anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 07.08.2020

Două generaţii de liceeni pierdute la Iaşi. Și-au aruncat ultimii ani de viață la coș

GALERIE
examen
  • examen
- +

Statistică inedită realizată de „Ziarul de Iaşi”. Am vrut să vedem câţi dintre cei care au căzut bacalaureatul din 2011, când acesta a devenit un examen mai serios, şi până azi ar fi putut promova nesperat acum, în cazul în care examenul se anula în 2020, urmare a pandemiei. Pe lângă asta, am descoperit însă ceva mai cutremurător. Practic, adunând toţi picaţii la „bac”din 2011, am găsit că efectiv două generaţii complete din judeţ n-au mai finalizat studiile liceale. Sunt tineri care au pierdut efectiv ani din viaţă pentru o formare şcolară iluzorie, care nu s-a finalizat cu nimic 

„Ziarul de Iaşi” a realizat o inedit statistică, cu privire la numărul de elevi care au susţinut şi au promovat bacalaureatul din 2011 şi până în prezent, pentru a vedea, în situaţia în care nu s-ar fi susţinut acest examen din cauza Covid-19, câţi candidaţi ar fi putut obţine această diplomă din cei care, în bună măsură, îşi luaseră gândul de la ea. Practic, conform datelor oficiale, în medie, din 2011 până în prezent aproximativ 1.200 de elevi au fost respinşi în fiecare an după susţinerea celor două sesiuni, bacalaureat iunie-iulie şi august-septembrie. Astfel, având în vedere că au susţinut bacalaureatul nouă generaţii, dintre acestea efectiv două generaţii complete nu au diplomă de „bac”. Adică, cifric, peste 10.000 de absolvenţi de liceu.

Mâine, ultima zi de înscrieri

Absolvenţii de liceu, atât din seria actuală, dar şi din generaţiile precedente, se pot înscrie până mâine, 10 iunie, la examenul de bacalaureat. Înscrierile, conform Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, se realizează la şcoala absolvită, putându-se face atât fizic, dar şi online. De asemenea, în cazul în care acea unitate de învăţământ nu mai şcolarizează nivelul liceal, reprezentanţii unităţii trebuie să se adreseze Comisiei Judeţene de Bacalaureat, candidaţii urmând să fie repartizaţi la o altă şcoală.

De asemenea, în perioada 11-17 iunie, anunţă Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, comisia de bacalaureat din fiecare şcoală va încărca informaţiile cuprinse în cererile de înscriere în aplicaţia BACALAUREAT 2020, tipăreşte tabelul de înscriere generat de aplicaţie şi asigură semnarea acestuia. Totodată. în aceeaşi perioadă (11-17 iunie), în şcoli se desfăşoară procesul de echivalare şi recunoaştere a competenţelor lingvistice şi digitale sau se organizează proba de competenţe digitale pentru candidaţii care nu au studiat disciplina tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor sau echivalente ale acesteia.

Având în vedere discuţiile din spaţiul public şi numărul mare de voci care afirmă că acest examen nu ar trebui să aibă loc în acest an, „Ziarul de Iaşi” a dorit să afle câţi candidaţi ar fi putut obţine diplomă de bacalaureat, candidaţi din generaţiile anterioare, dar picaţi, la nivelul judeţului Iaşi. Astfel, din 2011 până în prezent, peste 10.000 de elevi au urmat cursurile liceale, însă nu au reuşit să promoveze bacalaureatul sau pur şi simplu nu s-au prezentat.

Practic, în 2011, din cei 5.400 de candidaţi înscrişi, doar aproximativ 42% au promovat bacalaureatul, deci aproape 2.000 de elevi nu au această diplomă. Din 2012, situaţia începe să se îmbunătăţească, iar numărul celor promovaţi începe să crească. Astfel, din 5.700 de candidaţi, aproximativ 1.700 nu obţin diploma de bacalaureat la cele două sesiuni, iunie-iulie şi august-septembrie, iar în 2013 şi în 2014 numărul celor care nu au reuşit să promoveze este de apoximativ 1.100 de candidaţi, număr care oscilează în anii 2015, 2016, 2017, 2018 şi 2019 între 800 şi 1.500 de candidaţi fără bacalaureat. Practic, media celor care nu obţin această diplomă între anii 2011 şi 2019 este de 1.200 de elevi per generaţie. Având în vedere că în fiecare an sunt înscrişi la examen între 5.000 şi 6.000 de candidaţi, putem concluziona că două dintre cele nouă generaţii au urmat cursurile liceale şi profesionale fără a promova examenul maturităţii.

În contextul actual, în care organizarea bacalaureatului a fost contestată, aceşti candadaţi care nu au reuşit să obţină diploma de bacalaureat din 2011 şi până în prezent ar fi avut ocazia să îşi finalizeze studiile în acest an. De asemenea, nimic nu i-ar fi împiedicat pe aceştia să-şi continue parcursul academic cu studii universitare. De altfel, au şi fost nenumărate voci care au spus, în spaţiul public, că adevărata miză a anulării bacalaureatului din acest an este de fapt introducerea pe „piaţa” clienţilor pentru universităţi private a câteva sute de mii de persoane, la nivel naţional. Adică exact cei care au picat bacalaureatul din 211 şi până în prezent. Din fericire pentru aceşti contestatari, examenul nu s-a anulat, în final.

Bac-ul începe în două săptămâni

Examenul de bacalaurea va aduce absolvenţii de liceu în sălile de clasă începând cu 22 iunie. Astfel, prima probă la care vor participa este cea la Limba şi literatura română, urmând ca pe 23 iunie să fie susţinută proba la Limba şi literatura maternă. Pe 24 iunie este programată proba obligatorie a profilului, iar pe 25 iunie proba la alegere a profilului şi a specializării. Primele rezultate vor fi afişate pe 30 iunie, până la ora 12.00, urmând ca în aceeaşi zi, în intervalul orar 16.00 - 20.00, şi pe 1 iunie, în intervalul orar 8.00 -12.00, să poată fi depuse eventualele contestaţii. Pe 5 iulie vor fi afişate rezultatele finale.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dar la Primărie când se ajunge?

Ionuț BENEA

Dar la Primărie când se ajunge?

Arestarea lui Cristin Zămosteanu este doar vârful unui iceberg pe care procurorii trebuie să-l arate la adevărata sa dimensiune.

Filmuletul zilei

opinii

O călătorie ratată

Alexandru CĂLINESCU

O călătorie ratată

Frumoase sunt, în schimb, ilustraţiile, cărţi poştale aflate în colecţia autorului. Altfel, încercarea lui Radu Mârza de a ne fi ghid într-o călătorie care se anunţa promiţătoare este un eşec. Am dus-o până la capăt din obligaţie profesională: mărturisesc însă că am fost tentat să cobor la prima staţie.

Inventica

Neculai SEGHEDIN

Inventica

În anul 1983 eram în Munţii Orăştiei, la Sarmisegetuza Ulpia Traiana. Am intrat în magazinul sătesc, care era „cu de toate”, unde am găsit o carte care m-a fascinat de cum am deschis-o: „Inventica” de Pierre Verone, Editura Albatros, Colecţia Lyceum. Să cumperi cărţi atunci când urci pe munte cu rucsacul în spate, recunosc, nu atestă o inteligenţă prea grozavă, ba dimpotrivă, mai ales atunci când nu eşti chiar o forţă a naturii...

Geopolitrucuri

Nicolae CREŢU

Geopolitrucuri

Aproape că nu e zi care să treacă fără vreo ştire, comentarii şi dezbateri (o vocabulă, aceasta din urmă, mai puţin compromisă decât mulţimea de „talk-show”-uri în care nu numai că nu se dezbate nimic, dar domneşte o „armonie” adormitoare, între eternii lor „abonaţi”, mereu aceiaşi şi tare temători de polemos) gata să citeze ierarhii, rating-uri pe scala cărora România (deci noi, românii) se situează foarte jos. 

pulspulspuls

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Caricatura zilei

Guma

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.