Două bulevarde şi un parc din Iaşi, redenumite după monarhii României
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 28.11.2021

Două bulevarde şi un parc din Iaşi, redenumite după monarhii României

GALERIE
strada
  • strada
- +

Una dintre ele ridică însă un semn de întrebare: doar o parte sau toată strada a primit nume nou?

Ieri a fost oficializată, la şase luni distanţă de la formularea propunerii, schimbarea denumirii a două străzi importante din Iaşi. După aprobarea în Consiliul Local, noile denumiri au fost afişate la capetele arterelor respective.

Astfel, Splai Bahlui mal stâng, pe tronsonul cuprins între Podu Roş şi Podul de Piatră, a devenit bulevardul „Regele Ferdinand I al României“.

Pe partea cealaltă, Splai Bahlui mal drept se numeşte acum bulevardul „Regele Mihai I al României“, pe tronsonul cuprins între Şoseaua Naţională şi Podu Roş. Cel puţin aşa au votat consilierii locali la sfârşitul lunii noiembrie.

Ieri, primarul Mihai Chirica a dezvelit plăcuţele cu noua denumire a arterei de pe malul drept al Bahluiului şi dincolo de intersecţia Podu Roş, de unde începe sensul unic spre Tudor Vladimirescu. Aici, vechea denumire era tot Splai Bahlui mal drept, dar, dincolo de râu, în dreptul facultăţilor, artera rutieră se numeşte bd. Prof. Dimitrie Mangeron. Rămâne, aşadar, de stabilit dacă bd. Regele Mihai I al României este mai lung decât bd. Regele Ferdinand I al României.

Şi, pentru că cele două hotărâri nu prevăd decât anunţarea unor instituţii precum Direcţia Locală de Evidenţă a Populaţiei şi Direcţia Generală Economică şi Finanţe Publice Locale, nu e clar cum vor proceda rezidenţii, persoane fizice şi juridice, cu modificarea actelor de identitate, respectiv a domiciliului fiscal. De regulă, costurile sunt suportate de administraţia locală în cazul schimbării numelui străzii.

Tot ieri, în parcul mare din Podu Roş au fost amplasate tăbliţe cu noua denumire: Parcul Regina Maria a României.

Pe fiecare placă de acest fel este menţionată ziua de 10 Mai, ziua încoronării Regelui Carol I. Evenimentul a avut loc în 1881, an în care România a fost proclamată Regat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Nicolae GRECU

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Eliminarea campionilor României din CCE (Cupa Calicilor Europei) este momentul suprem al umilinţei fotbalului autohton. Să sperăm că mai rău nu se poate.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Argumentaţia autorului în favoarea editării ştiinţifice a textelor vechi se sprijină în acest foileton pe prezentarea unei iniţiative nefericite de a edita Pravila de la Govora (1640), monument important al vechii culturi româneşti.

Despre post

pr. Constantin STURZU

Despre post

Postul nu este doar o perioadă mai specială a anului liturgic, ci şi şansa de a ne reevalua viaţa, pregătind sau operând deja schimbări adecvate voii divine. Postul îmi stârneşte dorul după libertatea cea în Dumnezeu. Postul dă gust vieţii. 

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

În articolul de astăzi, voi rezuma o serie de idei, opinii şi conjecturi legate de capitalism formulate de Horia-Roman Patapievici, în cadrul unei excelente conferinţe susţinută la Bursa de Valori Bucureşti acum fix 5 ani.

pulspulspuls

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O întâmplare înduioşătoare s-a petrecut în urmă cu câteva săptămâni pe holurile liceului negruzzist, o dramoletă cu nuanţe adolescentine, dar trăită de personagii în toată firea din târgul acesta atât de dulce. 

Caricatura zilei

Agentul 00oaie

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.