anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 24.03.2023

Dosarul lucrărilor plătite şi nefăcute al fostului manager de la „Socola”: un om cheie a recunoscut tot

GALERIE
Bogdan Saramet
  • Bogdan Saramet
- +

Scandalul lucrărilor plătite dar nerealizate de la Institutul Socola ajunge la o primă concluzie. Magistraţii Tribunalului au admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei întocmit de procurorii DNA cu unul dintre membrii comisiei de recepţie care, deşi a semnat de finalizare, nu „văzuse” şanţurile neastupate din curtea spitalului. Alin Atanasiu a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare. Procesul propriu-zis de corupţie este însă abia la început.

 

Fostul director al Institutului de Psihiatrie, Adrian Bogdan Şaramet (FOTO), a fost trimis în judecată în octombrie anul trecut, împreună cu doi angajaţi ai spitalului şi cu administratorul unei firme din Suceava, pentru abuz în serviciu şi fals intelectual.

„În decembrie 2020, în contextul derulării unui contract încheiat între Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi şi SC Cao Cons SRL Suceava ce avea ca obiect «Reabilitare şi modernizare reţea alimentare cu apă potabilă», inculpaţii Şaramet Adrian Bogdan şi Mihalache Ionuţ ar fi aprobat achitarea sumei de 490.323 lei ce reprezenta contravaloarea totală a lucrărilor, în condiţiile în care acestea nu erau finalizate, iar garanţia de bună execuţie nu fusese constituită de către executant.

Într-o manieră asemănătoare ar fi procedat şi membrii comisiei de recepţie a lucrărilor (formată din Ignat Radu Bogdan, Atanasiu Alin Adrian şi Zaharia Raul Gabriel) care ar fi atestat în mod nelegal executarea în totalitate a lucrărilor în condiţiile în acestea nu erau finalizate”, a transmis DNA la acea dată. Procesul este abia la început. În urmă cu trei zile, unul dintre magistraţii completului a declarat că se abţine de la judecarea cauzei, dosarul urmând să fie repartizat aleatoriu din nou.

Trei kilometri de reţea de înlocuit: încredinţare fără licitaţie

Contractul încheiat în noiembrie 2020 de Institutul Socola cu SC Cao Cons Suceava viza înlocuirea a 2,9 km din reţeaua de distribuţie a apei. Lucrările au fost încredinţate direct, fără licitaţie. Aspectul nu a fost abordat de procurori, întrucât valoarea contractului era suficient de mică pentru a nu fi necesară o procedură de selecţie.

Termenul de realizare a lucrărilor a fost de doar o lună, durată apreciată de anchetatori ca mult prea redusă pentru a permite îndeplinirea corectă a contractului. Procesul-verbal de recepţie a fost încheiat pe 29 decembrie 2020, iar a doua zi Institutul a plătit întreaga sumă către Cao Cons SRL, cu toate că lucrările nu erau încheiate. Deşi garanţia de bună execuţie a lucrărilor ar fi trebuit constituită de la începutul lunii decembrie, Cao Cons SRL a depus cei 41.200 lei abia după ce primise contravaloarea întregului contract. Până la urmă, lucrarea a fost finalizată de o altă firmă. Şi cu alţi bani, fireşte.

A semnat, deşi ştia că nu e gata

În ianuarie 2021, unul dintre responsabilii cu supravegherea proiectului menţiona că mai trebuiau făcute compactări pe o suprafaţă de 2.170 mp, montate 17 cămine prefabricate, 24 de hidranţi subterani, ca şi refăcute drumuri de 1.400 mp, în valoare totală de 128.500 lei. În faţa procurorilor, Alin Atanasiu a precizat că pe29 decembrie 2020 a fost chemat de la poartă la Biroul Tehnic, pentru a semna procesul-verbal de recepţie. Văzuse că lucrarea nu este gata, dar a primit asigurări că ea va fi terminată în decurs de o lună sau două.

Dacă însă lucrarea nu era oficial terminată, fiind sfârşit de an, finanţarea de la Ministerul Sănătăţii ar fi fost pierdută. Un membru al comisiei de recepţie a fost inspirat să intre subit în concediu medical, astfel încât nu a semnat procesul-verbal de recepţie. Atanasiu a fost acuzat de fals intelectual şi abuz în serviciu, fiind condamnat la 2 ani, 2 luni şi 20 de zile de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Duşmanii democraţiei

Alexandru CĂLINESCU

Duşmanii democraţiei

„China e altceva”? Nu: e un regim comunist dur, o ţară a partidului unic şi în care mişcările fiecărui cetăţean sunt strict supravegheate. O victorie a „modelului” chinez ne-ar readuce în punctul din care am sperat că ne-am desprins.

opinii

Sateliţi

Neculai SEGHEDIN

Sateliţi

Cuvântul satelit a intrat, de multă vreme, în limbajul şi în cultura de masă. Se vorbeşte de oraşe satelit, personaje satelit, partide satelit etc., oricum, entităţi care au o libertate limitată, fiind legate puternic de o autoritate supremă. În prezent există câteva mii de sateliţi, nu toţi activi şi foarte puţini vizibili.

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

pulspulspuls

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Pe astăzi, stimaţi telespectatori, dacă tot pare în sfârşit că vine primăvara, haideţi să vă spunem câteva şi despre unii seniori din târg care au multe primăveri, multe din ele prin politichie sau, oricum, pe banii noştri. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.