Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

UPDATE: Dosarul Skoda: Iată lista celor 10 „sechestraţi“ din Primărie! 

GALERIE
Mihai Chirica microfon
  • Mihai Chirica microfon
- +

UDATE: La primele ore ale diminetii, primarul a transmis - intr-o convorbire telefonica -  o solicitare redactiei in care a nuantat declaratiile de acum doua zile.  El sustine ca nu a fost anuntat OFICIAL de sechestrul asupra averii sale, pus de DNA, dar ca fusese avertizat NEOFICIAL de alte surse fara competenta in ancheta. Aceasta in ciuda faptului ca alte persoane din lista de zece de mai jos au luat oficial la cunostinta de sechestru personal. Articolul de fata avea primul titlu "De ce ati ales sa mintiti, dle Chirica?". Primarul ne-a spus despre faptul ca nu stia de sechestru "sub cuvant de onoare". Cititi in contiuare varianta originala a articolului:

Avem confirmarea oficială că, în dosarul penal 106/P/2014, toate sechestrele asupra averilor celor 10 urmăriţi penal din Primărie s-au dispus pe 16 iunie a.c. Aceasta înseamnă că, la fel ca fostul primar Gheorghe Nichita dar şi ca directorul  de investiţii Dumitru Tomorug, şi primarul Chirica ştia de acest sechestru în conferinţa de presă de alaltăieri, precum şi de faptul că este inculpat, dar a ales să nege public ambele, în ciuda întrebărilor insistente ale presei. Noi amănunte explozive despre acest dosar, precum şi lista tuturor celor zece incluptaţi şi cu averile sub sechestru.

Noi amănunte interesante în cazul achiziţiei de maşini Skoda în 2013, de către Primărie, prin încălcarea dispoziţiilor legate de la acea dată. „Ziarul de Iaşi“ vă prezintă astăzi lista celor zece persoane cercetate penal de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Iaşi, în dosarul autoturismelor Skoda, listă de pe care nu lipseşte, în mod evident, primarul Mihai Chirica. Maşinile ar fi fost achiziţionate în 2013 pentru Poliţia Locală, dar au fost folosite încă din prima zi de către conducerea Primăriei Iaşi. Încă o maşină, primită „bonus“ de la dealer, a fost dată spre folosinţă fostei amante a primarului Gheorghe Nichita, Adina Samson. Dosarul penal în care sunt cercetate cele zece persoane are numărul 106/P/2014, iar prin ordonanţa dată pe data de 13 ianuarie 2015 s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi, în unele cazuri, şi conflict de interese. Cele mai multe dintre persoanele din lista de mai jos sunt cercetate pentru o singură infracţiune, cea de abuz în serviciu, şi numai două dintre cele zece sunt cercetate şi pentru conflict de interese. Dosarul este instrumentat de către procurorul Gabriela Chiriac, care, pe data de 16 iunie 2017 a „ordonat“ sechestru pe bunurile mobile şi imobile deţinute de către cele zece persoane. Aşadar, deşi sechestrul este instituit oficial încă de acum mai bine de trei săptămâni, şi deşi cei contactaţi de noi din dosar au confirmat că au averea sub sechestru fiindu-le comunicat acest lucru, în mod curios, primarul Mihai Chirica a declarat alaltăieri, în conferinţă de presă, că nu ştie nici despre calitatea lui de inculpat, şi nici despre faptul că asupra averii lui s-a instituit sechestru.

Iată lista funcţionarilor cu avere sechestrată!

Cele zece persoane inculpate din dosar, şi care au, aşadar, averea sub sechestru, sunt: primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica; fostul primar al municipiului Iaşi Gheorghe Nichita; Maria Simionescu - fost director al Direcţiei Economice şi Finanţe Locale Iaşi, Dumitru Tomorug - directorul de investiţii al Primăriei Iaşi, Doina Florescu - şefa serviciului Juridic din Primăria Iaşi; Eugen Chişcă - fostul şofer al lui Gheorghe Nichita, fost director administrativ în cadrul Primăriei Iaşi; Mariana Prihor - inspector principal la Direcţia Economică de Finanţe Publice Locale; Carmen Cazuc - şefa Direcţiei Finanţe Publice Locale; Georgeta Ţermure - angajată la Biroul Achiziţii Publice; Liviu Mihai Hliboceanu - fostul şef al Poliţiei Locale Iaşi. 

Dosarul în care sunt cercetate cele zece persoane are la bază derularea unui contract de leasing pentru patru autoturisme Skoda, model Superb şi Octavia, pentru perioada 2013 - iunie 2017, iar prejudiciul în acest dosar ar fi în valoare de 500.000 de lei. Achiziţia a fost realizată prin cerere de ofertă, iar câştigătorul a fost stabilit pe 16 mai 2013, dealerul Skoda, iar leasingul a fost intermediat de Unicredit Leasing Fleet Management SRL. Caietul de sarcini a fost semnat de către actualul primar Mihai Chirica, fost viceprimar, care ar fi semnat în locul primarului de atunci, Gheorghe Nichita. De asemenea, semnătura lui Mihai Chirica se afla şi pe documentele în care se ofereau clarificări suplimentare firmelor. Mai apar semnăturile lui Dumitru Tomorug şi Eugen Chişcă. După ce a fost finalizată achiziţia autoturismelor, în condiţiile în care prevederile legale de atunci nu permiteau achiziţii de maşini de fabricaţie străină, care a avut o valoare de 419.000 lei, pe lângă cele patru autoturisme livrate a mai ajuns încă una, o Skoda Rapid, de culoare roşie. Această maşină ar fi ajuns la Adina Samson, fosta amantă a lui Gheorghe Nichita, printr-un mecanism în care ar fi fost implicaţi funcţionari de la Primăria Iaşi cât şi Poliţia Locală Iaşi.

Maşina bonus primită de la dealer pe lângă cele 4, pe care o folosea amanta lui Gheorghe Nichita

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri