anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 19.08.2022

Dosarul „Albumul II“: DNA a pescuit un nou lot de inculpaţi din Consiliul Judeţean

GALERIE
cj iasi
 • cj iasi
- +

DNA a pescuit un nou lot de inculpaţi din Consiliul Judeţean. După Cristian Adomniţei, mai mulţi angajaţi ai instituţiei au fost trimişi ieri în judecată în cel de-al doilea dosar privind contractul cu Laser Co. Numărul angajaţilor implicaţi în afacere a ajuns astfel la 11, printre aceştia numărându-se preşedintele, unul dintre vicepreşedinţi, un consilier judeţean, dar şi şefi de direcţii sau servicii. Carierele celor 11 sunt puse sub semnul întrebării pentru infracţiuni comise în cascadă - potrivit DNA, într-un dosar cu prejudiciu de 390.000 lei, o valoare infimă comparativ cu sumele vehiculate adesea în dosarele procurorilor.

anticorupţie.

Un contract banal derulat de Consiliu Judeţean, cu o valoare infimă comparativ cu alte proiecte al instituţiei, a adus acuzaţii penale pentru 11 dintre angajaţii de primă mână ai acestei unităţi. DNA Iaşi a finalizat şi cea de-a doua parte a dosarului „Albumul“, deferind justiţiei alţi şase funcţionari din cadrul CJ, dar şi pe fostul vicepreşedinte, actualul consilier Victor Chirilă. Acesta este acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la fals intelectual, el fiind şi reţinut pentru 24 de ore la finele anului trecute. „Mă consider nevinovat şi îmi voi demonstra nevinovăţia în instanţă“, a precizat, ieri, „Ziarului de Iaşi“, Chirilă.

Un alt nume important din CJ, vicele Alin Aivănoaei, a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei în acest dosar disjuns, el fiind de acord să fie condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru neglijenţă în serviciu. În ciuda admiterii vinovăţiei, Aivănoaei nu şi-a manifestat intenţia de a demisiona din funcţie.

„Mi s-a reproşat că am semnat fără să verific tot ce este în spatele hârtiilor, dar când douăzeci de oameni au semnat că totul este în regulă, ce fac? Mă apuc să le refac toată treaba, ca să fiu sigur că şi-au făcut-o cum trebuie? S-ar bloca toată activitatea oricărei instituţii. Sunt perfect conştient că dacă semnez 500 de hârtii, în 300 dintre ele dau dovadă de neglijenţă în serviciu“, a declarat Alin Aivănoaei

Lista celorlalţi acuzaţi

Pe lângă cei doi, alţi şase funcţionari de la CJ au mai fost trimişi în judecată de DNA. Cosmina Râmbu şi Elena Oana Ţoptea şi Mihaela Raţă sunt consilieri în cadrul Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă a CJ, ele fiind acuzate de abuz în serviciu şi fals intelectual. Alţi doi funcţionari din comisia de recepţie a contractului cu Laser Co, Paula Doiniţa Hordilă şi Maricela Lupu, au fost, de asemenea, deferiţi justiţiei, fiind acuzaţi de fapte de abuz în serviciu. O altă membră a acestei comisii, Luminiţa Căuş, a semnat un acord de recunoaştere a faptei fiind de acord să primească un an de închisoare cu suspendare. Căuş a recunoscut doar fapta de fals intelectual, urmând a fi judecată pentru cea de abuz în serviciu. Un angajat al firmei Laser Co, Neculai Ilie, a fost şi el trimis în judecată pentru complicitate la fals intelectual. În vara anului trecut, Cristian Adomniţei, Teodora Jinga şi Carmen Irimescu au fost şi ei trimişi în judecată în acest dosar. 

Care sunt acuzaţiile

Necazurile celor 11 vin ca urmare a derulării unui contract semnat în septembrie 2013 între CJ şi Laser Co, deţinută de Letiţia Popa, trimisă şi ea în judecată în vara anului trecut. Contractul presupunea furnizarea mai multor materiale de promovare a judeţului, printre care şi 1.000 de albume. În decembrie 2014, Victor Chirilă, deşi nu mai era vicepreşedinte al CJ, i-ar fi ajutat pe ceilalţi membri ai comisiei de recepţie să ateste că Laser Co ar fi furnizat produsele şi serviciile stipulate în contract, lucru nedevărat, spun procurorii.

„La data de 19.12.2014, inculpatul Aivănoaei Constantin Alin, în calitate de vicepreşedinte al CJ Iaşi, efectuând verificări superficiale cu privire la documentele justificative menite să justifice lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor publice aferente contractului mai sus amintit, a semnat în locul preşedintelui CJ mai multe documente, prin care suma de 334.800 lei a fost virată SC Laser Co SR“, au precizat procurorii.

Aceştia au mai arătat că au instituit sechestre asiguratorii şi asupra mai multor bunuri ce aparţin inculpaţilor din dosarul „Albumul II“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Reformă? Ce fel de reformă?

Alexandru CĂLINESCU

Reformă? Ce fel de reformă?

În ce mă priveşte sunt sceptic, nu în ultimul rând din cauza persoanei care se află acum în fruntea ministerului. Sorin Cîmpeanu e o marionetă care se complace în insignifianţă. Fără coloană vertebrală, a servit drept unealtă obedientă mai multor partide. (...) Vorbeşte ca un robot, înşiră platitudini după platitudini. Este, cu siguranţă, omul cel mai puţin potrivit să reformeze învăţământul românesc.

opinii

Am fost la Gânju…

Nicolae TURTUREANU

Am fost la Gânju…

Un text „Sfâşietor - jurnalul unui artist care ştia că moare”, scris de Emilia Chiscop şi reluat de ZDI, după 20 de ani, mi l-a repanotat, pe simeza memoriei, pe redutabilul artist al penelului, Ioan Gânju. Mi-am amintit că şi eu „Am fost la Gânju”, dar cu încă vreo două decenii înainte, când „alte glasuri, alte încăperi” îşi etalau rezonanţele. Reiau, aici şi-acum, textul apărut la rubrica mea din ZDI, reprodus ulterior, sub genericul „Figuri. Legende”, în volumul „Cronice şi... anacronice” (Junimea, 2017).

Om câine

George PLEȘU

Om câine

Fără să ofer spoilere care să strice plăcerea celor care vor decide să-l vadă din 16 septembrie, când intră în cinematografe, spun doar că povestea creşte ca intensitate cu fiecare secvenţă până ajunge la paroxism, iar finalul deschis te face să pleci cu întrebări care revin şi-n zilele de după vizionare. Din ce-mi aduce la suprafaţă memoria afectivă, e probabil cel mai bun debut de la „Marfa şi banii” (2001) a lui Cristi Puiu.

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

pulspulspuls

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

Ehehei, dragii moşului, apăi să ştiţi voi aicea că cele mai interesante cotonogeli politice sunt, cum v-am mai spus noi şi cu alte ocazii, alea care au loc pe sub masă, când loviturile se aplică cu bombeul direct la ouşoarele sau fluierul piciorului adversarului, şi când icniturile şi gemetele sunt pe înfundatelea, ca să nu te dai de gol. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.