Două miliarde de euro deficitul comerțului cu produse alimentare și animale vii în relația cu Uniunea Europeană
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

vineri, 21.01.2022

Comunicat de presă

Două miliarde de euro deficitul comerțului cu produse alimentare și animale vii în relația cu Uniunea Europeană

GALERIE
prop-agro
 • prop-agro
- +

România importă mâncare și exportă materie primă, deci, implicit, subvenții”, a declarat Emil Dumitru, producător agricol și fostul președinte al Federaţiei Naţionale Pro Agro, la postul de televiune B1TV, în emisiunea AgroTalk de ieri, 18 septembrie a.c.

Producțiile agricole interne sunt susținute cu fonduri europene, dar și cu sume în completare de la bugetul statului, iar beneficiarii principali ai prețurilor susținute de subvenții sunt procesatorii externi sau crescătorii de animale din statele către care sunt livrate cantități importante din culturile românești, adesea imediat după recoltare. Acest lucru este confirmat de datele Comisiei Europene, care arată că România are cele mai mari volume de materii prime agricole furnizate la export, în acest an comercial care a început la 1 iulie a.c., atât la grâu și porumb (România este pe primul loc), cât și la orz (locul al doilea). Iar vânzările au loc indiferent de preț, pe de o parte, din cauza lipsei spațiilor de depozitare (o problemă a României care dăinuie de aproape 30 de ani) și, pe de altă parte, din cauza necesarului de bani al fermierilor pentru achitarea inputurilor. Emil Dumitru precizează pentru postul citat că, în prezent, „suntem la recordul minim absolut la prețul porumbului, sub 50 de bani kilogramul” și, totuși, dintre țările Uniunii Europene, România a exportat cea mai mare cantitate de porumb din noua recoltă. Grâul are, de asemenea, cele mai mici prețuri din ultimii doi ani, acesta fiind și motivul pentru care cererile de ofertă s-au multiplicat, pe piața externă, potrivit firmei de consultanță Agritel. Prețurile de la Marea Neagră sunt cele mai competitive, iar concurența este susținută de livrările rusești și ucrainene. Grâul francez se apropie de cel din regiunea Mării Negre, în condițiile producției record (peste 39 de milioane de tone, de peste patru ori mai mult decât România) și a unei ținte de export de aproximativ 20 de milioane de tone de grâu.

Cererea pentru produsele alimentare se menține ridicată

România înregistrează un deficit de peste două miliarde de euro în schimburile comerciale cu produse alimentare și animale vii, în relația cu statele membre ale Uniunii Europene, potrivit datelor Institutului Național de Statistică valabile pentru primele șapte luni din acest an. Comerțul cu țările din Uniunea Europeană reprezintă peste 70% din comerțul internațional al României. Acesta este rezultatul capacităților reduse de procesare în România, pe de o parte, iar, pe de altă parte, este efectul creșterii cererii de produse alimentare stimulată de majorarea veniturilor populației simultan cu reducerea TVA la alimente. O analiză a băncii centrale arată că cererea de produse alimentare se va menține ridicată. În Raportul asupra inflației publicat în luna august a.c., Banca Națională a României consemnează că „parcursul robust din ultimii ani” al segmentului vânzărilor de mărfuri alimentare este așteptat să continue, după cum sugerează investițiile lanțurilor de retail anunțate pentru perioada 2019-2020.

Sursa:https://fermierinromania.ro/doua-miliarde-de-euro-deficitul-comertului-cu-produse-alimentare-si-animale-vii-in-relatia-cu-uniunea-europeana/

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Toni HRIŢAC

Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Duritatea de limbaj, libertatea indecentă în apreciere sunt arme politice, dar nu pot fi folosite împotriva unor persoane care nu fac politică. Chiar şi în retorica electorală o asemenea exprimare este de obicei apanajul unor extremişti. Faptul că primarul Iaşului le foloseşte este un derapaj care trebuie sancţionat.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul extremismului

Alexandru CĂLINESCU

Pericolul extremismului

Am întâlnit în ultima vreme mai multe luări de poziţie care atribuiau „intelectualilor” vina pentru ascensiunea extremei drepte. Care intelectuali?

Spaţiile pentru artă din Iaşi. O nouă galerie

George PLEȘU

Spaţiile pentru artă din Iaşi. O nouă galerie

Orice deschidere a unei noi galerii este un act de curaj care trebuie salutat şi sprijinit. O scenă cât mai efervescentă, care va căuta să scape de conservatorism şi provincialismul care au dominat mult prea multă vreme cultura ieşeană, şi care va dori să fie conectată la trendurile globale, va atrage atenţia şi asupra potenţialului creativ local şi va genera mai multe puncte de diseminare a artei contemporane şi educare a publicului.

Critica „de întâmpinare”?

Nicolae CREŢU

Critica „de întâmpinare”?

Nu se mai vorbeşte prea mult, de deja destul de multă vreme, despre o critică de întâmpinare. Ceea ce nu înseamnă, totuşi, că ea ar fi dispărut cu totul, poate, mult mai curând şi de înţeles într-o măsură, doar că a suferit, în noi „contexte”, nu puţine mutaţii, deformări, probabil şi pervertiri. Faţă de ce era ea cel mai adesea, deşi nu lipseau nici atunci simulacrele de „critică”, doar fardate cu aşa o etichetă indulgentă, sub regimul comunist şi controlul lui (nu numai cenzura) asupra activităţii editoriale.

pulspulspuls

Ce Harvard, ce Princeton, ce universităţi de top: uitaţi aicea diplomă, băbăeţ!

Ce Harvard, ce Princeton, ce universităţi de top: uitaţi aicea diplomă, băbăeţ!

Mişcare magistrală, de maestru emerit (nu spunem în ce anume) a rectorul de la „Cuza”, dom’ Tudorel, în aceste zile de plin scandal al pagiatului lucrării de doctorat a premierului Ciucă: a scos şi el la bătaie una din diplomele din sertar, şi nu una oarecare. 

Caricatura zilei

Din cauza Omicron, se lasă cu penalizări

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X