Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Dosarul elevului de la Informatică găsit mort în casă: Fisuri în raportul criminalistic?

GALERIE
Sabin Iasi
  • Sabin Iasi
- +

Tatăl lui Sabin, colonel SRI, contestă raportul care sugerează că a fost o sinucidere. Ar fi probe care conduc spre un accident provocat de o joacă între tineri sau o crimă înfăptuită de un profesionist.

Dosarul penal în care este cercetată moartea lui Sabin Şerban are numărul 815/2016 şi este înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi. La acest dosar există şi raportul criminalistic nr. 178.820 din 14 februarie 2017, privind constatarea şi reconstituirea cuţitului extras din corpul lui Sabin. Acest raport este contestat în totalitate de către colonelul SRI.

„Rog să se dispună efectuarea unei noi expertize la faţa locului, adică a apartamentului de domiciliu în ceea ce priveşte constatările şi concluziile raportului elaborat de către reprezentanţii MAI, întrucât astăzi le consider lipsire de profesionalism ori vădit eronate pentru a susţine o anumită concluzie (n.r. - cea a sinuciderii). La mo­mentul efectuării expertizei, organele de anchetă au «încercat» mai multe poziţii ale cuţitului, poziţii care să corespundă unei mici înfundături găsite în tencuiala de după tocul unei uşi aflate la intrarea în camera fiului meu.În urma încercărilor efectuate de către criminalişti, fundătura respectivă s-a adâncit faţă de forma iniţială, rămânând totodată, după ultima încercare cu un imprimeu al tijei metalice de la mânerul cuţitului format dintr-un anumit tip de plexiglas, paralel cu tocul de lemn al uşii de acces în camera fiului meu, şi ca atare, în mod logic, lama cu­ţitului ar corespunde ca partea tăioasă să fie perpendiculară cu parchetul din ca­mera şi holul apartamentului. Anterior, concluzia formulată de către criminalişti a fost că «înfundătura» din parchet a fost cauzată cel mai probabil de mânerul cuţitului, a cărui lamă este paralelă cu pardoseala“, a scris tatăl copilului în contestaţia înaintată la dosarul morţii copilului.

Cu alte cuvinte, colonelul SRI contestă modul prin care Sabin s-ar fi sinucis, şi anume: în camera sa, tânărul şi-a „proptit“ cuţitul între peretele de lângă tocul uşii şi corpul său, apoi s-ar fi împins în el. Apoi, ar fi ieşit pe hol, unde ar fi căzut, iar în cădere, cuţitul înfipt în spate a intrat cu totul în corp. Tatăl lui Sabin spune că „în­fundătura“ respectivă nu a fost produsă de mânerul cuţitului. „Specialiştii care au efectuat exepertiza nu au constatat faptul că peretele de după tocul uşii aferent camerei copilului meu prezintă o rezistenţă foarte redusă la presare. O simplă apăsare cu degetul a provocat o «înfun­dătură» mult mai mare decât ipoteza că acolo s-ar fi sprijinit un corp dur, adică un mâner de cuţit“, a concluzionat tatăl lui Sabin.

S-au găsit două cuţite lângă cadavru
 
Criminaliştii ieşeni ar trebui să explice mai multe neconcordanţe în acest caz. De exemplu, aceştia nu îşi explică prezenţa unui al doilea cuţit găsit lângă corpul lui Sabin. Băiatul avea înfipt în el un cuţit de bucătărie, de pe care nu s-a putut preleva amprente, iar alături a fost găsit un briceag de tip fluture, desfăcut. De asemenea, lân­gă uşa bucătăriei, a fost găsită o mică baltă cu apă, iar pe masa din bucătărie, o ceaşcă. Din această ceaşcă, Sabin ar fi băut lapte cu cacao în dimineaţa fatidică, înainte să plece cu tatăl său, la şcoală.
 
