Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Două generaţii de liceeni pierdute la Iaşi. Și-au aruncat ultimii ani de viață la coș

GALERIE
examen
  • examen
- +

Statistică inedită realizată de „Ziarul de Iaşi”. Am vrut să vedem câţi dintre cei care au căzut bacalaureatul din 2011, când acesta a devenit un examen mai serios, şi până azi ar fi putut promova nesperat acum, în cazul în care examenul se anula în 2020, urmare a pandemiei. Pe lângă asta, am descoperit însă ceva mai cutremurător. Practic, adunând toţi picaţii la „bac”din 2011, am găsit că efectiv două generaţii complete din judeţ n-au mai finalizat studiile liceale. Sunt tineri care au pierdut efectiv ani din viaţă pentru o formare şcolară iluzorie, care nu s-a finalizat cu nimic 

„Ziarul de Iaşi” a realizat o inedit statistică, cu privire la numărul de elevi care au susţinut şi au promovat bacalaureatul din 2011 şi până în prezent, pentru a vedea, în situaţia în care nu s-ar fi susţinut acest examen din cauza Covid-19, câţi candidaţi ar fi putut obţine această diplomă din cei care, în bună măsură, îşi luaseră gândul de la ea. Practic, conform datelor oficiale, în medie, din 2011 până în prezent aproximativ 1.200 de elevi au fost respinşi în fiecare an după susţinerea celor două sesiuni, bacalaureat iunie-iulie şi august-septembrie. Astfel, având în vedere că au susţinut bacalaureatul nouă generaţii, dintre acestea efectiv două generaţii complete nu au diplomă de „bac”. Adică, cifric, peste 10.000 de absolvenţi de liceu.

Mâine, ultima zi de înscrieri

Absolvenţii de liceu, atât din seria actuală, dar şi din generaţiile precedente, se pot înscrie până mâine, 10 iunie, la examenul de bacalaureat. Înscrierile, conform Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, se realizează la şcoala absolvită, putându-se face atât fizic, dar şi online. De asemenea, în cazul în care acea unitate de învăţământ nu mai şcolarizează nivelul liceal, reprezentanţii unităţii trebuie să se adreseze Comisiei Judeţene de Bacalaureat, candidaţii urmând să fie repartizaţi la o altă şcoală.

De asemenea, în perioada 11-17 iunie, anunţă Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, comisia de bacalaureat din fiecare şcoală va încărca informaţiile cuprinse în cererile de înscriere în aplicaţia BACALAUREAT 2020, tipăreşte tabelul de înscriere generat de aplicaţie şi asigură semnarea acestuia. Totodată. în aceeaşi perioadă (11-17 iunie), în şcoli se desfăşoară procesul de echivalare şi recunoaştere a competenţelor lingvistice şi digitale sau se organizează proba de competenţe digitale pentru candidaţii care nu au studiat disciplina tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor sau echivalente ale acesteia.

Având în vedere discuţiile din spaţiul public şi numărul mare de voci care afirmă că acest examen nu ar trebui să aibă loc în acest an, „Ziarul de Iaşi” a dorit să afle câţi candidaţi ar fi putut obţine diplomă de bacalaureat, candidaţi din generaţiile anterioare, dar picaţi, la nivelul judeţului Iaşi. Astfel, din 2011 până în prezent, peste 10.000 de elevi au urmat cursurile liceale, însă nu au reuşit să promoveze bacalaureatul sau pur şi simplu nu s-au prezentat.

Practic, în 2011, din cei 5.400 de candidaţi înscrişi, doar aproximativ 42% au promovat bacalaureatul, deci aproape 2.000 de elevi nu au această diplomă. Din 2012, situaţia începe să se îmbunătăţească, iar numărul celor promovaţi începe să crească. Astfel, din 5.700 de candidaţi, aproximativ 1.700 nu obţin diploma de bacalaureat la cele două sesiuni, iunie-iulie şi august-septembrie, iar în 2013 şi în 2014 numărul celor care nu au reuşit să promoveze este de apoximativ 1.100 de candidaţi, număr care oscilează în anii 2015, 2016, 2017, 2018 şi 2019 între 800 şi 1.500 de candidaţi fără bacalaureat. Practic, media celor care nu obţin această diplomă între anii 2011 şi 2019 este de 1.200 de elevi per generaţie. Având în vedere că în fiecare an sunt înscrişi la examen între 5.000 şi 6.000 de candidaţi, putem concluziona că două dintre cele nouă generaţii au urmat cursurile liceale şi profesionale fără a promova examenul maturităţii.

În contextul actual, în care organizarea bacalaureatului a fost contestată, aceşti candadaţi care nu au reuşit să obţină diploma de bacalaureat din 2011 şi până în prezent ar fi avut ocazia să îşi finalizeze studiile în acest an. De asemenea, nimic nu i-ar fi împiedicat pe aceştia să-şi continue parcursul academic cu studii universitare. De altfel, au şi fost nenumărate voci care au spus, în spaţiul public, că adevărata miză a anulării bacalaureatului din acest an este de fapt introducerea pe „piaţa” clienţilor pentru universităţi private a câteva sute de mii de persoane, la nivel naţional. Adică exact cei care au picat bacalaureatul din 211 şi până în prezent. Din fericire pentru aceşti contestatari, examenul nu s-a anulat, în final.

Bac-ul începe în două săptămâni

Examenul de bacalaurea va aduce absolvenţii de liceu în sălile de clasă începând cu 22 iunie. Astfel, prima probă la care vor participa este cea la Limba şi literatura română, urmând ca pe 23 iunie să fie susţinută proba la Limba şi literatura maternă. Pe 24 iunie este programată proba obligatorie a profilului, iar pe 25 iunie proba la alegere a profilului şi a specializării. Primele rezultate vor fi afişate pe 30 iunie, până la ora 12.00, urmând ca în aceeaşi zi, în intervalul orar 16.00 - 20.00, şi pe 1 iunie, în intervalul orar 8.00 -12.00, să poată fi depuse eventualele contestaţii. Pe 5 iulie vor fi afişate rezultatele finale.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri