Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Dosarul “fabricii de premise auto” i-a tulburat pe judecătorii de la Tribunalul Suceava-Secţia Penală

GALERIE
judecatori Suceava
  • judecatori Suceava
- +

Situaţie mai puţin obişnuită la Tribunalul Suceava, unde toţi magistraţii Secţiei Penală s-au abţinut în a judeca dosarul ”fabricii de permise”. Cererea de abţinere a venit fie pe fondul faptului că unul din soţi este procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, şi a derulat acte de urmărire penală în dosar, şi s-ar fi ajuns astfel în conflict de interese, fie pentru că s-a intrat în dosarele în care s-au luat în discuţie diferite măsuri preventive care i-au privit pe o parte din inculpaţi. Impasul va trebui rezolvat de judecătorii de la Curtea de Apel Suceava. 

Dacă aceştia vor constata că nici un magistrat de la Tribunalul Suceava nu poate prelua dosarul, acesta va fi trimis, cel mai probabil, la Tribunalul Botoşani. Un verdict în acest sens este aşteptat în perioada următoare.

În acest dosar au fost trimise în judecată 34 de persoane, angajaţi ai Serviciului Permise şi Înmatriculări, în frunte cu fostul şef, comisarul-şef Radu Ionuţ Obreja, precum şi instructori ai unor şcoli auto din judeţ, dar şi diferiţi intermediari. Aşadar, lista inculpaţilor este deschisă de comisarul-şef Radu Obreja, secondat de o serie de colegi de serviciu, respectiv Ionel Gheorghe Perijoc, Paul Alexandru Butnaru, Daiana Iuliana Rusu. Pe listă se regăseşte şi Lucian George Daneliuc, la data faptelor şef al Biroului Prinderi în Flagrant din cadrul Brigăzii Operaţiuni Speciale Suceava. Iată care sunt celelalte persoane trimise în judecată în acest megadosar: Florin Bolohan, Ciprian Ion Onofrei, Costică Boicu, Ionică Mirăuţă, Silviu Lucian Pandelea, Petru Pandelea, Daniel Cătălin Blahovici, Gheorghe Haidamac, Tiberiu Covali, Dumitru Marcel Avasilcă, Bogdan Bercea, Costel Florin Spoială, Sidor Jucan, Gavril Grigorean, Florin Puşcaşu, Vasile Florin Blaga, Vasile Ionel Popescu, Toader Viorel Ciobîcă, Ion Bodnar, Cornel Nuţu, Ion Amaftioaie, Gheorghe Apetrei, Petru Mandici, Mircea Viorel Bodnar, Mihai Puşcaş, Radu Popovici, Ioan Stratu, Cristinel Georgel Hreniuc şi Cristian Ioan Cazac.

 Fraudarea examenului, prin metodele ”Şopteala” şi ”Vesta de blugi”

Metodele ”Şopteala” şi ”Vesta de blugi” au fost folosite cu succes ani în şir pentru fraudarea examenelor pentru obţinerea permiselor de conducere organizate de Serviciul Permise şi Înmatriculări Suceava. Cele două metode au fost prezentate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie cu ocazia trimiterii în judecată a unui nou dosar care priveşte fabrica de permise de la Suceava. Astfel, metoda „Şopteala” consta în comunicarea directă, pe un ton scăzut şi în mod conspirat, a răspunsurilor corecte către candidat, de către fostul şef al acestui serviciu, comisarul-şef Radu Ionuţ Obreja.

”Metoda <Vesta de blugi>, constând în utilizarea de echipamente tehnice de comunicare ori înregistrare audio-video (candidatul era echipat cu o cască şi o vestă specială, care avea disimulate sisteme de comunicare audio-video la distanţă, iar răspunsurile corecte aferente chestionarului erau comunicate de către unul dintre inculpaţi plasat în afara sălii de examen), activitatea desfăşurându-se cu acordul şi sub atenta coordonare a inculpaţilor Obreja Radu Ionuţ şi Perijoc Gheorghe Ionel. În funcţie de gradul de pregătire al candidatului sau de suma de bani disponibilă pe care candidatul era dispus să o remită cu titlu de mită, ajutorul se concretiza în comunicarea tuturor răspunsurilor aferente chestionarului electronic de către Obreja Radu Ionuţ sau în comunicarea parţială a răspunsurilor.

Suma de bani percepută de către grupare ar fi fost de 100 de euro pentru fiecare întrebare, sumă din care liderul grupării primea cea mai mare parte, restul fiind împărăţit între alţi membri ai grupării implicaţi în fraudarea examenului. Existau anumite categorii de candidaţi (cei care proveneau din alte judeţe decât Suceava ori persoane cu educaţie precară) în cazul cărora sumele de bani percepute şi primite cu titlu de mită erau sensibil mai mari”, se arată într-un comunicat al DNA Suceava.

SURSA: monitorulsv.ro


 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri