Premieră la Iaşi: de la grădiniţă până la doctorat. Vom avea prima universitate din ţară ce poate pregăti complet un tânăr
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) devine prima institutie de înv (...)
citeste totvineri, 19.08.2022
Dosarul „Albumul II“: DNA a pescuit un nou lot de inculpaţi din Consiliul Judeţean
DNA a pescuit un nou lot de inculpaţi din Consiliul Judeţean. După Cristian Adomniţei, mai mulţi angajaţi ai instituţiei au fost trimişi ieri în judecată în cel de-al doilea dosar privind contractul cu Laser Co. Numărul angajaţilor implicaţi în afacere a ajuns astfel la 11, printre aceştia numărându-se preşedintele, unul dintre vicepreşedinţi, un consilier judeţean, dar şi şefi de direcţii sau servicii. Carierele celor 11 sunt puse sub semnul întrebării pentru infracţiuni comise în cascadă - potrivit DNA, într-un dosar cu prejudiciu de 390.000 lei, o valoare infimă comparativ cu sumele vehiculate adesea în dosarele procurorilor.
Un contract banal derulat de Consiliu Judeţean, cu o valoare infimă comparativ cu alte proiecte al instituţiei, a adus acuzaţii penale pentru 11 dintre angajaţii de primă mână ai acestei unităţi. DNA Iaşi a finalizat şi cea de-a doua parte a dosarului „Albumul“, deferind justiţiei alţi şase funcţionari din cadrul CJ, dar şi pe fostul vicepreşedinte, actualul consilier Victor Chirilă. Acesta este acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la fals intelectual, el fiind şi reţinut pentru 24 de ore la finele anului trecute. „Mă consider nevinovat şi îmi voi demonstra nevinovăţia în instanţă“, a precizat, ieri, „Ziarului de Iaşi“, Chirilă.
Un alt nume important din CJ, vicele Alin Aivănoaei, a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei în acest dosar disjuns, el fiind de acord să fie condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru neglijenţă în serviciu. În ciuda admiterii vinovăţiei, Aivănoaei nu şi-a manifestat intenţia de a demisiona din funcţie.
„Mi s-a reproşat că am semnat fără să verific tot ce este în spatele hârtiilor, dar când douăzeci de oameni au semnat că totul este în regulă, ce fac? Mă apuc să le refac toată treaba, ca să fiu sigur că şi-au făcut-o cum trebuie? S-ar bloca toată activitatea oricărei instituţii. Sunt perfect conştient că dacă semnez 500 de hârtii, în 300 dintre ele dau dovadă de neglijenţă în serviciu“, a declarat Alin Aivănoaei.
Lista celorlalţi acuzaţi
Pe lângă cei doi, alţi şase funcţionari de la CJ au mai fost trimişi în judecată de DNA. Cosmina Râmbu şi Elena Oana Ţoptea şi Mihaela Raţă sunt consilieri în cadrul Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă a CJ, ele fiind acuzate de abuz în serviciu şi fals intelectual. Alţi doi funcţionari din comisia de recepţie a contractului cu Laser Co, Paula Doiniţa Hordilă şi Maricela Lupu, au fost, de asemenea, deferiţi justiţiei, fiind acuzaţi de fapte de abuz în serviciu. O altă membră a acestei comisii, Luminiţa Căuş, a semnat un acord de recunoaştere a faptei fiind de acord să primească un an de închisoare cu suspendare. Căuş a recunoscut doar fapta de fals intelectual, urmând a fi judecată pentru cea de abuz în serviciu. Un angajat al firmei Laser Co, Neculai Ilie, a fost şi el trimis în judecată pentru complicitate la fals intelectual. În vara anului trecut, Cristian Adomniţei, Teodora Jinga şi Carmen Irimescu au fost şi ei trimişi în judecată în acest dosar.
Care sunt acuzaţiile
Necazurile celor 11 vin ca urmare a derulării unui contract semnat în septembrie 2013 între CJ şi Laser Co, deţinută de Letiţia Popa, trimisă şi ea în judecată în vara anului trecut. Contractul presupunea furnizarea mai multor materiale de promovare a judeţului, printre care şi 1.000 de albume. În decembrie 2014, Victor Chirilă, deşi nu mai era vicepreşedinte al CJ, i-ar fi ajutat pe ceilalţi membri ai comisiei de recepţie să ateste că Laser Co ar fi furnizat produsele şi serviciile stipulate în contract, lucru nedevărat, spun procurorii.
„La data de 19.12.2014, inculpatul Aivănoaei Constantin Alin, în calitate de vicepreşedinte al CJ Iaşi, efectuând verificări superficiale cu privire la documentele justificative menite să justifice lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor publice aferente contractului mai sus amintit, a semnat în locul preşedintelui CJ mai multe documente, prin care suma de 334.800 lei a fost virată SC Laser Co SR“, au precizat procurorii.
Aceştia au mai arătat că au instituit sechestre asiguratorii şi asupra mai multor bunuri ce aparţin inculpaţilor din dosarul „Albumul II“.
Cuvinte cheie: + albumul II, cj iaşi, dna
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Mai mult de jumătate dintre români cred în existența Iadului. TOP european
FOTO Cazino-ul din Constanța începe să-și arate fața după demararea lucrărilor de modernizare
Șefi de poliție anchetați după ce s-au dus la cumpărături și în vacanțe cu mașina poliției
Un profesor din Rădăuți a declarat venituri de peste 25.000 de euro/ an din meditații
Statul își bate joc de copiii abuzați sexual și întârzie nejustificat reformele legislative (P)
Încă 5 milioane de euro de la buget, după rectificare, pentru partidele politice
În Moldova se poate: vilă de 4,2 milioane de euro deținută de Plahotniuc, pusă sub sechestru
VIDEO Navă cu migranți, depistată în apropiere de Vama Veche
JCI Iași te așteaptă pe 24 august la Seara Antreprenorilor cu Laura Buțurcă
Cinci supermarketuri Lidl din Iași, închise din cauza neregulilor
FOTO Rudel Obreja, extrem de slăbit, eliberat din pușcărie. „Medicul l-a adus la metastaze grad IV”
Începe a noua ediție a Târgului EXCELSIOR pentru ȘCOALĂ la Iași, în Atrium, la Palas Mall (P)
Bacalaureatul se schimbă radical. Ce se întâmplă cu examenul la Limba română
Transportul public din Iași, prelungit în weekend pentru festivalul INIMO
Suceava, județul cu cei mai mulți copii lăsați singuri acasă. Iași este pe locul 3
Doi turiști din Suedia au ajuns la Urgențe după ce au experimentat România. Au mâncat la Botoșani
Ministrul Budăi, veşti bune pentru românii de peste 45 de ani: Se dau 2250 de lei lunar de la stat
Marcel Ciolacu va fi premier din 25 mai 2023. Așa spune Ciucă
UPDATE Tragedie la Cristești: Doi tineri au murit dupa ce au intrat cu motocicleta intr-un TIR
Iaşul este prezent în Champions League şi Conference League!
Daea vrea să acopere România cu rachete antigrindină de 3200 de euro bucata
Noi explozii în Crimeea. Zelenski somează Rusia să se retragă de la centrala nucleară Zaporojie
VIDEO/FOTO 5 victime în CUG după ce un Mercedes a intrat în două mașini
Sărbătoarea diasporei la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi (P)
O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco
Wizz Air consolidează baza de la Iaşi. Record de trafic la Aeroport. Cursă spre Istanbul?
Cum se poate obţine concediu medical de către cineva care vrea să îngrijească un bolnav de cancer
Un şofer din Târgu Frumos susţine că după două pahare de vin a ajuns la 2,4 la mie alcoolemie
Un permis de conducere cu însoţitor, din Anglia, schimbat cu unul fals, din Basarabia
Băut şi fără permis, la miezul nopţii, prin Nicolina. Cum l-au pedepsit judecătorii
Târg de locuri de muncă pentru ucraineni/Ярмарок вакансій для українців в Яссах
Alexandru CĂLINESCUReformă? Ce fel de reformă? |
Nicolae TURTUREANUAm fost la Gânju… |
George PLEȘUOm câine |
Codrin Liviu CUȚITARUModernitatea şi postmodernitatea alienării |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.