Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Dosarul „Albumul II“: DNA a pescuit un nou lot de inculpaţi din Consiliul Judeţean

GALERIE
cj iasi
  • cj iasi
- +

DNA a pescuit un nou lot de inculpaţi din Consiliul Judeţean. După Cristian Adomniţei, mai mulţi angajaţi ai instituţiei au fost trimişi ieri în judecată în cel de-al doilea dosar privind contractul cu Laser Co. Numărul angajaţilor implicaţi în afacere a ajuns astfel la 11, printre aceştia numărându-se preşedintele, unul dintre vicepreşedinţi, un consilier judeţean, dar şi şefi de direcţii sau servicii. Carierele celor 11 sunt puse sub semnul întrebării pentru infracţiuni comise în cascadă - potrivit DNA, într-un dosar cu prejudiciu de 390.000 lei, o valoare infimă comparativ cu sumele vehiculate adesea în dosarele procurorilor.

anticorupţie.

Un contract banal derulat de Consiliu Judeţean, cu o valoare infimă comparativ cu alte proiecte al instituţiei, a adus acuzaţii penale pentru 11 dintre angajaţii de primă mână ai acestei unităţi. DNA Iaşi a finalizat şi cea de-a doua parte a dosarului „Albumul“, deferind justiţiei alţi şase funcţionari din cadrul CJ, dar şi pe fostul vicepreşedinte, actualul consilier Victor Chirilă. Acesta este acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la fals intelectual, el fiind şi reţinut pentru 24 de ore la finele anului trecute. „Mă consider nevinovat şi îmi voi demonstra nevinovăţia în instanţă“, a precizat, ieri, „Ziarului de Iaşi“, Chirilă.

Un alt nume important din CJ, vicele Alin Aivănoaei, a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei în acest dosar disjuns, el fiind de acord să fie condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru neglijenţă în serviciu. În ciuda admiterii vinovăţiei, Aivănoaei nu şi-a manifestat intenţia de a demisiona din funcţie.

„Mi s-a reproşat că am semnat fără să verific tot ce este în spatele hârtiilor, dar când douăzeci de oameni au semnat că totul este în regulă, ce fac? Mă apuc să le refac toată treaba, ca să fiu sigur că şi-au făcut-o cum trebuie? S-ar bloca toată activitatea oricărei instituţii. Sunt perfect conştient că dacă semnez 500 de hârtii, în 300 dintre ele dau dovadă de neglijenţă în serviciu“, a declarat Alin Aivănoaei

Lista celorlalţi acuzaţi

Pe lângă cei doi, alţi şase funcţionari de la CJ au mai fost trimişi în judecată de DNA. Cosmina Râmbu şi Elena Oana Ţoptea şi Mihaela Raţă sunt consilieri în cadrul Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă a CJ, ele fiind acuzate de abuz în serviciu şi fals intelectual. Alţi doi funcţionari din comisia de recepţie a contractului cu Laser Co, Paula Doiniţa Hordilă şi Maricela Lupu, au fost, de asemenea, deferiţi justiţiei, fiind acuzaţi de fapte de abuz în serviciu. O altă membră a acestei comisii, Luminiţa Căuş, a semnat un acord de recunoaştere a faptei fiind de acord să primească un an de închisoare cu suspendare. Căuş a recunoscut doar fapta de fals intelectual, urmând a fi judecată pentru cea de abuz în serviciu. Un angajat al firmei Laser Co, Neculai Ilie, a fost şi el trimis în judecată pentru complicitate la fals intelectual. În vara anului trecut, Cristian Adomniţei, Teodora Jinga şi Carmen Irimescu au fost şi ei trimişi în judecată în acest dosar. 

Care sunt acuzaţiile

Necazurile celor 11 vin ca urmare a derulării unui contract semnat în septembrie 2013 între CJ şi Laser Co, deţinută de Letiţia Popa, trimisă şi ea în judecată în vara anului trecut. Contractul presupunea furnizarea mai multor materiale de promovare a judeţului, printre care şi 1.000 de albume. În decembrie 2014, Victor Chirilă, deşi nu mai era vicepreşedinte al CJ, i-ar fi ajutat pe ceilalţi membri ai comisiei de recepţie să ateste că Laser Co ar fi furnizat produsele şi serviciile stipulate în contract, lucru nedevărat, spun procurorii.

„La data de 19.12.2014, inculpatul Aivănoaei Constantin Alin, în calitate de vicepreşedinte al CJ Iaşi, efectuând verificări superficiale cu privire la documentele justificative menite să justifice lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor publice aferente contractului mai sus amintit, a semnat în locul preşedintelui CJ mai multe documente, prin care suma de 334.800 lei a fost virată SC Laser Co SR“, au precizat procurorii.

Aceştia au mai arătat că au instituit sechestre asiguratorii şi asupra mai multor bunuri ce aparţin inculpaţilor din dosarul „Albumul II“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri