Dosarul “droguri la galantar”: puștiul patron, în arest la domiciliu. Marfa se vindea cu bon fiscal
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

Dosarul “droguri la galantar”: puștiul patron, în arest la domiciliu. Marfa se vindea cu bon fiscal

GALERIE
magazin droguri
  • magazin droguri
- +

Un tânăr de 26 de ani originar din Huşi, judeţul Vaslui, administra magazinul de pe strada Sf. Lazăr unde se vindeau substanţe derivate din canabis. Reţinut în primă fază, el a fost eliberat sâmbătă seara

Octav Filip a înfiinţat firma Low Supply SRL în luna iunie a acestui an, alegând la Registrul Comerţului CAEN-ul “comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun”.

În realitate, el comercializa substanţe derivate din canabis despre care spunea că sunt legale, deoarece sunt prelucrate şi au o concentraţie de tetrahidrocanabinol (THC) de sub 0,2%, cât să nu fie halucinogene. Modul în care a interpretat Filip reglementările europene în domeniu i-au adus însă probleme cu legea.

Pe 13 octombrie, un poliţist de la Biroul de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) a mers la magazinul de pe strada Sf. Lazăr şi a achiziţionat un flacon cu flori de cânepă. În aceeaşi zi, produsul a fost analizat şi anchetatorii au aflat că, din punct de vedere chimic, ceea ce cumpărase investigatorul era substanţă psihotropă.  „Proba înaintată este constituită din 2,15 grame canabis şi s-au pus în evidenţă, pe lângă tetrahidrocannabinol – compus psihotrop, şi o serie de alţi compuşi, printre care şi cannabidiol (CBD)”, a fost rezultatul primit de procurori.

Două zile mai târziu, un alt investigator a cumpărat alte două pliculeţe de la magazinul lui Octav Filip rezultatul de laborator fiind similar. Ulterior, anchetatorii au descins la magazin şi au ridicat substanţele puse la vânzare.
Potrivit DIICOT, Octav Filip se aproviziona de la o firmă din Oradea care este controlată de un bărbat de 43 de ani pe nume Sebastian David. Atât Filip, cât şi David au fost reţinuţi sâmbătă dimineaţă pentru trafic de droguri, fiind după 24 de ore, plasaţi în arest la domiciliu, ca urmare a unei decizii a Tribunalului Iaşi.
În instanţă, apărătorii celor doi au încercat să îi convingă pe judecători că activitatea era una legală şi că substanţele vândute erau legale.

„Noi am depus documente justificative şi certificate de analize ale tuturor produselor comercializate din care rezultă că activitatea clienţilor mei este legală, transparentă şi fiscalizată de statul român. Din documentaţia depusă de noi rezultă că produsele comercializate au conţinut de THC de sub 0,2%, astfel încât sunt inofensive, lipsindu-le efectul psihotrop, fiind utilizate în scop medicinal”, a precizat Bogdan Fotea, avocatul lui David. Acesta a mai spus că Sebastian David a mai fost percheziţionat de DIICOT Oradea, în martie, fără să fie pus sub acuzare, până la reţinerea operată de DIICOT Iaşi. „Mă întreb firesc, dacă activitatea clientului meu s-ar putea numi trafic de droguri, cum a fost posibil ca timp de 8 luni de zile D.I.I.C.O.T-ul să îi permită desfăşurarea activităţii în mod neîngrădit şi cum se face că 8 luni activitatea sa nu a avut nicio valenţă infracţională şi acum brusc a devenit infracţiune”, a mai precizat Bogdan Fotea. 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.