Două crize … la pachet
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Două crize … la pachet

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

Cred că această criză economică are o importanţă istorică. Şi nu trebuie să fii economist pentru a înţelege asta. Deşi cred că nici economiştii ori specialiştii din domeniul financiar nu ne pot spune exact ceea ce va urma, şi chiar ceea ce este de fapt acum. Spuneam că are o importanţă istorică, mai ales pentru noi românii, prin prisma luării de către guvernanţi a unor decizii inconsecvente; şi pe cât de inconsecvente pe atât de tardive. Probabil că doar istoricii vor putea, în timp, să dezlege nodul gordian pentru a înţelege mai bine cauzele acestei crize sau … incompetenţa “mai marilor” acestei perioade.

 Dacă despre criza economică au curs râuri de cerneală, în ceea ce priveşte criza politică internă râul este deocamdată un izvor ce se va umfla odată cu apropierea alegerilor, indiferent de care. Stând strâmb şi judecând drept nu cred că e foarte important ce îşi dispută cele două partide - STS-uri, ministere, vicepremieri - dar dacă nu se certau pe astea, găseau alt motiv, garantat. Spre deosebire de ucraineni, noi avem un orizont de aşteptare pentru sfârşitul crizei politice interne. Declarativ mai ţine până luni, conform anunţului oficial al celui de-al doilea om în stat. Alăturarea celor două evenimente este şi forţată şi nepotrivită dacă ne gândim că numai zilele trecute au murit oameni pe Euromaidanul de la Kiev. Dar am facut-o pentru că noi am trecut prin astfel de evenimente acum vreo 24 de ani.

Acum avem şi democraţie, şi Europa, şi liberă circulaţie, şi NATO, şi ... criză politică internă. Este oarecum adevărat că în democraţie, o criză, indiferent de care, se tranşează graţie tehnologiei la televizor cu vorbe şi nu în stradă cu cocktailuri Molotov. Şi totuşi mi-aş fi dorit ca în mass media să văd doar divorţul sau strângerea de mână. De ce trebuie să-mi consum timpul cu luptele lor sterile şi pentru interese meschine, departe ca cerul de pământ de ceea ce reprezintă interesul naţional, interesul românilor. Dealtfel acesta este un timp pierdut, care ar putea fi transformat prin muncă în bunăstare. Oricum până luni această criză este valabilă, chiar dacă şi până atunci se constituie într-un eveniment în continuă mişcare.

Criza partidelor de la guvernare durează însă de vreo două săptămâni, timp în care s-au dat ultimatumuri, s-au împărţit declaraţii grele, culminate cu încă o repriză de prelungiri. Şi atunci nu cumva îţi pui întrebarea de unde derivă problema? Dacă îmi aduc bine aminte USL s-a constituit cu scopul declarat de a lupta cu preşedintele. Cât timp a urmărit acest ţel – preşedintele e dictator” – struţo-cămila social-liberală a funcţionat unitar şi a fost cât pe ce să-l înece. În schimb atunci când vine vorba de guvernare, o alianţă între stânga şi dreapta produce scântei. Şi chiar dacă mai spun odată, nu e foarte important ce îşi dispută cele două partide - STS-uri, ministere, vicepremieri -, dar dacă nu se certau pe astea, găseau alt motiv garantat, în pofida tuturor protocoalelor semnate, parafate şi răsparafate.

Până la urmă e aproape firesc ca într-o chestiune ce ţine de guvernare să mai apară şi neînţelegeri, mai ales când e vorba de un cocktail doar de interese personale şi de grup, mascate de doctrine politice. Dar de ce acestea trebuie neapărat să degenereze într-o criză? În zilele noastre, guvernarea devine la fel de dificilă ca şi alergatul pe mâzgă, tocmai datorită acestui cocktail izvorât dintr-o democraţie subrezită. Place sau nu este un lucru evident, dar despre care nu se prea vorbeşte. Toţi aleargă după declaraţii de la cei implicaţi, probabil pe principiul machiavelic “încaieră-i, drace!”. Nu pot să susţin că ţara nu a fost guvernată în ultimele două săptămâni şi mai bine, cum nu pot să spun că nu va fi guvernată în următoarele trei zile. Dar nimeni să nu-mi spună că aceasta este o guvernare normală pentru o ţară care se considera măcar cât de cât normală.

Şi atunci îşi mai doreşte cineva un 2 în 1 ... la pachet?

 

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Riscuri şi costuri pandemice

Alexandru LĂZESCU

Riscuri şi costuri pandemice

Dacă nu se iese din cercul vicios în care mediatizarea sufocantă împinge guvernele către o continuare a măsurilor restrictive severe de o manieră unidimensională care ignoră riscurile economice şi societale, pandemia va provoca sechele cu urmări potenţial catastrofale.

Filmuletul zilei

opinii

Un chip pururi adorat

Nichita DANILOV

Un chip pururi adorat

A luminat ea, femeia, vreodată, inima lui bântuită de disperare şi dorinţă de moarte? În întunecatele clipe ale existenţei sale, şi-a adus oare aminte Eminescu de trecerea Veronicăi prin viaţa sa? Sau a fost şi ea o dezamăgire pustiitoare, cum deseori e existenţa oricăruia dintre noi pentru un altul? A fost ea picătura de neant ce a umplut paharul suferinţei sale sau stropul de lumină ce i-a împrăştiat, fie şi pentru o clipă, întunericul?

Un spectacol de Ziua Culturii Naţionale

Dana ȚABREA

Un spectacol de Ziua Culturii Naţionale

De Ziua Culturii Naţionale, 15 ianuarie 2021, Teatrul din Iaşi a oferit publicului un spectacol dezgheţat, plin de miez şi lipsit de emfază. Carmen Dominte a câştigat cu „Sindromul Quijote” prima ediţie a proiectului Lecturi3, un parteneriat între Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi revista ALECART, având ca scop promovarea dramaturgiei contemporane din ţară şi Republica Moldova prin spectacole-lectură.

Regele „cârpaci” şi virtuţile secundare

Michael ASTNER

Regele „cârpaci” şi virtuţile secundare

Eram încă la ţară, la Amnaş, când am auzit, nu mai ştiu la ce emisiune de pe Radio România Actualităţi, cum că în epocă un caricaturist de la nu ştiu ce revistă de umor l-a prezentat pe regele Carol I drept cârpaci. Adică, vezi Doamne, ditamai regele umbla cu lucruri cârpite. Nu ţin minte, din păcate, de ce anume era vorba, de ciorapi sau altceva, dar asta n-are importanţă: ideea e că s-a făcut mişto de Carol I pe tema asta aşa, de parcă Regatul României era o ţară nu săracă, nu recent născută undeva la periferia Europei, ci vreuna cu vechime într-ale civilizaţiei şi-a bunăstării!

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

N-a pățit-o numai Trump

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.