Dosarul chirurgului Bitere: 11 fapte confirmate de justiţie, pedeapsă cu suspendare, interdicţie de un an
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

Dosarul chirurgului Bitere: 11 fapte confirmate de justiţie, pedeapsă cu suspendare, interdicţie de un an

GALERIE
chirurg bittere
  • chirurg bittere
- +

Deşi nu a recunoscut fapta, iar numărul şpăgilor confirmate a fost de 11, Tribunalul Iaşi l-a condamnat, ieri, la o pedeapsă spre minimum prevăzut de lege pe medicul Eugen Bitere. Acesta a primit interdicţia de a mai fi chirurg timp de un an, însă doar în unităţile de stat. Judecătorii au decis să îi confişte şpăgile, dar să-i restituie tablourile, de peste 330.000 de lei, ce fuseseră ridicate la percheziţii. Trei ani cu suspendare a primit doctorul, a cărui nevastă este fost procuror 

Dosarul medicului chirurg Eugen Bitere a conţinut unele dintre cele mai cinice acuzaţii de luare de mită care au fost vreodată soluţionate de justiţia ieşeană. Acuzat de anchetatori că primea mită de la pacienţi pentru a-i opera pe cord, Bitere este acuzat inclusiv că ar fi avertizat rudele care acordau mita că, în caz de deces, mita este “nereturnabilă".

Prin sentinţa de ieri, judecătorii de la Tribunal au confirmat toate cele 11 acte materiale de luare de mită ce ar fi fost comise de medicul Bitere. După ce au tras linie, justiţia magistraţilor ieşeni arată în felul următor: 3 ani de închisoare cu suspendare şi 1 an interdicţia de a mai fi medic chirurg. Sentinţa a fost dată în condiţiile în care medicul nu a mers pe procedură simplificată, deci nu a beneficiat de reducere de pedeapsă. Pentru luare de mită, legislaţia penală românească prevede pedepse între 2 şi 7 ani. De asemenea, tot conform procedurilor penale, pedeapsa maximă care poate fi suspendată este de 3 ani. O zi în plus de închisoare, ar însemna, obligatoriu, că sentinţa trebuie executată în penitenciar.

Sentinţa de ieri nu este definitivă, însă dacă va rămâne în această formă, Bitere ar trebui să presteze şi muncă în folosul comunităţii. De asemenea, sumele primite mită vor fi confiscate, iar medicul trebuie să plătească deranjul judiciar: în jur de 100.000 de lei, cât au fost calculate cheltuielile de judecată. O veste bună pentru medic: prin sentinţa de ieri, judecătorii au decis să îi restituie tablouri de 72.000 de euro, ce fuseseră indisponibilizate la percheziţii.

Care au fost faptele

Avocatul lui Eugen Bitere, Ionel Nechita, ne-a precizat: “În cazul de faţă, justiţia a fost cea care «a operat pe cord deschis» şi nu putem face comentarii. Important este că «pacientul» (medicul chirurg de această dată) nu şi-a dat obştescul sfârşit - încă supravieţuieşte, aflându-se la «terapie intensivă», până la judecarea apelului."
Patru persoane care l-au mituit pe doctor au fost condamnate în acest caz ruşinos pentru sistemul sanitar ieşean încă din aprilie 2019. În motivarea acelei sentinţei, judecătorul de caz, de asemenea de la Tribunal, spunea despre Bitere că “obişnuia să pretindă suma de 1.500 de euro pentru efectuarea unei intervenţii chirurgicale, din cercetări rezultând că această sumă era pretinsă anterior îndeplinirii actului medical, dar primită după efectuarea lui“.

Un exemplu dintre cele 11 de luare de mită este al unui pacient din judeţul Bacău, care a ajuns la Institutul de Boli Cardiovasculare în toamna anului 2016. I.D.S. a fost diagnosticat aici cu afecţiuni grave ale inimii, printre care infarct miocardic cronic, disfuncţie sistolică de ventricol stâng sau hipertensiune arterială esenţială.

Starea de sănătate dramatică a bărbatului impunea o operaţie. Cel care ar fi trebuit să o realizeze a fost Eugen Bitere, care a cerut însă de la pacient suma de 7.000 de lei, deşi acesta era asigurat. Familia bolnavului nu avea aceşti bani, fapt ce a dus la o negociere cu medicul, care ar fi fost de acord să îşi reducă pretenţiile la 4.000 de lei.

Pe 26 septembrie, medicul a efectuat un quintuplu by-pass aortocoronarian asupra pacientului. După intervenţie, a primit de la un prieten de-al bolnavului suma negociată. După cinci luni, pacientul a murit, fapt ce a determinat familia victimei să ceară banii înapoi.

Cea care l-a sunat pe doctor a fost mama defunctului, care "i-a reproşat faptul că i-a luat foarte mulţi bani pentru a-i opera fiul şi cu toate acestea nu a făcut nimic pentru a-i salva copilul, care a decedat".

"Inculpatul nu a negat faptul că a primit suma de bani, şi a încercat să se disculpe, în sensul că a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a-l salva pe S.D.I.“, se arată în motivare.

Pornind de la acest caz, anchetatorii au conturat un presupus modus-operandi al doctorului: "Cercetările ulterioare au arătat că, în alte ocazii când a avut de efectuat o intervenţie dificilă, inculpatul i-a avertizat pe aparţinători asupra riscurilor intervenţiei ce urma să o facă şi asupra faptului că dacă va interveni decesul pacientului, să nu vină să îi ceară banii, deoarece el trebuie să dea bani şi colegilor săi şi nu poate să meargă la fiecare în parte şi să le ceară să restituie banii“, au arătat anchetatorii. Aceştia au continuat: "se poate observa lipsa de scrupule a inculpatului Bitere care înţelege să profite pentru propria bunăstare de situaţia vulnerabilă a celor care veneau în faţa sa să le salveze viaţa şi le cere ca să nu-i ceară mita înapoi dacă pacientul va deceda“.

Cazul băcăuanului care a murit deşi familia sa a dat şpagă este doar unul dintre cele exemplificate de anchetatorii. Un alt pacient, de pildă, a făcut împrumut în bancă pentru a achita şpaga la spital, de peste 7.000 de lei. Altuia i s-a cerut să dea mită şi pentru o consultaţie banală.
Dosarul urmează să se mute la Curtea de Apel Iaşi, unde va fi pronunţată sentinţa definitivă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Moldova: ”Avem autostradă, doar că-i la Bacău”

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.