Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Dosarul chirurgului Bitere: 11 fapte confirmate de justiţie, pedeapsă cu suspendare, interdicţie de un an

GALERIE
chirurg bittere
  • chirurg bittere
- +

Deşi nu a recunoscut fapta, iar numărul şpăgilor confirmate a fost de 11, Tribunalul Iaşi l-a condamnat, ieri, la o pedeapsă spre minimum prevăzut de lege pe medicul Eugen Bitere. Acesta a primit interdicţia de a mai fi chirurg timp de un an, însă doar în unităţile de stat. Judecătorii au decis să îi confişte şpăgile, dar să-i restituie tablourile, de peste 330.000 de lei, ce fuseseră ridicate la percheziţii. Trei ani cu suspendare a primit doctorul, a cărui nevastă este fost procuror 

Dosarul medicului chirurg Eugen Bitere a conţinut unele dintre cele mai cinice acuzaţii de luare de mită care au fost vreodată soluţionate de justiţia ieşeană. Acuzat de anchetatori că primea mită de la pacienţi pentru a-i opera pe cord, Bitere este acuzat inclusiv că ar fi avertizat rudele care acordau mita că, în caz de deces, mita este “nereturnabilă".

Prin sentinţa de ieri, judecătorii de la Tribunal au confirmat toate cele 11 acte materiale de luare de mită ce ar fi fost comise de medicul Bitere. După ce au tras linie, justiţia magistraţilor ieşeni arată în felul următor: 3 ani de închisoare cu suspendare şi 1 an interdicţia de a mai fi medic chirurg. Sentinţa a fost dată în condiţiile în care medicul nu a mers pe procedură simplificată, deci nu a beneficiat de reducere de pedeapsă. Pentru luare de mită, legislaţia penală românească prevede pedepse între 2 şi 7 ani. De asemenea, tot conform procedurilor penale, pedeapsa maximă care poate fi suspendată este de 3 ani. O zi în plus de închisoare, ar însemna, obligatoriu, că sentinţa trebuie executată în penitenciar.

Sentinţa de ieri nu este definitivă, însă dacă va rămâne în această formă, Bitere ar trebui să presteze şi muncă în folosul comunităţii. De asemenea, sumele primite mită vor fi confiscate, iar medicul trebuie să plătească deranjul judiciar: în jur de 100.000 de lei, cât au fost calculate cheltuielile de judecată. O veste bună pentru medic: prin sentinţa de ieri, judecătorii au decis să îi restituie tablouri de 72.000 de euro, ce fuseseră indisponibilizate la percheziţii.

Care au fost faptele

Avocatul lui Eugen Bitere, Ionel Nechita, ne-a precizat: “În cazul de faţă, justiţia a fost cea care «a operat pe cord deschis» şi nu putem face comentarii. Important este că «pacientul» (medicul chirurg de această dată) nu şi-a dat obştescul sfârşit - încă supravieţuieşte, aflându-se la «terapie intensivă», până la judecarea apelului."
Patru persoane care l-au mituit pe doctor au fost condamnate în acest caz ruşinos pentru sistemul sanitar ieşean încă din aprilie 2019. În motivarea acelei sentinţei, judecătorul de caz, de asemenea de la Tribunal, spunea despre Bitere că “obişnuia să pretindă suma de 1.500 de euro pentru efectuarea unei intervenţii chirurgicale, din cercetări rezultând că această sumă era pretinsă anterior îndeplinirii actului medical, dar primită după efectuarea lui“.

Un exemplu dintre cele 11 de luare de mită este al unui pacient din judeţul Bacău, care a ajuns la Institutul de Boli Cardiovasculare în toamna anului 2016. I.D.S. a fost diagnosticat aici cu afecţiuni grave ale inimii, printre care infarct miocardic cronic, disfuncţie sistolică de ventricol stâng sau hipertensiune arterială esenţială.

Starea de sănătate dramatică a bărbatului impunea o operaţie. Cel care ar fi trebuit să o realizeze a fost Eugen Bitere, care a cerut însă de la pacient suma de 7.000 de lei, deşi acesta era asigurat. Familia bolnavului nu avea aceşti bani, fapt ce a dus la o negociere cu medicul, care ar fi fost de acord să îşi reducă pretenţiile la 4.000 de lei.

Pe 26 septembrie, medicul a efectuat un quintuplu by-pass aortocoronarian asupra pacientului. După intervenţie, a primit de la un prieten de-al bolnavului suma negociată. După cinci luni, pacientul a murit, fapt ce a determinat familia victimei să ceară banii înapoi.

Cea care l-a sunat pe doctor a fost mama defunctului, care "i-a reproşat faptul că i-a luat foarte mulţi bani pentru a-i opera fiul şi cu toate acestea nu a făcut nimic pentru a-i salva copilul, care a decedat".

"Inculpatul nu a negat faptul că a primit suma de bani, şi a încercat să se disculpe, în sensul că a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a-l salva pe S.D.I.“, se arată în motivare.

Pornind de la acest caz, anchetatorii au conturat un presupus modus-operandi al doctorului: "Cercetările ulterioare au arătat că, în alte ocazii când a avut de efectuat o intervenţie dificilă, inculpatul i-a avertizat pe aparţinători asupra riscurilor intervenţiei ce urma să o facă şi asupra faptului că dacă va interveni decesul pacientului, să nu vină să îi ceară banii, deoarece el trebuie să dea bani şi colegilor săi şi nu poate să meargă la fiecare în parte şi să le ceară să restituie banii“, au arătat anchetatorii. Aceştia au continuat: "se poate observa lipsa de scrupule a inculpatului Bitere care înţelege să profite pentru propria bunăstare de situaţia vulnerabilă a celor care veneau în faţa sa să le salveze viaţa şi le cere ca să nu-i ceară mita înapoi dacă pacientul va deceda“.

Cazul băcăuanului care a murit deşi familia sa a dat şpagă este doar unul dintre cele exemplificate de anchetatorii. Un alt pacient, de pildă, a făcut împrumut în bancă pentru a achita şpaga la spital, de peste 7.000 de lei. Altuia i s-a cerut să dea mită şi pentru o consultaţie banală.
Dosarul urmează să se mute la Curtea de Apel Iaşi, unde va fi pronunţată sentinţa definitivă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri