Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Dosarul Skoda: Joaca de-a sechestrul. Pe cine au sărit procurorii!

GALERIE
foto DAN LUCA - a doua amanta adina samson - 77
  • foto DAN LUCA - a doua amanta adina samson - 77
- +

Procurorii DNA au pus sechestre pe averile celor opt inculpaţi, printre care actualul primar, Mihai Chirica, şi fostul primar Gheorghe Nichita. Cu toate acestea, la Cadastru au ajuns numai şapte procese verbale de sechestru. Unul nu s-a mai făcut sau s-a pierdut pe drum. Astfel, deşi numele lui Mihai Chirica apare în ordonanţa DNA, averea lui a scăpat, pentru moment, de sechestru. Pentru un punct de vedere, primarul ne-a direcţionat spre purtătorul de cuvânt.

Direcţia Naţională Anticorupţie Iaşi, care are în lucru dosarul Skoda, joacă „alba-neagra“ cu sechestrele pe averile inculpaţilor. În dosar sunt implicaţi actualul primar al municipiului Iaşi, Mihai Chirica, fostul primar Gheorghe Nichita şi funcţionari din instituţia ieşeană. Procurorii DNA Iaşi au instituit sechestrul pe averile a opt dintre cele zece persoane cercetate în dosar, printre care şi Mihai Chirica, apoi, „au uitat“ să aplice măsura asiguratorie pe averea primarului.

În ordine cronologică, pe data de 13 ianuarie 2015 a fost dispusă urmărirea penală pentru opt funcţionari şi demnitari din Primăria Iaşi: Mihai Chirica, primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, fostul primar al Iaşului, Dumitru Petru Tomorug - şeful Direcţiei Tehnice şi Investiţii din Primăria Iaşi, Maria Simionescu - şeful Direcţiei Economice şi Finanţe Publice Locale Iaşi, Doina Florescu - şeful Serviciului Juridic, Costică Eugen Chişcă - şeful Serviciului Administrativ, Carmen Cazuc - şeful Ser­viciului de Contabilitate, şi Liviu Hlibo­ceanu - şeful Serviciului Administrativ din cadrul Poliţiei Locale Iaşi. Apoi, pe data de 12 decembrie 2016, printr-o ordonanţă, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de cei enumeraţi mai sus. Pe 30 iunie, procurorii DNA au dispus „luarea măsurii sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile până la concurenţa sumei de 503.482 lei aparţinând inculpaţilor Chirica Mihai, Nichita Gheor­­ghe, Tomorug Dumitru Petru, Si­mionescu Maria, Florescu Doina, Chişcă Costică Eugen, Cazuc Carmen şi Hli­boceanu Liviu Mihai“, se arată în ordonanţa procurorului. Pentru punerea sub sechetru a averii celor opt, DNA Iaşi a de­legat un ofiţer de poliţie, care a întocmit câte un proces-verbal de sechestru pentru fiecare în parte, întocmit în prezenţa „inculpatului căruia îi aparţine imobilul“ şi apoi s-a fixat un termen pentru aplicarea măsurii asiguratorii până pe data de 7 iulie 2017. Un singur proces-verbal nu a mai ajuns la Cadastru, ricându-se întrebarea: nu a fost întocmit sau a fost „uitat“?

Prin urmare, sechestrul a fost pus numai în cazul celor şapte inculpaţi din dosar. Primarul Mihai Chirica a fost contactat ieri de către jurnaliştii „Ziarului de Iaşi“, iar acesta ne-a indicat să îl sunăm pe Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi. „Eu sunt plecat, acum sunt într-un mijloc de transport. Vă rog să luaţi legă­tura cu Buraga“, ne-a spus Chirica. De ase­menea, Sebastian Buraga a avut telefonul închis în momentul în care a fost contactat de către jurnaliştii de la „Ziarul de Iaşi“. 

Prin ordonanţa dată de către procurorii DNA Iaşi, „s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Mihai Chirica, care la data faptelor, în calitate de viceprimar al municipiului Iaşi, ac­tualmente primar al municipiului Iaşi, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, constând în aceea că, în calitate de viceprimar al municipiului Iaşi, în­locuitor de drept al primarului, în exercitarea atribuţiilor conferite de lege, a aprobat la data de 14 februarie 2013, adresa numărul 791/01.02.2013, emisă în numele Poliţiei Locale, document prin care se solicita punerea la dispoziţie / achiziţie a patru autoturisme cu un grad de operativitate ridicat şi echipate corespunzător, acţiune ce a determinat ulte­rior achiziţia, interzisă prin lege, a unor servicii de leasing operaţional pentru patru autoturisme Skoda. Prin încălcarea disp. art.24, alin. I, din OUG 34/2009, a aprobat referatul nr. 16410/20.02.2013 privind includerea în planul anual de achiziţii pentru 2013 al unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi a unei achiziţii de servicii de leasing operaţional pentru furnizarea de autoturisme“, se arată în dosarul de urmărire penală. Primarul Chirica mai este cercetat pentru că „a aprobat Programul anual al achi­ziţiilor publice, referatele prin care se propunea achiziţionarea şi furnizarea celor patru autoturisme prin leasing operaţional în valoare de 93.132 de euro, pentru o perioadă de patru luni“. De ase­menea, primarul a semnat pe data de 25 februarie 2013 „documentul intitulat Pro­punere de angajare a unei cheltuieli pentru suma de 120.000 lei, nota justificativă a achiziţiei de autovehicule, caietul de sarcini „document în conţinutul căruia au fost inserate specificaţii tehnice proprii unui producător anume mărci, în scopul de a favoriza dealerul zonal al mărcii Skoda, respectiv Open Service SA Iaşi“.

Agentul de vânzări Skoda a câştigat 6.829 de lei

Procurorul spune că, în acest caz, pe lângă faptul că maşinile au fost achiziţionate ilegal, din banii publici s-au „înfruptat“ mai multe părţi. „Faptele, conjugate cu acţiunile ilicite ale celorlalţi inculpaţi, au determinat achiziţia nelegală de către autoritatea Municipiului Iaşi a serviciilor de leasing, cauzând o pagubă în cuantum de 503.842 lei bugetului Local al Municipiului Iaşi, în perioada 20.05 2013 - 30.05.2017, cât şi o vătămare a intereselor legitime ale unităţii administrative ale Municipiului Iaşi de a realiza o gestiune financiară prin asigurarea legalităţii în utilizarea fondurilor publice şi în administrarea patrimoniului public şi prin săvârşirea cărora s-au obţinut un folos patrimonial necunevnit în beneficiul demnitarilor şi funcţionarilor din cadrul Mu­nicipiului Iaşi, care a utilizat în interes de serviciu şi personal, autoturismele pentru care serviciile de leasing au fost achiziţionate în mod nelegal. De asemenea, un folos patrimonial necuvenit în beneficiul dealer-ului marca Skoda, respectiv Open Service SA Iaşi, în cuantum de 31.031 lei, reprezentând contravaloarea marjelor şi a bonusurilor totale obţinute de distribuitorul Open Service SA pentru livrarea celor patru autoturisme, precum şi un folos patrimonial necuvenit în beneficiul numi­tului Greţcan Fotea Mihail Stelian, reprezentant al dealer-ului Skoda, în cuantum de 6.829 lei, reprezentând comisionul încasat în nume propriu, în baza unei convenţii de colaborare, de la societatea finanţatoare a contractelor de leasing ca urmare a intermedierii celor patru autoturisme Skoda“, se arată în dosarul de urmărire al DNA.  

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri