Două blocuri din Iași ridicate în perioada interbelică vor fi reabilitate cu fonduri PNRR

miercuri, 11 septembrie 2024, 02:58
2 MIN
 Două blocuri din Iași ridicate în perioada interbelică vor fi reabilitate cu fonduri PNRR

Investiția în cele două imobile se va ridica la circa un milion de euro. Primăria Iași a lansat licitația de proiectare și execuție a lucrărilor

Două blocuri construite în perioada interbelică vor fi reabilitate cu fonduri PNRR. Primăria Iași a lansat licitația de proiectare și execuție a lucrărilor, iar valoarea estimată a lucrărilor este de circa un milion de euro.  Blocurile, cu regim mic de înălțime, sunt în zonele Copou și Centru.

Unde sunt situate cele două imobile?

În primul caz, este vorba despre un imobil (subsol, parter și 2 etaje) de pe str. Macazului 5 care a fost dat în folosință în anul 1926. Cealaltă clădire (parter și un etaj), construită în 1930, se află pe str. I.C. Brătianu 6, aproape de intersecția cu bd. Independenței. În imobile sunt atât proprietăți private, cât și spații aflate în proprietate publică, respectiv a statului.

Clădirea din str. I.C. Brătianu, aproape de bd. Independenței, a fost construită în anul 1930

„Obiectivul general al proiectului îl reprezintă realizarea lucrărilor de renovare integrată a blocurilor de locuințe analizate ce au ca scop îmbunătățirea eficienței energetice și consolidarea seismică”, se precizează în caietul de sarcini aferent licitației lansate de Primărie, cu termen de ofertare pe 30 septembrie.

Blocurile au o suprafață desfășurată similară, de circa 800 mp. Conform expertizelor tehnice efectuate la comanda municipalității, ambele clădiri prezintă degradări atât la interior, cât și la exterior.

Clădirea din Copou, str. Macazului, dată în folosință în 1926

Ce lucrări se vor efectua la blocurile respective?

Fondurile de reabilitare sunt asigurate prin intermediul PNRR, în cadrul liniei de finanțare „Valul Renovării”. Valoarea contractului de proiectare și execuție este estimată la 5 milioane lei (fără TVA), la care se adaugă circa 500.000 lei care reprezintă cheltuieli diverse și neprevăzute.

Principalele obiective în urma desfășurării lucrărilor vizează consolidarea imobilelor, reducerea consumurilor energetice, reducerea costurilor de întreținere cu încălzirea și diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră. Printre altele, se va interveni la nivelul fundațiilor, vor fi înlocuite planșeele din lemn (cu unele din beton armat) și se vor reface finisajele interioare și exterioare (inclusiv tâmplăria), alături de alte lucrări specifice.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii