anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 03.02.2023

Doua ieșence, în cursa pentru Consiliul Superior al Magistraturii? Cine sunt și ce vor să schimbe în Justiţie?

GALERIE
Ioana_Rusu_and_Geta_Lupu
 • Ioana_Rusu_and_Geta_Lupu
- +

Două ieşence încearcă să ajungă membre ale Consiliului Superior al Magistraturii din partea societăţii civile. 

Conform legii, organizaţiile neguvernamentale îşi trimit în CSM doi reprezentanţi. Până acum, s-au înscris 7 candidaţi, printre care o avocată ieşeancă şi o juristă în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. Candidaturi mai pot fi depuse până lunea viitoare, mandatele noilor membri ai CSM urmând să înceapă din ianuarie.

Geta Lupu, din partea asociaţiei „Justiţie pentru minori”

Avocata Geta Lupu şi-a depus candidatura ca membru al CSM din partea asociaţiei „Justiţie pentru minori”, fondată de aceasta în februarie anul trecut. Absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii „Petre Andrei” şi a unui masterat italian în contracte şi drept european, Lupu are o experienţă în avocatură de 20 de ani. În perioada 2019 – mai 2022, ea a fost preşedinte al Tribunalului de Arbitraj Judiciar de pe lângă Fundaţia Camera ieşeană de Arbitraj şi Mediere. În proiectul depus în susţinerea candidaturii, Lupu a prezentat ca principale probleme în funcţionarea justiţiei durata proceselor, serviciile de informare defectuoase, condiţiile procedurale care îi descurajează pe cetăţeni să apeleze la instanţe, dar şi procedurile greoaie şi ineficiente în domeniul drepturilor copilului.

„Spre exemplu, un litigiu de divorţ cu minori care este înscris pe rolul instanţelor de judecată generează următoarele dosare colaterale: ordonnaţă preşedinţială pentru stabilirea legăturilor între minori şi părintele nerezident, ordin de restricţie, cerere de substituire a acordului unui părinte pentru călătoria în străinătate a minorilor cu celălalt părinte, executare silită pentru plata pensiei de întreţinere, contestaţie la executare, plângere penală pentru nerespectarea hotărârilor judecătoreşti etc. Toate aceste dosare care încarcă volumul de lucru al instanţelor de fapt nu rezolvă problema de fond, respectiv neasumarea responsabilităţii judecătoreşti”, a menţionat avocata.

Irina Ioana Rusu, consilier juridic în cadrul AJPIS

Din partea Fundaţiei Camera de Arbitraj şi Mediere va candida Irina Ioana Rusu, consilier juridic în cadrul AJPIS. Fundaţia a reuşit şi în 2017 să îşi impună un candidat din partea societăţii civile, în persoana lui Romeo Chelaru. Vasluiancă de origine, Rusu este absolventă a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” şi doctor în management, lucrând în cadrul AJPIS din 2009.

În proiectul său de candidatură, Rusu a făcut referire cu precădere la calitatea resursei umane din sistemul judiciar, eliminarea inechităţilor salariale, identificarea de surse de venituri proprii pentru instanţe, dar şi la organizarea şi funcţionarea arbitrajului şi la utilizarea metodelor de soluţionare pre-judiciară a litigiilor. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viaţa publică românească în derivă

Alexandru CĂLINESCU

Viaţa publică românească în derivă

Au trecut doar câţiva ani de la marile demonstraţii de protest împotriva unor legi care urmăreau exonerarea unor infractori sus-puşi; astăzi, miile, zecile de mii de protestatari de odinioară par complet apatici, deşi ar avea nu o dată motive să iasă în stradă. Blazare? Resemnare? Indiferenţă? Evident că această lipsă de reacţie le dă guvernanţilor sentimentul impunităţii, ceea ce nu anulează însă teama că s-ar putea confrunta cu mişcări de protest.

opinii

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

George PLEȘU

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

Ar fi păcat ca cel mai iubit poet specializat în îngeri, întâmplător absolvent al liceului, să nu fie omagiat în spaţiul care marchează atât de multe momente importante din viaţa fiecărui adolescent care are privilegiul de a-i trece pragul. Măcar pentru următorii 75 de ani.

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

pr. Constantin STURZU

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

La recenta aniversare, pe 24 ianuarie 2023, a Unirii Principatelor Române, s-au trezit (în deja „buna” tradiţie woke!) unii să pună sub semnul întrebării prezenţa Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei pe scena din Piaţa Unirii, la momentul discursurilor festive. Motivul? „Biserica Ortodoxă s-a opus Unirii Principatelor”. 

În contra direcției noii legi a învățământului

Lucia-Gabriela MUNTEANU

În contra direcției noii legi a învățământului

Actuala variantă a proiectului de lege a învățământului prevede desființarea specializării învățătoare/ învățător din statutul de funcționare a liceelor și colegiilor pedagogice, școli din domeniul vocațional. Am afirmat argumentat în repetate rânduri, în spațiul public, ca profesoară de patru decenii la Școala Normală „Vasile Lupuˮ din Iași, că ar fi o greșeală, o nedreptate, o discriminare în raport cu celelalte tipuri de licee vocaționale, o lipsă de viziune în politica educațională, o intervenție brutală și lipsită de beneficii în continuarea unei tradiții educaționale vii și nu moarte, tradiția normalistă, în stare să slujească cea mai stringentă modernitate.

pulspulspuls

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Chiar aşa s-a întâmplat, dragi telespectatori: nea Măricel, şeful de la partidoiul ieşean, a profitat se pare de faptul că menistrul Sănătăţii e pe tarlaua lui la Bucureşti şi i-a şterpelit lui dom’ Costel, şeful liberalilor ieşeni, o marfa electorală toată numai macră, bună de chiftele în campanie, chiar de sub nas!

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.