anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Dosarul Albumul: judecătorii au milă faţă de o funcţionară, Consiliul Judeţean nu are faţa de banul public

GALERIE
Consiliul Judetean Iasi
 • Consiliul Judetean Iasi
- +

Consiliul Judeţean nu pare interesat de recuperarea unui prejudiciu de 400.000 de lei. Din acest motiv, pentru o funcţionară condamnată cu suspendare în dosar s-a cerut trimiterea ei după gratii.

Consiliul Judeţean nu are nevoie de 400.000 de lei. La aproape patru ani după ce magistraţii Curţii de Apel au stabilit suma reprezentând prejudiciul produs în afacerea "Albumul", instituţia nu a făcut niciun demers pentru a-şi recupera banii. Mai mult, deşi una dintre funcţionarele condamnate a trimis mai multe adrese către CJ, solicitând un număr de cont în care să înceapă să vireze sumele imputate, acestea au rămas fără răspuns. Culmea, chiar acea funcţionară a fost adusă în faţa justiţiei, riscând închisoarea pentru că nu ar vrea să plătească.

Faptele din dosarul "Albumul" s-au petrecut în 2013, când Consiliul Judeţean a achiziţionat mai multe materiale de promovare, inclusiv albume de prezentare a instituţiei. Plăţile către furnizor s-au făcut fără ca produsele comandate să fi ajuns în magazia CJ, întocmindu-se acte de recepţie ce consemnau livrări inexistente. Preşedintele CJ de atunci, unul dintre vicepreşedinţi şi câţiva funcţionari au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu şi fals intelectual. Trei funcţionare au primit în 2017 pedepse cu suspendare, impunându-li-se totodată plata în solidar către CJ a 391.955,20 lei, reprezentând prejudiciul produs prin achiziţiile fictive. Printre funcţionarele condamnate s-a numărat şi Oana Elena Ţoptea, care a primit o pedeapsă de 2 ani şi 7 luni de închisoare, cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Conform legii, suspendarea poate fi revocată, iar pedeapsa transformată în închisoare cu executare dacă cel condamnat nu-şi îndeplineşte, cu rea-voinţă, obligaţiile conexe. Printre ele, achitarea prejudiciului.

Anul trecut, consilierul de probaţiune desemnat pentru Elena Ţoptea a cerut Tribunalului revocarea suspendării, invocând faptul că aceasta nu prezentase consilierului nicio dovadă din care să rezulte achitarea obligaţiilor financiare. La dosarul consilierului exista totuşi o solicitare adresată CJ de Elena Ţoptea prin care îşi arăta disponibilitatea de a plăti o primă tranşă de 3.000 de lei, cerând totodată ca plata să se facă în rate, din cauza condiţiilor familiale deosebite. Veniturile familiei constau în salariul soţului, indemnizaţia de creştere a copilului şi alocaţia acestuia. În plus, copilul se confrunta cu probleme grave de sănătate, el trebuind să fie supus unor operaţii în Germania. Ţoptea menţiona în solicitare că unei alte funcţionare, Cosmina Râmbu, i se acordase posibilitatea de a plăti în rate. Ulterior, Ţoptea a revenit cu alte două adrese către CJ, în care solicita indicarea unui număr de cont în care să facă plăţile. Fără succes.

Solicitarea consilierului de probaţiune, ca suspendarea pedepsei cu închisoarea să fie revocată, a fost respinsă în primă instanţă de către magistraţii Tribunalului. "Faţă de informaţiile transmise de ANAF şi OCPI (că Elena Ţoptea nu deţine în proprietate bunuri imobile, n.r.) şi având în vedere şi starea de sănătate a copilului care a impus tratamente şi şi intervenţii chirurgicale în unităţi medicale din străinătate, instanţa constată că în mod obiectiv persoana conamnată nu a avut posibilitatea de a achita obligaţiile civile impuse prin hotărârea de condamnare. Reaua-credinţă nu se prezumă şi nici nu este probată doar prin omisiunea plăţii, simpla neplată a datoriei nefiind echivalentă cu reaua-credinţă a debitorilor, care trebuie dovedită independent de omisiunea plăţii", au argumentat judecătorii.

Hotărârea magistraţilor nu a fost însă definitivă. Decizia finală va fi luată de judecătorii Curţii de Apel, întrucât procurorul de caz a contestat-o. Curtea de Apel urmează să se pronunţe pe 23 februarie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.