Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Două decenii de închisoare: și-a ucis tatăl, apoi s-a întors la masă să își termine berea

GALERIE
bere
  • bere
- +

Și-a ucis tatăl cu toporul, dar a susţinut că bătrânul a căzut cu capul de ciment. O vecină a văzut de după gard toată grozăvia.

Un ieşean care şi-a ucis tatăl va petrece aproape două decenii în spatele gratiilor. Bărbatul şi-a bătut părintele cu pumnii şi picioarele până când acesta nu a mai mişcat. Apoi, l-a ameninţat că-l loveşte cu toporul dacă nu se ridică de jos. Cum bătrânul era inconştient, fiul şi-a dus ameninţarea la bun sfârşit, după care s-a întors la masa pe care-şi lăsase berea.

În decembrie 2019, Ioan Savin se întorsese acasă după eliberarea condiţionată din închisoare. Divorţat şi fără copii, Savin a fost primit de părinţi, locuind într-o casă situată în aceeaşi curte cu cea a bătrânilor, în satul Gârbeşti din comuna Ţibana. Relaţiile dintre Savin şi tatăl său erau de regulă tensionate. Cu aproximativ 9 ani în urmă, bătrânul îşi lovise fiul în cap cu un obiect contondent, cauzându-i o infirmitate permanentă, în urma căreia tânărul fusese încadrat în grad de handicap. În iulie anul trecut, la două zile după ce încasase pensia de handicap, Savin a cumpărat băuturi alcoolice, începând să bea cu tatăl său. În jurul orei 13.00, mama a plecat de acasă pentru a-şi vizita o fiică, lăsându-i pe cei doi la masa din curte, unde aceştia au continuat să bea.

În jurul orei 19.00, între tată şi fiu a izbucnit un conflict spontan, care a degenerat rapid. Savin şi-a atacat tatăl, l-a tras de haine până în mijlocul curţii, l-a trântit la pământ şi l-a lovit în mai multe rânduri cu picioarele în cap. În cele din urmă, bătrânul a rămas inconştient.

„Inculpatul s-a oprit din atac şi i-a spus să se ridice, ameninţându-l că aduce toporul dacă nu se conformează. Victima nu s-a ridicat, aşa că inculpatul a luat toporul care era înfipt pe butucul de tăiat lemne şi şi-a lovit tatăl cu muchia toporului în cap, după care s-a aşezat din nou la masa din curte şi a continuat să bea bere”, au consemnat ulterior judecătorii Tribunalului.

Întreaga scenă fusese urmărită din grădina ei de o vecină. Aceasta urmărise la televizor emisiunea cu Vulpiţa şi Viorel, după care ieşise să lege castraveţii, ocazie cu care a suprins scandalul şi crima. I-a fost teamă să intervină, ştiindu-l pe Savin de om violent.

Mama lui Savin s-a întors acasă după aproximativ o jumătate de oră, găsindu-şi fiul aşezat liniştit la masă, la umbră, cu o sticlă de 2 litri de bere. Tânărul s-a ridicat, a venit la ea şi i-a spus sec: „Mamă, eu l-am achitat pe tata. I-am dat cu toporul”. Femeia şi-a sunat fiica şi a chemat-o la faţa locului. La sosire, aceasta a constatat însă că bătrânul încă respira, aşa că a sunat imediat ambulanţa. Intervenţia medicilor a fost însă tardivă, tatăl decedând la spital.

Pe parcursul cercetărilor, Savin a dat patru declaraţii contradictorii, negând constant că şi-ar fi lovit tatăl cu toporul. Întâi, a afirmat că şi-a lovit tatăl de 3-4 ori cu pumnii în faţă, după ce bătrânul l-ar fi lovit cu o bucată de lemn. La a doua declaraţie, a adăugat că bătrânul îl atacase cu toporul. L-a dezarmat şi a aruncat toporul în grădină, după care l-ar fi lovit pe tatăl său, dar doar cu pumnii. În etapa de cameră preliminară, a explicat rănile grave la cap suferite de tatăl său prin faptul că bătrânul s-ar fi lovit de aleea de beton din curte. A afirmat că sora sa a inventat că l-ar fi lovit pe tatăl său cu toporul, întrucât erau în relaţii de duşmănie. Sora l-ar fi învinuit de moartea bătrânului pentru că nu i-a vândut un teren cu lucernă la preţul dorit de ea. A patra oară, a spus că nici măcar nu se bătuse cu bătrânul. Acesta se împiedicase şi căzuse cu ceafa de beton. Pe seară nici măcar nu mai băuse bere, ci cafea. Vecina povestise altceva tot pentru că îl duşmănea.

„Variantele prezentate de inculpat nu sunt sincere, având în vedere numeroasele contradicţii existente între declaraţiile acestuia, diversele ipoteze de acţiune avansate de inculpat şi firul diferit al evenimentelor prezentat de fiecare dată, de la recunoaşterea parţială a faptului că l-a agresat cu pumnii pe tatăl său, la negarea totală a oricărei agresiuni asupra acestuia, respectiv invocarea chiar a unei agresiuni a victimei asupra sa. Este de înţeles ca o persoană să nu relateze un eveniment cu aceleaşi amănunte, însă existenţa discrepanţelor majore asupra aspectelor esenţiale trădează în mod evident nesinceritatea susţinerilor”, au apreciat judecătorii.

Aceştia au considerat vinovăţia lui Savin ca indubitabilă, iar încadrarea faptelor sale în omor împotriva unui membru de familie ca perfect justificată. Pentru fapta sa, bărbatul risca o pedeapsă de până la 25 de ani de închisoare. Magistraţii Tribunalului i-au dat o pedeapsă de 17 ani de închisoare, la care se vor adăuga 645 de zile rămase neexecutate din condamnarea anterioară. Sentinţa pronunţată marţi poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri