Dosarul ”Albumul&Adomniţei” – Ani grei de puşcărie pentru că au semnat pentru şefi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 27.01.2021

Condamnări surprinzătoare pronunţate ieri la Tribunalul Iaşi

Dosarul ”Albumul&Adomniţei” – Ani grei de puşcărie pentru că au semnat pentru şefi

GALERIE
Cristian Adomnitei1
  • Cristian Adomnitei1
- +

Dosarul „Albumul”, primele condamnări: sentinţe dure date de Tribunal în procesul fostul şef al Consiliului Judeţean Iaşi, dosar în care prejudiciul a fost de sub 100.000 de euro. În 2015, acesta însă decapita conducerea Consiliului Judeţean. Judecătorii de la Tribunalul au decis că toţi cei patru acuzaţi din dosar, două fiind funcţionare ale CJ, inclusiv fostul preşedinte Cristian Adomniţei, ar fi vinovaţi de faptele imputate de DNA. Toţi au primit condamnări la închisoare cu executare, între care Adomniţei a luat-o pe cea mai blândă: 3 ani şi 2 luni. Sentinţa nu este însă definitivă

De mai bine de cinci ani a avut nevoie Tribunalul Iaşi pentru a pronunţa prima sentinţă în dosarul care a zguduit mediul politic ieşean acum mai bine de cinci ani. Judecătorii ieşeni au decis, ieri, ca fostul preşedinte al Consiliului Judeţean să fie condamnat la 3 ani şi 2 luni de închisoare cu executare. Cristian Adomniţei a fost găsit vinovat de favorizarea făptuitorului şi fals. El a primit cea mai blândă dintre pedepsele stabilite, ieri, de judecători. Aceştia au condamnat-o pe Teodora Jinga, fost director al Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă din cadrul CJ Iaşi, la 4 ani şi 9 luni de închisoare. Carmen Irimescu, fost şef de serviciu la aceeaşi instituţie, a primit 4 ani şi 4 luni de închisoare, în timp ce Letiţia Popa, administratorul firmei care ar fi fost favorizată de funcţionari, a fost condamnată la 4 ani şi 7 luni de închisoare cu executare. Firma acesteia, Laser Co, a primit o amendă penală de 165.000 de lei. Toţi cei patru ar trebui să plătească, în mod egal, prejudiciul din acest dosar: aproape 392.000 de lei. De menţionat că decizia nu e definitivă şi poate fi atacată cu apel. “Ziarul de Iaşi” a încercat, în cursul zilei de ieri, să obţină o reacţie de la Cristian Adomniţei însă acesta nu a răspuns.

În timpul procesului, acesta nu a recunoscut faptele, la fel ca şi celelalte trei inculpate.

Acuzaţiile DNA

Procurorii au reţinut în rechizitoriu că firma Letiţiei Popa, Laser Co, a câştigat în septembrie 2013 un contract privind furnizarea unor materiale de promovare a judeţului Iaşi, societatea urmând să execute contractul în maximum 3 luni. Pentru a câştiga contractul, Letiţia Popa ar fi întocmit mai multe documente false. Pe 19 decembrie, Laser Co ar fi predat 11 din cele 16 repere stabilite prin contract, printre bunurile nepredate numărându-se şi în jur de 1.000 de albume de prezentare a judeţului, dar şi broşuri sau DVD-uri.

În rechizitoriu se mai arată că, în decembrie 2014, Teodora Jinga ar fi determinat membrii comisiei de recepţie, din care făcea parte şi Carmen Irimescu, să semneze un proces-verbal antedatat prin care se menţiona că albumele, DVD-urile şi broşurile nepredate ar fi fost predate, de fapt, către CJ. Jinga ar fi comis această infracţiune pentru ca Letiţia Popa să îşi încaseze banii, producând o pagubă de 213.000 de lei. Prejudiciul total, cu tot cu penalizări, a fost calculat prin rechizitoriu la suma de 391.000 de lei.

Referitor la Adomniţei, procurorii spun că, „în perioada martie - aprilie 2015, inculpatul, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi şi de ordonator principal de credite, cu intenţie directă, le-a ajutat pe inculpatele Jinga Teodora şi Irimescu Carmen Ingrid, în urma unei înţelegeri prealabile cu acestea, pentru a se evita descoperirea infracţiunilor pe care acestea le comiseseră şi tragerea lor la răspundere penală”. Adomniţei ar fi amânat finalizarea unui audit ce se derula în acea perioadă la CJ, spun procurorii, pentru a câştiga timpul necesar predării albumelor lipsă. „Aceste demersuri s-au concretizat prin exercitarea, de către inculpatul Adomniţei Cristian Mihai, a unor acte de intimidare îndreptate împotriva auditorilor pe care i-a pus în ipostaze umilitoare, reproşându-le modalitatea de efectuare a auditului, precum şi faptul că s-au deplasat la sediul firmei administrată de inculpata Popa Letiţia Elena, fără aprobarea sa”, se mai arată în rechizitoriu.

În actul de acuzare se mai arată că Adomniţei ar fi semnat, în martie 2015, un proces-verbal prin care „se consemna în mod mincinos” faptul că albumele au fost restituite firmei Laser Co pentru a fi refăcute, în condiţiile în care acestea nu ar fi fost predate niciodată. În acest dosar, CJ Iaşi s-a constituit parte civilă cu 391.000 de lei, procurorii dispunând punerea sub sechestru a bunurilor Teodorei Jinga, Carmen Irimescu, Letiţiei Popa, precum şi firmei acesteia.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Summitul democraţiilor

Lucian DÎRDALA

Summitul democraţiilor

Mai ales dacă summitul democraţiilor va prefaţa forme durabile de cooperare, singura modalitate de evitare a cacofoniei va fi aceea ca Washingtonul să recurgă la metode mai vechi şi mai puţin ortodoxe de obţinere a consensului, cum ar fi plăţile colaterale şi exprimările mai răstite.

Filmuletul zilei

opinii

Moroii comunismului

Florin CÎNTIC

Moroii comunismului

Mai mulţi prieteni de dreapta mi-au reproşat discret textul tăios despre Donald Trump spunându-mi că, astfel, dau apă la moară neomarxismului agresiv al stângii americane şi europene. Deşi resping cocoloşirea fostului preşedinte sub acest motiv fals şi inadecvat, m-am gândit totuşi să reiau un text publicat aici în urmă cu şapte ani în care deconstruiam „nostalghia” după nazismul roşu.

Conferinţa

Radu PĂRPĂUȚĂ

Conferinţa

Conferinţa se poate intitula cam aşa: Protuberanţele adâncurilor la clasicii moderni sau De la parabolicul inteligenţei prezumţioase la trăirea abisalului echivoc (jur că titlul e autentic). Cred că nu ar fi de lepădat nici Influenţa stâlpilor de telegraf asupra ciclului menstrual la raţe sau, şi mai bine, Influenţa paralelismului şinelor de cale ferată asupra ciclului menstrual la ciorile de pe traverse.

Felicia Donceanu

Alex VASILIU

Felicia Donceanu

Prezenţa sporadică a muzicii academice româneşti în repertoriile filarmonicilor şi teatrelor lirice din ţară este, din 1990 până acum, o realitate. Câte o aniversare sau comemorare, o întâmplare, prezenţa rară a unui compozitor la pupitrul orchestrei simfonice din ţară pentru a oferi publicului o lucrare proprie (Sabin Păutza) mai aduc aminte publicului că în România există o cultură muzicală de excepţională valoare. Un nume care ar merita cu prisosinţă să fie mai bine cunoscut este al Feliciei Donceanu.

pulspulspuls

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Gata, încă una şi mă duc, vorba reclamei: azi am zis să închidem în sfârşit subiectul spumos al banalului chişleac de pe augusta persoană e lui Peni Hill, vorba unui amic, dar nu înainte de a vă mai spune una mică, prin ricoşeu, despre acest tratament lactat în zi festivă. 

Caricatura zilei

Ivermectină

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.