Două „lovituri” de peste 100.000 de euro în Iași. Escrocherii cu pretinse vânzări de acțiuni la Hidroelectrica. Cât de ușor poți cădea în capcană!
Zeci de ieșeni au ajuns să plângă în pumni după ce din neglijență și lipsă de prevedere au căzut în capcana brokerilor care „vând” acțiuni la mari companii naționale. Autoritățile sunt depășite de situație, nu reușesc să facă progrese semnificative în investigații, și se ocupă mai mult cu preluarea plângerilor de la victime.
De altfel, jurnaliștii Ziarul de Iași au scris de nenumărate ori despre ieșenii care au căzut în capcana celor care vând acțiuni însă cazurile pe care le prezentăm astăzi sunt șocante: una dintre victime a pierdut 60.000 de euro, economii de o viață, iar a doua 50.000 de euro. Citiți în rândurile de mai jos cum a fost posibil, pas cu pas, acest lucru!
Escrocii se folosesc de numele unor companii cu potențial mare pe piața bursieră
Ziarul de Iași a mai scris despre escrocii care fură banii din conturi pretinzând că sunt consultanți care vând acțiuni cu randament mare. Escrocii se folosesc de numele unor companii cu potențial mare pe piața bursieră, cum ar fi Hidroelectrica, Transgaz, Romgaz sau Nuclearelectrica. În primul caz pe care îl prezentăm astăzi este vorba despre o familie de pensionari care a fost „momită” cu acțiuni Hidroelectrica. Femeia a văzut pe telefon o reclamă în care, cu suma de numai 1.200 lei. se poate achiziționa un număr de acțiuni Hidroelectrica care i-ar putea aduce lunar în contul personal câștiguri chiar și de 1.000 de lei. „Procedura” promovată de escroci este aparent simplă. Trebuie să devii „membru” al unei platforme, să completezi un formular, apoi să aștepți un telefon de la un manager pentru înființarea unui depozit de minim 1.200 lei.
Au fost sunați de un „broker specializat” care i-a îndrumat
Așa s-a întâmplat și cu ieșenii escrocați recent: au fost sunați de un ”broker specializat” care i-a ”îndrumat” în acest sens. În cazul nostru, o familie de pensionari, amândoi în jurul vârstei de 80 de ani, ambii la curent cu tehnologia de bază a folosirii smartphone-urilor. Soția a completat formularul, apoi a fost sunată de un ”broker”, însă, lucru de altfel prevăzut de escroci, nu a reușit să depună cei 1,200 lei în depozit, și ca urmare așa-zisul broker i-a cerut să își instaleze pe calculator programul AnyDesk, ca să o ajute de la distanță. AnyDesk este un program de accesare a unul calculator deschis de la distanță, online, prin intermediul unui alt calculator, dar care cere o parolă și un accept.
După ce femeia a instalat programul de control al computerului de la distanță, brokerul hoț a trecut la următoarea etapă a înșelătoriei: accesarea contului bancar al femeii, pentru înființarea așa-zisului depozit. Victima i-a oferit acces astfel la toate datele contului bancar pe care le avea în computer, iar cel în cauză a modificat parolele, preluând astfel controlul total al contului.
Cum a venit marea surpriză? Prin notificări de transfer al banilor
Surpriza celor doi pensionari a venit relativ repede, când soțul, titular al contului, a început să primească notificări pe telefon că a făcut transferuri bancare în diferite alte conturi, în sumă totală de 60.000 de euro. Reacția sa a fost de stupoare, însă era deja prea târziu. A sunat la numărul ”brokerului” și a cerut explicații, însă acesta i-a vorbit impertinent. Banca la care au fost ținuți banii le-a transmis celor doi pensionari că toate procedurile de transfer au fost corecte, fiind respectate procedurile standard în derularea operațiunilor bancare online. Din punctul de vedere al băncii, toate plățile au fost efectuate cu accept al titularul de cont, ceea ce, în termeni tehnici vorbind, a fost real. Singura opțiune care le-a mai rămas celor doi păcăliți a fost să anunțe Poliția.
Cazurile de genul acesta sau similare sunt de ordinul sutelor, iar capacitatea Poliției de a le urmări și rezolva este destul de limitată.Se pare că hoții știu și acest lucru. După depunerea plângerii la Poliție, ”brokerul” a înapoiat, tot online, în bancă, o sumă infimă: 4.000 de lei, ca gest de ”generozitate” față de victime.
Un al doilea caz de la Iași: 50.000 de euro
Al doilea caz pe care îl prezentăm este al unei femei, mult mai tânără decât pensionarii de mai sus. Suma pierdută este de aproximativ 50.000 de euro. Femeia avea bani, pe care îi ținea în depozite, în conturi, însă brokerii hoți i-au transferat în cont curent, apoi i-au ”făcut dispăruți”. Femeia a fost șocată și l-a amenințat pe ”broker” că îl va da pe mâna poliției, chiar dacă nu avea datele lui de identificare. Acesta i-a replicat însă faptul că a găsit prin calculatorul ei și acte de proprietate, iar dacă îl va mai ”supăra” mult, va face și un credit ipotecar de câteva sute de mii de euro folosind ca garanții actele de proprietate. Acest ultim aspect nu s-a concretizat, și este totuși greu de crezut că poate fi posibil în absența fizică a proprietarului real pentru garantarea unui credit cu proprietăți imobiliare.
Ieșenii victime ale celor două escrocherii au înaintat plângeri către Poliție, însă dosarele lor sunt abia în faza de început a investigației penale. Victimele nu pot fi despăgubite de către bănci, deoarece este exclusiv vina titularilor conturilor pentru accepturile date escrocilor. Fenomenul este prea mare pentru a fi stăpânit, iar cercetările Poliției fac pași mici. Totuși, recent a fost identificată o asemenea rețea alcătuită din persoane din Republica Moldova, organizată ca o corporație, care a cauzat un prejudiciu de peste 15 milioane de lei.
Detalii, AICI
Publicitate și alte recomandări video