Dosarul "Skoda" are drum liber spre judecată
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 19.01.2022

Dosarul "Skoda" are drum liber spre judecată

GALERIE
dosarul skoda
 • dosarul skoda
- +

Dosarul "Skoda", în care este implicat şi primarul Mihai Chirica, mai face un pas pe drumul spre masa judecătorilor. Din punctul de vedere al magistraţilor Judecătoriei, procedurile iniţiale, din aşa-numita cameră preliminară, au fost finalizate, iar dosarului i se poate stabili primul termen de judecată.

Judecătorii au analizat ieri cererile şi excepţiile cu privire la legalitatea sesizării instanţei, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală invocate de cei cinci inculpaţi din dosar, respectiv primarul Mihai Chirica, fosta şefă a serviciului juridic din Primărie, Doina Florescu, fostul primar Gheorghe Nichita, directorul tehnic al Primăriei, Dumitru Tomorug şi fostul şef al serviciului administrativ al municipalităţii, Costică Chişcă.

Magistraţii au apreciat că toate procedurile legale au fost parcurse corect, respingând toate excepţiile invocate. Ca urmare, au dispus începerea judecării cauzei privindu-i pe cei cinci.

Decizia Judecătoriei nu este însă definitivă, ea mai putând fi contestată în următoarele trei zile. Dacă şi eventuala contestaţie va fi respinsă, procesul va putea începe.

Cei cinci sunt acuzaţi că au demarat în cursul anului 2013 o procedură de achiziţie, în leasing operaţional, a patru autoturisme pentru Primărie. Cumpărarea de autoturisme noi de către autorităţile şi instituţiile publice fusese interzisă în 2009, în cadrul măsurilor de austeritate luate de guvernul Boc în timpul crizei economice.

Pentru ocolirea interdicţiei, achiziţia a fost făcută oficial la solicitarea şi pentru Poliţia Locală, care însă nu s-a folosit în niciun fel de automobilele cumpărate. În plus, specificaţiile tehnice introduse în caietul de sarcini al procedurii corespundeau unui singur producător şi unei singure mărci, respectiv Skoda, practică ilegală.

Achiziţionarea automobilelor ar fi produs o pagubă bugetului local în valoare de peste 500.000 lei.

Chirica, pe atunci viceprimar, ar fi aprobat documentaţia aferente procedurii, inclusiv caietul de sarcini al licitaţiei. Nichita ar fi aprobat o parte a documentelor aferente achiziţiei şi contractele de leasing operaţional semnate de Tomorug, care a semnat şi caietul de sarcini.

Doina Florescu este considerată responsabilă de acordarea avizului de legalitate şi de semnarea contractelor de leasing. La rândul său, Chişcă ar fi fost cel care a întocmit caietele de sarcini şi alte documente necesare achiziţiei.

Cei cinci sunt acuzaţi de abuz în serviciu, faptă pedepsită cu închisoarea pe un termen cuprins între 2 şi 7 ani şi cu interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Dacă Moscova doreşte un cadru bilateral de discuţii cu SUA, prin care să-şi etaleze statutul de mare putere, este bine să îl aibă: orice ţâfnă occidentală este, în acest moment, contraproductivă.

Filmuletul zilei

opinii

Ziua Culturii Naţionale Underground

Florin CÎNTIC

Ziua Culturii Naţionale Underground

15 ianuarie a intrat deja în imaginarul colectiv ca o zi fastă! Dar ce-ar fi să sărbătorim şi ziua de 14 ianuarie, ziua de naştere, acum 75 de ani, a lui Luca Piţu, un eseist erudit şi muşcător, unul dintre corifeii culturii alternative, neoficiale, underground. El, care a fost în timpul dictaturii mentorul „Grupului de la Iaşi”, cred că ar binemerita o reverenţă postumă chiar în aceste zile cu focuri de artificii culturale. Iată, deci, ce scriam, sub titlul „Minus Eminescu”, cu şapte ani în urmă, la plecarea sa, într-o zi de iunie care devansa şi ea o comemorare eminesciană:

Legaţi de glie (II)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Legaţi de glie (II)

Relatam în prima parte a articolului toate încercările mele nereuşite de a obţine detaşarea în învăţământ dintr-un judeţ în altul, din judeţul Bacău în judeţul Iaşi, pe vremea Împuşcatului. Eram ca „legaţi de glie” de legi ceauşiste, ca şi robii de pe vremea ceea, când vrabia mălai Viteazul. Aşa că până la urmă am venit cum se spunea într-un scheci COPILĂ, o dulce copilă, adică C-O PILĂ. 

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Între coperți de albume publicate de-a lungul deceniilor în România și în Franța, în coperți de volume cuprinzând evocări și texte scrise la anii tinereții, în spațiile generoase ale expozițiilor devenite subit neîncăpătoare pentru imensitatea peisajelor, pentru geometria variabilă a liniilor și formelor naturale adăpostite în memoria peliculei, în obiectele-fragmente de artă meșteșugite spre finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului următor, se ascund fărâme din povestea fascinantă a lui Dan Eremia Grigorescu.

pulspulspuls

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Unul dintre cei mai nemulţumiţi aleşi locali de la partidoi faţă de ultimele numiri sau avansări din filială cică ar fi, aşa este, aţi ghicit: conţilierul Mugurel, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ciucă și plagiatul

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X