și oportunități în noile planuri-cadru. „Era o sincopă undeva. Acum s-a reglementat”

Planurile-cadru propuse de Ministrul Educației și Cercetării în ianuarie 2025 aduc modificări semnificative și pentru învățământul tehnologic și vocațional. Acestea par să apropie filiera tehnologică de învățământul dual, care va include două trepte de calificare profesională, oferind astfel elevilor o direcție clară către un traseu profesional. Totuși, aceste modificări au stârnit controverse, ridicând întrebarea: „Este corect ca un elev repartizat la un liceu tehnologic să urmeze un parcurs profesional pe care, poate, nu și-l dorește?”

În cadrul realizării Dosarului ZDI „Reforma educației?”, „Ziarul de Iași” a constatat că cele mai multe întrebări și controverse se concentrează pe învățământul tehnologic. Pe de o parte, unii profesori consideră că elevilor le este limitat accesul la dezvoltarea unei culturi generale, odată cu eliminarea unor discipline fundamentale, precum Istoria și Geografia. Pe de altă parte, directori ai liceelor tehnologice susțin că noile planuri-cadru sunt un pas înainte, oferind elevilor un traseu clar către o meserie pe care o pot învăța încă din timpul școlii.

Acesta este al patrulea episod din Dosarul ZDI „Reforma educației?”. Până acum, am prezentat argumentele pro și contra ale specialiștilor ieșeni în legătură cu noile planuri-cadru, dar și opiniile profesorilor referitoare la numărul orelor pentru materiile fundamentale și la opționalele ce pot alese de elevi din oferta școlii.

„Planurile-cadru pentru liceele tehnologice promit să revoluționeze educația”

Claudia Orășanu, directoarea Colegiului Tehnic de Căi Ferate „Unirea” din Pașcani, consideră că noile planuri-cadru pentru liceele tehnologice reprezintă o schimbare necesară, menită să îmbunătățească pregătirea profesională a elevilor și să crească importanța filierei tehnologice pe piața muncii. Punctele tari evidențiate de aceasta sunt creșterea ponderii disciplinelor tehnologice și creșterea orelor de practică.

„Planurile-cadru pentru liceele tehnologice promit, cumva, să revoluționeze educația. Cu siguranță sunt niște schimbări dorite de foarte mult timp de către noi, de către sistem, și sunt menite să îmbunătățească pregătirea profesională a elevilor. Sunt relevante pentru a crește importanța acestei filiere tehnologice în raport cu piața muncii, și cred că este cu siguranță un lucru foarte bun pentru a îmbunătăți imaginea liceului tehnologic”, ne-a declarat Claudia Orășanu.

„Planurile-cadru pentru liceul tehnologic ne duc mult mai aproape de învățământul dual”

Noile planuri-cadru apropie liceul tehnologic de învățământul dual, unde pregătirea de specialitate se desfășoară direct în companii, alături de agenții economici. Până acum, conform declarațiilor directoarei Colegiului Tehnic CF „Unirea” din Pașcani, învățământul dual era disponibil doar pentru nivelul 3, în școala profesională, iar liceele tehnologice nu ofereau această variantă.

„Era o sincopă undeva, liceul nu avea o variantă de ofertă educațională pe învățământ dual. Noile planuri-cadru tocmai reglementează povestea asta, ceea ce e un lucru bun, în sensul că nu se mai fragmentează. Astfel, un elev poate intra în clasa a IX-a la un liceu tehnologic pe variantă duală, pentru o pregătire de specialitate bună, optimă și poate să urmeze apoi chiar o facultate în regim dual, ceea ce până acum nu se putea întâmpla. El putea să vină la învățământ profesional de trei ani, apoi să spunem că venea la liceu, dar liceul nu era în învățământ dual, și după aceea să se ducă la o facultate. Cred că planurile-cadru au pus lucrurile în matca lor firească în momentul acesta”, a explicat Claudia Orășanu, numită și Directorul Anului 2024.

Lipsa unei industrii locale dezvoltate, unde elevii de la tehnologic ar putea face stagiile practică

În cazul liceelor tehnologice, opționalele din curriculum la decizia elevului din oferta școlii (CDEOȘ) sunt stabilite împreună cu agenții economici parteneri ai fiecărei școli, „în funcție de ceea ce își dorește industria locală” și de ceea ce au nevoie elevii.

„Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic va stabili cum anume se vor aplica programele opționale din CDEOȘ. Nu ne va spune ce opționale vor fi și acesta e un lucru foarte bun, pentru că dă o libertate mai mare liceelor să își stabilească ele programele opționale exact în funcție de profilul școlii și profilul elevilor pe care îl au”, a precizat Claudia Orășanu.

Însă, o provocare majoră a noilor planuri-cadru pentru liceele tehnologice, identificată de directoarea școlii din Pașcani, este lipsa unei industrii locale dezvoltate în urbanul mic și în mediul rural, unde nu există suficiente companii care să poată prelua toți elevii pentru orele de practică.

„În Pașcani sunt trei licee tehnologice. Noi avem peste 1.000 de elevi, și cred că în total, pe oraș, sunt undeva la 2.000 de elevi. Industria locală din Pașcani nu cred că este pregătită pentru a primi toți acești 2.000 de elevi pentru o pregătire așa cum ar trebui și cum au nevoie acești tineri. Nu e vina noilor planuri-cadru, fiindcă era nevoie de ele, dar noi toți trebuie să depunem un efort pentru a conștientiza ce presupun aceste planuri-cadru, pentru că e nevoie de ele”, a transmis Daniela Orășanu.

Provocările legate de alegerea opționalelor la liceele tehnologice și vocaționale

Așa cum am precizat, curriculumul la decizia elevului din oferta școlii, pentru liceele tehnologice, va fi adaptat nevoilor pieței muncii locale, în colaborare cu operatorii economici și autoritățile locale. Totuși, profesorii din învățământul preuniversitar atrag atenția asupra imposibilității de a alege opționale care nu sunt specifice filierei tehnologice sau vocaționale, cum ar fi limbile străine, Geografia sau Istoria.

Claudia Orășanu explică faptul că în momentul în care agentul economic va simți nevoia unui opțional pentru o anumită disciplină, acesta ar putea fi introdus.

„În momentul în care agentul economic vede că el nu se pricepe la Matematică, va dori un opțional de Matematică. Chiar și Geografia se va face în clasele a XI-a și a XII-a, doar că va fi Geografia serviciilor. Este la curriculum de specialitate, nu mai este la trunchiul comun și are logică, pentru că în clasele a XI-a și a XII-a e este vorba despre interesele elevului pentru cariera lui. Profesorul de Geografie va putea să ia o ore exactă în zona asta, de exemplu și ore de Astronomie, dacă interesul elevilor este acolo. Se schimbă, de fapt, conținuturile”, a explicat directoarea.

Claudia Orășanu, directoarea Colegiului Tehnic de Căi Ferate „Unirea” din Pașcani

Aceasta susține că accentul nu trebuie pus pe discipline, ci pe conținuturi și competențe transversale, întrucât „gândirea critică poate fi formată la multe discipline, dar depinde de conținutul livrat”.

„Elevului de la liceul tehnologic îi sunt blocate șansele”

Așa cum am explicat și în episoadele anterioare din Dosarul ZDI „Reforma educației?”, noile planuri-cadru propun același trunchi comun pentru toate filierele – teoretică, tehnologică și vocațională, punând apoi accentul, în ultimii doi ani de școală, pe disciplinele de specialitate.

Președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași, Laviniu Lăcustă, critică planul-cadru pentru filiera tehnologică, considerând că elevii sunt dezavantajați. Acesta este de părere că majoritatea copiilor ajung la liceele tehnologice nu din dorință proprie, ci din cauza notelor de la Evaluarea Națională și a mediului socio-economic defavorizat din care provin. Liderul USLIP Iași propune ca acestor elevi să li se ofere oportunitatea de a-și schimba traseul profesional sau de a accesa o facultate dintr-un alt domeniu, lucru care, din perspectiva sa, nu este permis de noile planuri-cadru.

Președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași, Laviniu Lăcustă,

„Eu cred că în cazul învățământului tehnologic vorbim despre o anumită inechitate. Așa cum știm, cam 70% dintre elevi ajung la aceste licee nu pentru că și-au dorit ei neapărat, ci pentru că așa i-a așezat nota de la Evaluarea Națională. Noi trebuie să le dăm oportunitatea să poată face o schimbare de parcurs profesional chiar pe timpul liceului și, mai mult, să aibă perspectiva accesării unei facultăți care nu trebuie să fie neapărat pe profilul tehnic al liceului respectiv”, a explicat Laviniu Lăcustă.

Președintele sindicatului susține că liceul tehnologic riscă să devină o simplă școală profesională, fără a oferi elevilor un profil cultural general, esențial în contextul schimbărilor rapide din piața muncii. Potrivit analizei USLIP Iași, în acest moment, sunt incluși în învățământul tehnologic și profesional aproximativ 238.000 de elevi în peste 7.400 de clase la nivelul întregii țări. Procentual numărul copiilor de liceu tehnic este de 41,75%, iar ținta Ministerului Educației ar fi ca în următorii ani această pondere să fie de 60% din numărul total de elevi.

2 în 1: licee tehnologice și școli profesionale, la un loc

Noua structură a liceului tehnologic, conform Legii 198 și noului plan-cadru, introduce un sistem cu două trepte pentru obținerea calificărilor profesionale:

Prima treaptă (clasa a XI-a – calificare nivel 3):

  • Elevii urmează un curriculum comun în clasele a IX-a, a X-a și a XI-a;
  • În clasa a XI-a, desfășoară multă practică la agenții economici, având posibilitatea de a se angaja direct la finalul clasei a XI-a;
  • La finalul clasei a XI-a, susțin un examen de certificare a competențelor profesionale de nivel 3 și pot intra pe piața muncii.

A doua treaptă (clasa a XII-a – calificare nivel 4 + Bacalaureat):

  • Elevii care doresc continuarea studiilor, după calificarea de nivel 3, rămân în liceu;
  • La finalul clasei a XII-a, susțin un examen de certificare a competențelor profesionale de nivel 4 și Bacalaureatul, având acces la facultate sau la alte oportunități de angajare.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Claudia Orășanu, directoarea Colegiului Tehnic de Căi Ferate „Unirea” din Pașcani, a explicat că diferența față de actualul sistem este că nu mai există trasee separate pentru școala profesională și liceu tehnologic. Toți elevii sunt înscriși la liceul tehnologic și urmează același curriculum până la finalul clasei a XI-a, având posibilitatea de a alege între continuarea studiilor și intrarea pe piața muncii. În prezent, conform planurilor-cadru actuale, elevii care optează pentru școala profesională urmează trei ani de studiu, susțin un examen de certificare și apoi fie se angajează, fie decid să continue la liceu. Însă, pentru a accede la liceu, trebuie să susțină examene de diferență și sunt înscriși în clasa a XI-a, nu direct în clasa a XII-a.

Se cere mai multă atenție pentru Istorie și Arte vizuale în liceele pedagogice

„Ziarul de Iași” a solicitat un punct de vedere și conducerii Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași. Potrivit acestora, schimabrea planurilor-cadru și actualizarea programelor pentru liceu este o „etapă imperativ necesară în orice reformă a educației”, însă controversele apar în special din cauza eliminării unor discipline din trunchiul comun, cum ar fi Istoria și Geografia, sau din cauza reducerii numărului de ore pentru anumite materii.

„Considerăm că ar trebui redus numărul de ore alocat unei discipline sau arii curriculare într-o săptămână și ar trebui adaptate programele la cerințele sociale actuale și la profilul educatului de astăzi, dar nu putem priva elevii de o dezvoltare globală prin formarea unei culturi generale și de specialitate complete. Totuși, cea mai importantă modificare ar trebui să vizeze anii terminali, clasa a VIII-a, a XII-a. Elevii ar trebui să se poată concentra pe disciplinele la care au de susținut examenul de Evaluare Națională, Bacalaureat sau de admitere la facultate. Poate modificările acestea ar fi primite mai bine dacă s-ar implementa treptat, nu toate odată și cu aportul tuturor celor implicați”, a transmis conducerea Colegiului Pedagogic, după ce a consultat opiniile profesorilor.

Totodată, au transmis că planurile-cadru și programele liceelor pedagogice necesită modificări, deoarece noile specializări impuse de lege pentru liceele pedagogice nu sunt corelate cu structura actuală. Am aflat că, în liceele pedagogice, Istoria este esențială pentru formarea viitorilor învățători și educatori, deoarece le oferă competențele necesare pentru a preda această disciplină. De asemenea, Artele Vizuale trebuie să fie mai bine reprezentate în planurile-cadru, deoarece sunt indispensabile pentru formarea abilităților practice în activitățile de la creșă și grădiniță.

Vom reveni în zilele ce urmează cu opinia specialiștitor din învățământul preuniversitar ieșean despre impactul noilor planuri-cadru asupra normelor didactice, dar și cu părerile părinților și elevilor.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii