Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Dosarul mafiei imobiliare: Sute de intabulări făcute pe acte ilegale? Riscuri pentru cumpărători

GALERIE
WhatsApp Image 2022-04-13 at 08.18.35
  • WhatsApp Image 2022-04-13 at 08.18.35
- +

Ancheta DNA în cazul Poliţiei Locale creează o undă de şoc puternică în interiorul instituţiei, dar şi în afara acesteia. Din cercetările procurorilor rezultă că poliţiştii ar fi emis ilegal certificatele de atestare a edificării în cazul construcţiilor recepţionate în perioada noiembrie 2016 – decembrie 2017. Actele au provocat efecte: certificatele au fost folosite de beneficiari pentru intabularea imobilelor. 

„Actele au intrat în circuitul civil, iar cumpărătorii sunt consideraţi de bună-credinţă”, ne-a declarat ieri un jurist. În perioada menţionată, din informaţiile ZdI, ar fi fost eliberate circa 500 de certificate de edificare. Din discuţiile avute ieri cu surse din mai multe instituţii implicate, nu este clar încă ce consecinţe ar putea avea o eventuală anulare a certificatelor pe calea instanţei. Cert este că o astfel de menţiune ar putea fi înscrisă în cartea funciară, dar acest lucru nu ar împiedica vânzarea unui apartament de un actual proprietar, conform juristului consultat de ZdI. Dar cine ar mai cumpăra o locuinţă care are acte anulate în spate?

Patru persoane sunt cercetate pentru „uzurparea funcţiei”

Aşa cum DNA a anunţat alaltăieri, patru actuali sau foşti angajaţi ai Poliţiei Locale sunt cercetaţi, printre altele, şi pentru „uzurparea funcţiei” în dosarul „Şapte Oameni”. De ce au formulat procurorii această acuzaţie? Tocmai pentru că poliţiştii nu ar fi avut dreptul de a semna şi elibera certificate de edificare. Printr-o decizie a Consiliului Local din 2011, Poliţiei Locale i s-au atribuit responsabilităţi în procedura de emitere a unui astfel de act.

„Consiliul Local a delegat Poliţia Locală să facă verificări şi să redacteze (nu şi să semneze/elibereze) documentul cerut de lege”, este o primă concluzie importantă a procurorilor. Un act normativ intrat în vigoare în 4 noiembrie 2016 (Legea 197) a introdus obligaţia ca dreptul de proprietate asupra construcţiei să fie înscris în baza unui singur act: certificatul de atestare a edificării, fiind stabilit şi un format standard. Anterior, la Cadastru, beneficiarii trebuiau să prezinte autorizaţia şi procesul-verbal de recepţie la finalizarea construcţiei, dar şi alte documente eventual solicitate de inspectori. După cum arată procurorii DNA, care citează legea 197 de modificare a Legii 50/1991 (art. 37, alin. 6), aceste certificate trebuie eliberate de autoritatea administraţiei publice locale competente, în acest caz fiind vorba despre Primărie – „ca autoritate care emisese autorizaţiile de construire pentru imobilele în cauză”. „Cu privire la noţiunea de «autoritate a administraţiei publice locale», legiuitorul a făcut trimitere la dispoziţiile Legii 7/1996 – Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare în cuprinsul căruia s-a menţionat că certificatul de atestare a edificării construcţiei este eliberat de autoritatea locală emitentă a autorizaţiei de construire, în cazul de faţă fiind vorba despre Primăria Municipiului Iaşi”, se arată în ordonanţa procurorilor, consultată de „Ziarul de Iaşi”.

„Haiducia” a luat sfârşit în ianuarie 2018: la acel moment, prin dispoziţia primarului, a fost aprobată o nouă procedură de eliberare a certificatelor de atestare a edificării construcţiilor fiind invocat, printre altele, chiar articolul 37 din Legea 50/1991, aşa cum a fost modificat de Legea 197. De la acest moment, toate edificările au trecut în responsabilitatea exclusivă a Primăriei Iaşi, prin persoane desemnate.

„Prezenta procedură este aplicabilă în Municipiul Iaşi, de către personalul Direcţiei de Arhitectură şi Urbanism şi stabileşte paşii ce urmează a fi parcurşi în conformitate cu legislaţia în vigoare, în vederea elaborării, aprobării şi eliberării Certificatelor de atestare a edificării construcţiilor”, se arată în dispoziţia 123/2018.

Certificatele folosite la intabulare nu respectau legea

Verificările „Ziarul de Iaşi” pe certificate de edificare din 2017, pe cele pe care am putut să le identificăm public, arată că acele acte nu respectau formatul impus prin schimbarea legislativă din noiembrie 2016. Astfel, Poliţia Locală a continuat să elibereze acte într-un format neactualizat, format care, totuşi, a fost acceptat la acea vreme de Oficiul de Cadastru. Un jurist consultat de ZdI, angajat la una dintre instituţiile cu responsabilităţi pe traseul unui act de edificare, ne-a precizat ieri că proprietarii de apartamente nu trebuie să-şi facă griji pentru că actele au produs efecte, iar aceştia sunt consideraţi „cumpărători de bună credinţă”.

„Ar putea cel mult să se genereze o limitare a beneficiarilor, în cel mai rău caz. Dacă se merge în instanţă pentru anularea edificărilor emise şi notarea sentinţei în cartea funciară, pot să apară astfel de limitări – nu va cumpăra nimeni un apartament dacă are acte anulate în spate”, a comentat juristul, care a preferat să-şi păstreze anonimatul. El a opinat că o astfel de acţiune ar putea fi iniţiată, eventual, de Primărie.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri