Două frigidere "ultraîngheţate” vor aduce la Iaşi 100.000 de vaccinuri anti-Covid
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 15.01.2021

Spitalul Militar Iaşi, garnizoana vaccinului anti-COVID 19 pentru toată Moldova

Două frigidere "ultraîngheţate” vor aduce la Iaşi 100.000 de vaccinuri anti-Covid

GALERIE
Vaccine-refrigerator-Russia-800x450
  • Vaccine-refrigerator-Russia-800x450
- +

Iaşul va fi centru zonal pe Regiunea de Nord Est în campania de vaccinare COVID 19 . Principalul "dirijor” de data aceasta va fi Spitalul Clinic Militar de Urgenţă "Dr. Iacob Czihac".

În aria de responsabilitate a Spitalului Militar din Iaşi vor fi cele şase judeţe ale zonei - Iaşi, Vaslui, Botoşani, Suceava, Neamţ şi Bacău. La Iaşi urmează să fie aduse în maximă securitate două frigidere speciale cu 100.000 de vaccinuri COVID 19.

“Centrele zonale vor deservi alte centre subregionale pe care le va stabili Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Am fost informaţi de către Institutul Cantacuzino şi Direcţia Medicală cu privire la posibilitatea administrării a unui număr de două frigidere care pot menţine temperaturi de -70 până la -80 grade Celsius. Toate aceste date sunt estimative, pentru că toate vor fi stabilite în şedinţa CSAT privind vaccinarea COVID 19 . Deci se estimează că vor fi 100.000 de doze pe fiecare centru zonal. Datele sunt preliminarii”, a precizat colonel medic drd. Aurelian Corneliu Moraru, manager/comandant al Spitalului Militar Iaşi.

Acesta a adăugat că în acest moment Iaşul nu dispune de frigidere care să asigure temperatura optimă pentru păstrarea vaccinurilor. “Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară “Cantacuzino” va asigura achiziţionarea acestor frigidere. Odată cu frigiderele, noi vom primi şi vaccinurile. Deci ei vor distribui celor şase centre regionale aceste frigidere cu tot cu vaccinuri. Dar spaţiile pentru depozitarea acestor frigidere au fost identificate deja, ele există.”, a mai spus colonelul Moraru.

Spitalul va juca un rol important în gestionarea campaniei, dar nu şi în ceea ce priveşte corpul medical implicat pentru vaccinarea populaţiei. În schimb, va trebui să asigure transportul vaccinului către celelelalte judeţe din Moldova în condiţiile de frig prevăzute de producător.

“Discutăm despre un triplu rol al Spitalului Militar în acest moment. O dată este rolul de a asigura lanţul de sprijin, de a asigura primirea şi recepţia vaccinului de la Institutul Cantacuzino sau direct de la firma producătoare. Aici vorbim de o implicare a farmaciei şi a documentelor, a procedurilor care sunt necesare pentru acest moment. Un al doilea rol al spitalului este de a distribui către centrele subregionale din Regiunea de Nord Est acest vaccin . Aici vorbim de un alt model de a asigura acest de lucru şi de un alt lanţ de frig care este în acelaşi timp biunivoc. Deci lanţul de frig e cu două sensuri , pentru că vom şi primi dar vom şi da vaccin”, a mai spus medicul militar Moraru.

Nu în ultimul rând, unitatea medicală va trebui să organizeze vaccinarea propriilor angajaţi, ceea ce implică organizarea unui centru special de vaccinare în interior.

"Organizarea centrului de vaccinare în interiorul spitalului trebuie să respecte normativele. E vizat un flux de maxim 200-250 de persoane pe zi. Este vorba despre două rapeluri aici. Chiar dacă este vorba de vaccinul de la Pfizer sau vaccinul de la Modena, e nevoie de un rapel. Deci practic va fi vorba de două vaccinuri. Aceastea sunt rolurile pe care Spitalul Militar le-a primit ca ordin şi pe care şi le asumă”, a mai adăugat colonel medic Moraru.

La Iaşi, la fel ca în toată ţara, prima categorie de populaţie care va fi vaccinată sunt medicii, asistenţii medicali, infirmiere, brancardieri, ambulanţieri, tot personalul medical existent. În a doua tranţă de vaccinare vor fi prinşi bolnavii cronic, cei cu multiple comorbidităţi, bătrânii şi copiii din centrele sociale.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

UDMR, Trump, Şoşoacă

Claudiu RAUS

UDMR, Trump, Şoşoacă

Da, nu e la modă, dar haideţi să vedem şi partea bună a ceea ce considerăm îndeobşte că este mai rău în politica românească!

Filmuletul zilei

opinii

Veşti din Lumea Nouă

Alexandru CĂLINESCU

Veşti din Lumea Nouă

Revista Le Point consacră săptămâna aceasta un excelent dosar „noilor fanatici”. E vorba de ravagiile pe care le fac ideologia decolonială, delirul identitar, discursurile dogmatice, cenzura, intimidarea, confuzia întreţinută în mediile universitare etc. E aiuritor ce teze de doctorat se pot susţine acum. Două exemple, printre multe altele: „Decolonizarea lui Venus: mitul naşterii Afroditei, receptarea clasică în Renaştere şi constituirea unui corpus teoretic estetico-decolonial” sau „Studiu queer şi decolonial al literaturii irlandeze”.

Brian May

Neculai SEGHEDIN

Brian May

Da, este vorba de acel Brian May, de la formaţia Queen, cel care a compus „We Will Rock You”, „Save Me”, „Who Wants to Live Forever”, „Too Much Love Will Kill You”, „The Show Must Go On” ş.a. May este, poate, dintre artiştii celebri ai lumii, cel care are şi o briliantă carieră ştiinţifică. 

Aritmetica lui Chirieac

Nicolae CREŢU

Aritmetica lui Chirieac

Pentru cine urmăreşte, măcar din când în când, „ecourile” în media ale actualităţii politice postelectorale, ca aceea de acum, ar fi un joc ademenitor să anticipezi, încă de la anunţarea rezultatelor votului, „ariile” preferate ale „tenorilor”/hosts, sau „abonaţi” ca invitaţi-analişti, în funcţie de atâtea semne mai vechi, acumulate, de înregimentare. 

pulspulspuls

Vorba e de arginţi, tăcerea e de aur lingou, dar tot tabla cutată vedem că are valoare la Iaşi

Vorba e de arginţi, tăcerea e de aur lingou, dar tot tabla cutată vedem că are valoare la Iaşi

Tensiune mare zilele acestea în Cejăul de la casa cu pătrate, stimaţi telespectatori, şi asta zice-se că mai ales după ce prezidentul Iohannis a avut o reacţie foarte dură la adresa şefului de acolo, dom’ Costel, aşa cum ştiţi. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.