
DOSARELE ZDI – Vom răsuci cuțitul în rană până când vom vorbi, cu toții, despre schimbări în bine

„Ziarul de Iași” lansează astăzi unul dintre noile produse editoriale pe care ni le-am asumat în 2025 – DOSARELE ZDI. Am făcut-o, cumva, înainte de momentul plănuit, fiindcă nu puteam lăsa subiectul planurilor-cadru și al reformelor din învățământul liceal să treacă fără să încercăm să aprofundăm cât de mult posibil schimbările aduse.
Exact asta ne propunem prin DOSARELE ZDI – să găsim subiecte noi sau aceleași subiecte despre care am tot scris în ultimii ani, să le ambalăm în abordări noi și să le punem în fața dumneavoastră și sub nasul autorităților. Vrem să devenim enervanți când vom scrie iarăși și iarăși despre deficiențele identificate în sistemul de învățământ, despre poluare, consumul de droguri, dependența de alcool, transportul public și traficul înfiorător din orașul nostru.
Nu vrem să scriem steril, aceleași lucruri pe care le auziți și le citiți de fiecare dată. Vrem să facem și o formă de „solutions journalism”, să identificăm problema, să propunem soluții, să arătăm cu degetul către vinovați. Suntem chiar mai ambițioși, pe unele subiecte vom face noi ce n-au făcut autoritățile: vom contacta experți și vom face alături de ei planuri pentru oraș și comunitate.
În primul episod din „Reforma educației?”, publicat astăzi, ne uităm la planurile-cadru prin ochii profesorilor, directorilor de școală, inspectorilor etc. Am vorbit cu zeci de oameni din sistem și vom publica încă șase materiale, analizând particularități ale planurilor-cadru, dar venind și cu noi reacții.
Este una dintre cele mai mari schimbări propuse învățământului liceal din România în ultimii 45 de ani, iar noul ministru al Educației și Cercetării, rectorul și profesorul universitar Daniel David, joacă tare, cu toate cărțile pe masă. E un proiect care va supăra pe foarte multă lume, iar reacțiile au început să curgă deja. Și „Ziarul de Iași” a scris deja despre dezamăgirea provocată de posibila dispariție a orelor de Limbă latină.
Am citit cu atenție dialogurile care apar în materialul de astăzi și cele care n-au fost încă publicate, realizate de colega mea, Andreea Popa, și înțeleg îngrijorările profesorilor. Înțeleg și oportunitățile identificate de cei mai optimiști dintre ei. Dar simt că ratăm cu toții un foarte mare detaliu, care ar fi trebuit să ne sară de la început în ochi. Oameni buni, suntem consultați!
Știu că e o chestiune cu care nu suntem obișnuiți: de 10 ani se tot meșterește la România Educată, s-au făcut grupuri de lucru, au participat profesori și elevi, dar legile educației, în forma lor finală, sunt subțiri și aproape identice cu ce a existat până acum. Despre calitatea multora dintre profesori, elevi și studenți e greu să ne pronunțăm – încă ne lipsesc mecanismele de evaluare activă. Ne dăm seama, la tineri, când devin cetățeni activi în societate și nu reușesc să se integreze.
În prezent, schimbarea propusă de ministrul David este structurală și fundamentală. Și poate prea ambițioasă. Dar tocmai asta ne ajută în consultări – testăm și cât de decis este ministerul, avem șansa și să vedem care e rezistența sistemului. Dacă David va ceda prea ușor, înseamnă că a cedat sistemului. Dacă nu va fi deschis la propunerile comunității academice, înseamnă că avem un nou despot la Ministerul Educației, care vrea să-și ia proiectul modificării învățământului pe persoană fizică. Oricum ar fi, suntem obișnuiți.
Însă dacă ministrul va accepta unele schimbări, insistând să impună schimbări reale, vor fi pași foarte importanți pe care-i facem pentru reformarea învățământului. Să obligăm școlile să ofere o paletă de opționale, din care elevii să aleagă, om cu om, nu clasă cu clasă, mi se pare un exemplu despre cum ar trebui să arate un învățământ flexibil. Trunchi comun pe materii importante, libertate pe opționale.
Profesorii consultați de „Ziarul de Iași” au un grad de scepticism – au fost perindate multe utopii pe sub nasul lor, cu promisiuni pompoase de reformă și aliniere la valori europene. Ne uităm astăzi din nou la un șir de promisiuni, cu aceeași speranță rezervată și ne întrebăm – în al XII-lea ceas, mai putem salva învățământul românesc? Citiți pe ziaruldeiasi.ro, în săptămâna care urmează, ce cred experții, profesorii, părinții și elevii din Iași.
Noi credem că da.
Publicitate și alte recomandări video