
Două medalii pentru elevii ieșeni, la Olimpiada Balcanică de Informatică. Primele declarații, la cald. Îi sperie sau nu AI?
Doi tineri din Iași, Andrei Boacă și Alexandru Gheorghieș, au reușit să obțină medalii de argint la Olimpiada Balcanică de Informatică, desfășurată între 20 și 26 septembrie, la Ohrid, Macedonia. Performanțele lor au contribuit la clasarea României pe podium, într-o competiție care a reunit 65 de elevi din 16 țări.
Performanțele lotului românesc sunt următoarele:
- Andrei Boacă – Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași – Medalie de argint
- Neculau Rareș-Andrei – Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați – Medalie de argint
- Alexandru Gheorghieș – Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași – Medalie de argint
- Luchian Cristian – Colegiul Național de Informatică din Piatra-Neamț – Medalie de bronz
Medalie de argint pentru un absolvent de la Colegiul „Racoviță”
Andrei Boacă, absolvent al Colegiului „Emil Racoviță” din Iași, s-a clasat pe locul al V-lea în clasamentul general, la Balcaniada de Informatică. Acesta a mărturisit că pasiunea sa pentru informatică a început în clasa a VI-a, iar Balcaniada a fost încununarea eforturilor sale de-a lungul anilor.
„Medalia de argint la Balcaniadă reprezintă rezultatul care a încununat parcursul meu în cadrul Olimpiadei de Informatică. Pasiunea pentru informatică a apărut în clasa a VI-a, când am participat la un curs de informatică organizat la școală. Ulterior, participările la olimpiadă m-au făcut să realizez cât de mult îmi place acest domeniu”, a transmis Andrei Boacă pentru „Ziarul de Iași”.
Pentru Balcaniada de Informatică, Andrei s-a pregătit ca pentru orice altă competiție, lucrând probleme din anii anteriori. Începând de luni, el va urma cursurile Facultății de Informatică, iar printre planurile sale de viitor se numără aprofundarea domeniului informaticii și crearea unui software util pentru oameni.
„Consider că inteligența artificială va fi o unealtă de mare folos în viitor, însă partea creativă și inovatoare va fi susținută în principal de oameni, motiv pentru care nu mă sperie acest nou trend”, a declarat Andrei Boacă.
Nu este prima dată când absolventul Colegiului Național „Emil Racoviță” se afirmă în domeniul informaticii. Acesta a mai obținut premiile I, II și III la Olimpiada Națională de Informatică și medalii de aur la Concursurile „Romanian Master in Informatics” și „International Advanced Tournament in Informatics”.
Profesorul său de informatică din liceu a fost Marinel Șerban. Cadrul didactic l-a descris pe Andrei ca fiind „un tânăr extraordinar de frumos din toate punctele de vedere”.
„Pot spune că am fost norocos să am un astfel de elev. El tocmai a terminat clasa a XII-a, iar în clasa lui au fost niște copii foarte buni, niște tineri harnici. Mi-a fost mai mare dragul să lucrez cu ei la informatică. Andrei era un elev absolut obișnuit în clasă, nu a făcut niciodată caz de performanțele lui, deși ar fi putut face asta. Lăsând deoparte informatica, el a jucat și în piese de teatru, iar împreună cu un coleg de-al său au tras de noi să înființăm un concurs de informatică al Colegiului, CNER Code, și deja s-au desfășurat două ediții”, a precizat profesorul Marinel Șerban.
Aceeași performanță și la Liceul de Informatică „Grigore Moisil”
Alexandru Gheorghieș, absolvent al Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași, a obținut și el o medalie de argint, clasându-se pe locul al VI-lea în competiția balcanică. Cu șapte medalii naționale și numeroase premii internaționale, pasionat de informatică încă din clasa a V-a, Alexandru și-a încheiat cariera de licean cu un nou succes.
„Pe de o parte, este un rezultat excelent, fiind rezultatul a opt ani de muncă. Pe de altă parte, este un rezultat frustrant, deoarece este ultima mea competiție ca licean și simt că puteam obține un rezultat mai bun. Pe lăngă pregătirea mea pentru concursurile de informatică din țară, am rezolvat problemele de la Balcaniada de anul trecut”, a declarat Alexandru Gheorghieș.
Absolvent al Liceului de Informatică din Iași, Alexandru a mai obținut șapte medalii la Olimpiada Națională de Informatică – trei de bronz, două de argint și două de aur. În plus, a avut patru calificări în lotul național lărgit de informatică, mai multe medalii (două de bronz și una de aur) la Concursul „Romanian Master of Informatics” și o medalie de aur la International Autumn Tournament in Informatics Shumen 2024. În viitor, acesta își dorește să rămână în domeniul.
„Personal, momentan nu văd inteligența artificială ca o amenințare, însă depinde cum va evolua această tehnologie în viitor și, mai important, de cum va fi folosită de oameni”, a transmis Alexandru Gheorghieș.
Din clasa a V-a până într-a XII-a, profesoara de informatică și diriginta acestuia a fost Simona Iuscinschi, care l-a văzut ca pe un elev model.
„Rezultatul pe care l-a obținut acum nu este unul întâmplător, pentru că el din clasa a V-a se pregătește, muncește constant și merge la Olimpiada de Informatică. În repetate rânduri a obținut premii și medalii la faza națională, a fost calificat și în lotul național. Acest rezultat este binemeritat. Era elevul model, care se pregătea fără să fie împins de la spate, care era mereu atent și activ la ore. În plus, era un coleg foarte prietenos, apreciat și respectat. Am numai cuvinte de laudă despre el”, a afirmat profesoara Simona Iuscinschi.
România pe podium la Balcaniada de Informatică
Pe lângă performanțele celor doi elevi ieșeni, lotul României a obținut alte două medalii – una de argint, câștigată de Rareș-Andrei Neculau din Galați, și una de bronz, obținută de Cristian Luchian din Piatra-Neamț. În total, au participat 65 de elevi din 15 țări.
Balcaniada de Informatică s-a desfășurat asemenea barajelor de la Olimpiada Națională de Informatică. A constat în două probe, fiecare fiind reprezentată de trei probleme dificile de natură algoritmică, care trebuiau rezolvate în cinci ore. Fiecare problemă a avut punctajul maxim de 100 de puncte.
„Ca dificultate, Balcaniada a fost mai ușoară decât barajele pe care le-am susținut în cadrul taberelor de pregătire pentru lotul național de informatică”, a explicat Alexandru Gheorghieș.
Echipa României a fost coordonată de profesorul Adrian Panaete, vicepreședinte al Societății pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI), și de Liviu-Mihai Silion, student la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și membru SEPI.
Citește și:
Publicitate și alte recomandări video