Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Dosarul lui Mitică Rebegea, fostul şef al Aeroportului, a planat un an şi jumătate deasupra Justiției ieșene

GALERIE
Mitica_Rebegea
  • Mitica_Rebegea
- +

A aterizat în cele din urmă la Judecătorie. Mitică Rebegea, preşedinte în vechiul Consiliu de Administraţie al aerogării, a contestat decizia de revocare a mandatului, dar instanţele de la Tribunal şi Judecătorie şi-au declinat competenţa una în favoarea celeilalte. Conflictul a fost rezolvat săptămâna trecută de Curtea de Apel.

 

Revocarea a doi membri din fostul Consiliu de Administraţie al Aeroportului Internaţional Iaşi cu doar câteva luni înainte de încheierea mandatelor încă nu s-a lămurit pe deplin nici azi, la doi ani de la „mazilirea” lor. Deşi contestată mai demult, povestea începe în primăvara anului 2021, când consilierii judeţeni s-au pronunţat pentru revocarea mandatelor fostului preşedinte al CA Mitică Rebegea şi a încă unui membru al consiliului, Gheorghe Carp.

Cititi si: Şedinţă cu scântei. Are dreptul Mitică Rebegea să fie administrator la Aeroport?

Celor doi li s-a reproşat că nu au studiile superioare cerute şi, în consecinţă, nu se puteau înscrie la concursul de selecţie organizat în 2017 pentru desemnarea componenţei CA al aerogării ieşene. Totuşi, ambii au fost prezentaţi la şedinţa CJ de la sfârşitul lunii septembrie a acelui an, prezidată la acea vreme de Maricel Popa, alături de ceilalţi patru administratori care au parcurs aceeaşi procedură de concurs.

Imediat după instalare, noul CA a revocat contractul de mandat al directorului general al Aeroportului, Alexandru Anghel, apoi şi pe cel al directorului economic, Tamara Nichituş. Ambii au contestat măsura în instanţă, însă fără succes.

Cititi si: S-a descoperit ceea ce știa tot satul. Doi şefi de la Aeroport nu au studii superioare

Roata s-a învârtit şi, în primăvara lui 2021, a venit rândul lui Mitică Rebegea să fie revocat. Alături de el, şi Gheorghe Carp. Ambii sunt absolvenţi ai Şcolii de ofiţeri de aviaţie, care avea însă o durată de 3 ani, prin urmare diploma nefiind echivalentă studiilor superioare de lungă durată. Mai erau cinci luni până la încheierea mandatului CA – prelungit însă cu jumătate de an de actuala conducere a CJ. Regia Autonomă Aeroportul Iaşi este subordonată Consiliului Judeţean.

Din terminal, la Tribunal

Imediat după ce au fost excluşi din Consiliul de Administraţie, cei doi s-au adresat instanţei. De aici a început o veritabilă serie de loopinguri. Secţia I civilă a Tribunalului Iaşi a declinat în mai 2022 soluţionarea cauzei în favoarea Judecătoriei Iaşi.

În toamna anului trecut, Judecătoria a declinat la rândul ei competenţa de soluţionare în favoarea Tribunalului Iaşi, dar a cerut Curţii de Apel ca să arbitreze conflictul.

Curtea de Apel a stabilit repede, în noiembrie, că nu este niciun conflict negativ de competenţă şi a remis dosarul Tribunalului.

De data asta, cauza a ajuns la Secţia II Civilă-contencios administrativ, care însă a expediat-o repede înapoi Judecătoriei, cu menţiunea că nu are „competenţa de soluţionare a cererii de chemare în judecată formulată de reclamantul Rebegea Mitică în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Judeţean Iaşi şi Regia Autonomă Aeroportul Iaşi”.

Cititi si: Administratorii daţi afară de la Aeroport atacă în picaj. Cer mai mulți bani

Decizia a fost luată la începutul lunii trecute, când, la rândul ei, instanţa Tribunalului s-a adresat Curţii de Apel pentru soluţionarea conflictului de competenţă. De data asta, judecătorii Curţii au stabilit definitiv că dosarul e de competenţa Judecătoriei, instanţă care încă nu a stabilit un termen.

Depus la Tribunalul Iaşi în aceeaşi zi de 18 octombrie 2021 – după numerele consecutive de înregistrare, cei doi au mers împreună la registratură – dosarul lui Gheorghe Carp a avut un parcurs mult mai simplu: instanţa l-a trimis Judecătoriei tot pe motiv de competenţă, iar aceasta a dat sentinţa zilele trecute, respingând toate capetele de cerere ale reclamantului. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri