anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

Dosarul cu o miză de 100.000 de euro, resuscitat: Fosta şefă de la Cadastru, strânsă cu ușa la DNA

GALERIE
Narciza Nedelcu
  • Narciza Nedelcu
- +

Fostul consilier judeţean Narciza Nedelcu a fost prezent ieri la DNA pentru a da explicaţii într-un dosar vizând eventuale ilegalităţi comise în perioada în care conducea Oficiul de Cadastru. Procurorii anticorupţie din Iaşi au pus în mişcare acţiunea penală în cazul Narcizei Nedelcu, aceasta fiind transformată din suspect în inculpat. Alături de ea, mai mulţi angajaţi de la Cadastru, dar şi reprezentanţi ai unor firme, au devenit ieri inculpaţi în acest dosar, au precizat surse judiciare. Anchetatorii suspectează nereguli la un proiect privind realizarea unor planuri parcelare, implementat în 2009, a cărui valoare a fost de 100.000 de euro.

Unul dintre dosarele uitate în sertarele Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi a fost resuscitat ieri de procurori. An­cheta vizând implementarea unui proiect pentru realizarea planurilor parcelare a mai multor comune din judeţul Iaşi este a­proape de final, cel mai probabil, în perioada următoare, dosarul urmând a fi trimis în instanţă.

Ieri, la orele dimineţii, mai mulţi angajaţi ai Oficiului de Cadastru şi Pu­blicitate Imobiliară (OCPI) Iaşi au mers la DNA Iaşi pentru a da declaraţie, împotriva lor fiind, totodată, pusă în mişcare acţiunea penală. Cei vizaţi în dosar au primit astfel calitatea de inculpat. Dosarul este instrumentat de fosta şefă a Parchetului de pe lângă Judecătorie, Andreea Oana Nica, ajunsă la DNA de doar câteva zile.

Bani platiţi înainte de recepţionarea lucrărilor

Cel mai important nume din acest dosar este fostul consilier judeţean Narciza Ne­delcu. Fosta membră PDL era şefă a OCPI în perioada în care a fost implementat pro­iectul vizat de anchetatori. Ionel Nechita, avocatul Narcizei Nedelcu, ne-a precizat ieri că aceasta nu a dat declaraţii în faţa an­chetatorilor. „A fost, a luat la cuno­ştinţă, şi atât. Nu a formulat declaraţii“, a precizat Ionel Nechita.

La rândul ei, fosta şefă de la Cadastru ne-a comunicat ieri, telefo­nic, că nu comentează acuzaţiile din dosar şi că aşteaptă finalizarea acestuia. Acţiunea penală în acest caz a fost începută şi îm­potriva unor societăţi comerciale din Iaşi, precum şi a angajaţilor OCPI Iaşi Li­viu Bălţatu, Iulian Daniel Buiciuc şi Dumitru Dascălu. Printre firmele implicate în acest dosar, surse judiciare au precizat că se numără SC Grup Cinci SRL, SC Topo Euro Cad SRL sau SC Agenţia de Cadastru şi Topografie SRL Iaşi.

Nereguli de 100.000 de euro

Proiectul vizat de această anchetă se nu­meşte „Lucrări de întocmire a planurilor de parcelare“, iar implementarea sa a început în 2009. Proiectul, având o valoare de 100.000 de euro, viza realizarea unor planuri de parcelare pentru o suprafaţă de 10.000 de hectare din judeţul Iaşi. De acest proiect ar fi trebuit să beneficieze 28 de comune, printre care Miroslava, Popeşti sau Răducăneni.

„Scopul proiectului este a­cela de a crea un suport pentru fina­lizarea legilor fondului funciar prin identificarea, măsurarea şi reprezentarea imobilelor pe planuri cadastrale; descrierea şi înregistrarea imobilelor în documentele cadastrale; identificarea proprietarilor şi altor deţinători legali de imobile, în ve­derea înscrierii ulterioare în cartea funciară. Proiectul va avea ca finalitate fluidizarea activităţii de înscriere în cartea funciară pentru terenurile situate în extravilanul unităţilor administrativ-teritoriale. După recepţie, planul parcelar va primi numere cadastrale pentru fiecare imobil şi va deveni un plan cadastral“, precizau în momentul inaugurării proiectului reprezentanţii OCPI.

Angajaţii de la Cadastru ar fi virat banii în contul firmelor care au câştigat proiectul, deşi acestea nu ar fi finalizat lucrările. Plăţile ar fi fost ulte­rior confirmate şi de Narciza Nedelcu, în calitate de director al OCPI.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.