În acest caz, avoca­tul familiei crede că ar fi avut loc o joacă între copii: tânărul s-a întors din drumul său spre şcoală, a ajuns acasă şi a aşteptat o altă persoană, o cunoştinţă. Cei doi ar fi simulat o luptă cu cuţitele, ca în unele jo­curi de Fight, cunoscute pe Internet, jucate în reţea. „Prietenul“ lui Sabin ar fi „luptat“ cu cuţitul de bucătărie, găsit în corpul bă­iatului, iar Sabin, cu briceagul de tip fluture, găsit de către anchetatori lângă corpul inert. În timp ce se jucau cu cuţitele, cea­laltă persoană i-ar fi introdus cuţitul de jos în sus, în spatele lui Sabin, iar acesta a alunecat pe parchet, şi ar fi căzut pe spate, în cuţit. Celălalt, a mers repede în bucă­tărie, ar fi luat ceaşca de pe masă, ar fi umplut-o cu apă, pentru a-l trezi pe Sabin, însă a alunecat şi el pe parchet, şi ar fi vărsat lichidul. Faptul că în parchetul de pe hol s-au găsit două „înfundături“, ar confirma această ipoteză. Cele două ar fi fost formate de mânerul cuţitului înfipt în spatele lui Sabin: una ar fi de la prima cădere produsă prin alunecare iar a doua, de faptul că băiatul, după ce i-a intrat cuţitul în corp, s-a ridicat în şezut încă o dată, apoi ar fi căzut din nou.
 
Două urme pe faţă ce pot fi provocate de un asasin
 
Şi în cazul unui asasinat, criminaliştii ar trebui să răspundă unor întrebări. Una ar fi, cine este persoana cu care a vorbit prin mesaje, Sabin, în ziua în care a cumpărat cuţitul de bucătărie, dintr-un magazin din Palas? Cuţitul a fost achiziţionat de către tânăr într-o sâmbătă, cu 50 de zile înainte să fie găsit mort, atunci cănd părinţii lui erau plecaţi la ţară, la bunicii lui. Acesta a refuzat să meargă cu părinţii lui la ţară, deoarece avea de ore de condus, la şcoala de şoferi. La finalizarea orelor de condus, la orele amiezii, băiatul a mers la un ma­gazin din Palas, iar acolo s-a uitat îndelung după un cuţit. La un moment dat, acesta a cerut voie unei vânzătoare să facă o fotografie unui cuţit, apoi a trimis-o unei alte persoane, cel mai probabil prin intermediul unei reţele de socializare. După câteva minute, băiatul a cumpărat arma res­pectivă, pe care a achiziţionat-o cu suma de 160 de lei. Articolul a fost amba­lat într-o pungă de dimensiuni mici, care nu a fost găsită de către criminalişti. De asemenea, acest cuţit nu a fost observat de membrii familiei prin casă, iar copilul nu a pomenit nimic de el. După ce a dus arma acasă, băiatul s-a întors în Palas, unde a cumpărat şi o pereche de adidaşi, pe care a achitat 120 de lei. De unde a avut Sabin banii cu care şi-a cumpărat cuţitul, ţinându-se cont că părinţii acestuia îi controlau cheltuielile strict?
 

În ceea ce priveşte ipoteza unui asasinat realizat de către un profesionist, acest lucru ar putea fi pus pe seama meseriei tatălui, şi de ce nu, a rivalităţii cu un alt băiat, pentru o fată din anturaj. În cazul unei crime înfăptuite de un profesionist, acesta ar fi supravegheat membrii familiei, apoi ar fi acţionat în momentul potrivit, cu mănuşi, pentru a nu lăsa amprente. De asemenea, şi lovitura cuţitului, de jos în sus, aplicată în spatele băiatului, ar arăta că asasinul ar fi acţionat cu forţă. Cuţitul a pătruns adânc în corpul băiatului, iar în cădere, acesta s-a înfipt în totalitate în spate, iar vârful a ieşit prin piept. În acest sens, criminaliştii ar avea o explicaţie pentru două urme violacee aflate pe barbă şi în partea dreaptă a obrazului lui Sabin, lângă ochi. Până în prezent, anchetatorii nu au putut explica cele două urme, care ar putea fi interpretate în felul următor: ucigaşul l-ar fi imobilizat prin spate pe tânăr, cu palma dreaptă l-a prins de faţă, iar cu stânga i-a înfipt cuţitul în spate.  

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri