Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Dotări medicale care ar trebui să salveze vieți zac sub lacăt în Copou. Panglica s-a tăiat de mult

GALERIE
Centru de Screening şi Diagnostic, iro, iasi
  • Centru de Screening şi Diagnostic, iro, iasi
- +

Autorităţile ne asigură: vom avea cel puţin încă două săptămâni de cozi de bolnavi în curtea Institutului Regional de Oncologie. Centrul de Screening şi Diagnostic în Boli Oncologice, investiţie totală de aproximativ 6,2 milioane de euro, a cărei aparatură stă în "ţiplă", nu reuşeşte să risipească acest coşmar din cauza tradiţionalei birocraţii româneşti. Vinovatul principal - E.On, ale cărui lucrari de branșare au fost recepționate abia ieri.

Cel puţin şase ore este timpul de stat la coadă la ambulatoriul de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) de la Iaşi, şi asta cu programare. Sunt oameni veniţi cu afecţiuni grave, din toate colţurile ţării, cu durerile şi temerile lor. Procedurile de screening în acest moment se fac în cadrul sediului IRO doar la parter ceea ce face ca zona respectivă a institutului să fie zilnic în plin vacarm. Cu toate acestea, la câţiva metri distanţă, există un Centru de Screening şi Diagnostic nou-nouţ, care ar putea măcar scurta chinul celor aflaţi la coada permanentă de pe strada Lascăr Catargi. Centrul de Screening a costat în total 6,2 milioane de euro, bani ajunşi la IRO prin Compania Naţională de Investiţii, bani care înseamnă atât construcţie pe patru niveluri cât şi aparatură de înaltă performanţă.

Totul a fost consfinţit prin prezenţa în urmă cu două luni, pe 25 martie, a ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila. "Acest centru, dincolo de un pachet de servicii preventive în domeniul oncologic oferă şi alte servicii de sănătate în regim ambulatoriu, ceea ce este foarte bine pentru că creşte adresabilitatea în zona de screening, pe de o parte, iar pe de alta, poate să completeze veniturile acestei unităţi care este funcţională. S-a reuşit pentru că s-au realizat mai multe proiecte iar această finalizare a proiectelor care duce la realizarea unui obiectiv trebuie să devină obişnuinţă. Ideea de a finanţa exclusiv un proiect încet, încet este depăşită şi trebuie găsite soluţii de integrare a diverselor surse de finanţare care să poată face posibilă finanţarea şi mai ales finalizarea unor astfel de instituţii medicale", declara pe 25 aprilie Alexandru Rafila, la Iaşi. De la marea inaugurare şi până acum, nimic. Covorul roşu s-a retras şi a rămas coada zilnică formată din zeci de oameni.

Construcţia a durat jumătate cât la "Marele Ars"

Construcţia noului centru a durat la jumătate faţă de Clinica de Mari Arşi de la Spitalul Sfântul Spiridon. Mai exact, un succes aşteptat, după 4 ani, după cum spune ec. Mirela Grosu, managerul IRO Iaşi. "Este un succes pentru IRO numai că toate procedurile de preluare a spaţiului respectiv au durat mai mult decât ne-am aşteptat. A trebuit ca E.On a trebuit să realizeze branşamentul electric final şi fiind pe spaţiul public, de-a luangul străzii Sărăriei, ca spaţiu puplic a durat mai mult decât ne-am aşteptat", a spus ec. Mirela Grosu, managerul IRO Iaşi. Conducerea IRO a dat asigurări că nu există probleme în ceea ce priveşte angajarea personalului, dar că nu pot intra în noua clădire pentru că nu sunt gata formele.

"Încercăm ca în continuare, să finalizăm totul. Avem deja personal angajat pe cele două priecte de screening şi personal detaşat care ne va ajuta să începem activitatea acolo. Undeva la 10 iunie sperăm să putem să dăm drumul activităţiii. Spun sper pentru că nu ne putem duce într-o clădire care, încă pe hârtie, nu este a nostră. Trebuie mai întâii să se finalizeze procedura de predare -primire de către Compania Naţională de Investiţie (CNI), de recepţie finală a lucrărilor, şi aşa mai departe", a mai spus Mirela Grosu. Necesitatea edificării Centrului de Screening şi Diagnostic în boli oncologice în Iaşi a părut datorită accentului pus de personalul de specialitate al institutului pe acctivitatea de screening şi prin creşterea adresabilităţii populaţiei pentru această activitate.

"Acest Centru este foarte important pentru noi, pentru că încercăm să facem o discticţie între o persoană săntoasă care vine la noi să facă un screening pentru a afla de ce boală suferă, nu neapărat cancer şi cei care vin pentru monitorizare , pentru control, concedii medicale, reţete şi etc.", a mai spus Mirela Grosu. Conducerea IRO a recunoscut pe de altă parte că deschiderea centrului ar însemna în primul rând degrevarea activităţii din ambulatoriu. "Ştiţi foarte bine că spaţiile Ambulatoriului sunt aglomerate. Asta încercăm, să degrevăm un pic spaţiile. Să mutăm un pic pacienţii care ni se adresează în clădirea nouă unde, după investigaţii şi consultaţii, să rămână pacienţii cu diganostic confirmat", a mai spus Mirela Grosu.

O investiţie de 32 milioane lei

Imobilul situat pe strada Codrescu nr 177 A, în care funcţionează Centrul de Screening şi Diagnostic în Boli Oncologice, este construit cu fonduri asigurate prin Compania Naţională de Investiţii. Valoarea investiţiei este de peste 32 de milioane de lei. Clădirea are şase niveluri, este dotată cu aparatură de ultimă generaţie, asigurată prin fonduri nerambursabile şi de la bugetul de stat, având în structură laboratoare şi cabinete medicale moderne. Serviciile din cadrul Centrului se acordă persoanelor sănătoase, iar finanţarea pentru screeningul la col şi sân este asigurată din fonduri nerambursabile.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri