Două miliarde de euro deficitul comerțului cu produse alimentare și animale vii în relația cu Uniunea Europeană
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 24.01.2021

Comunicat de presă

Două miliarde de euro deficitul comerțului cu produse alimentare și animale vii în relația cu Uniunea Europeană

GALERIE
prop-agro
  • prop-agro
- +

România importă mâncare și exportă materie primă, deci, implicit, subvenții”, a declarat Emil Dumitru, producător agricol și fostul președinte al Federaţiei Naţionale Pro Agro, la postul de televiune B1TV, în emisiunea AgroTalk de ieri, 18 septembrie a.c.

Producțiile agricole interne sunt susținute cu fonduri europene, dar și cu sume în completare de la bugetul statului, iar beneficiarii principali ai prețurilor susținute de subvenții sunt procesatorii externi sau crescătorii de animale din statele către care sunt livrate cantități importante din culturile românești, adesea imediat după recoltare. Acest lucru este confirmat de datele Comisiei Europene, care arată că România are cele mai mari volume de materii prime agricole furnizate la export, în acest an comercial care a început la 1 iulie a.c., atât la grâu și porumb (România este pe primul loc), cât și la orz (locul al doilea). Iar vânzările au loc indiferent de preț, pe de o parte, din cauza lipsei spațiilor de depozitare (o problemă a României care dăinuie de aproape 30 de ani) și, pe de altă parte, din cauza necesarului de bani al fermierilor pentru achitarea inputurilor. Emil Dumitru precizează pentru postul citat că, în prezent, „suntem la recordul minim absolut la prețul porumbului, sub 50 de bani kilogramul” și, totuși, dintre țările Uniunii Europene, România a exportat cea mai mare cantitate de porumb din noua recoltă. Grâul are, de asemenea, cele mai mici prețuri din ultimii doi ani, acesta fiind și motivul pentru care cererile de ofertă s-au multiplicat, pe piața externă, potrivit firmei de consultanță Agritel. Prețurile de la Marea Neagră sunt cele mai competitive, iar concurența este susținută de livrările rusești și ucrainene. Grâul francez se apropie de cel din regiunea Mării Negre, în condițiile producției record (peste 39 de milioane de tone, de peste patru ori mai mult decât România) și a unei ținte de export de aproximativ 20 de milioane de tone de grâu.

Cererea pentru produsele alimentare se menține ridicată

România înregistrează un deficit de peste două miliarde de euro în schimburile comerciale cu produse alimentare și animale vii, în relația cu statele membre ale Uniunii Europene, potrivit datelor Institutului Național de Statistică valabile pentru primele șapte luni din acest an. Comerțul cu țările din Uniunea Europeană reprezintă peste 70% din comerțul internațional al României. Acesta este rezultatul capacităților reduse de procesare în România, pe de o parte, iar, pe de altă parte, este efectul creșterii cererii de produse alimentare stimulată de majorarea veniturilor populației simultan cu reducerea TVA la alimente. O analiză a băncii centrale arată că cererea de produse alimentare se va menține ridicată. În Raportul asupra inflației publicat în luna august a.c., Banca Națională a României consemnează că „parcursul robust din ultimii ani” al segmentului vânzărilor de mărfuri alimentare este așteptat să continue, după cum sugerează investițiile lanțurilor de retail anunțate pentru perioada 2019-2020.

Sursa:https://fermierinromania.ro/doua-miliarde-de-euro-deficitul-comertului-cu-produse-alimentare-si-animale-vii-in-relatia-cu-uniunea-europeana/

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce model alegem?

Nicolae GRECU

Ce model alegem?

În speranţa că sportul românesc va redeveni el însuşi un model în Europa, înclinăm spre Slovenia.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Sunt evidenţiate în continuare accentele antiamericane şi antioccidentale din discursul public al reputatului om de ştiinţă.

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

pr. Constantin STURZU

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

În contextul primei trimiteri a ucenicilor la propovăduire, Domnul le spune, între altele: "Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii" (Matei 10, 16). Imaginea unei oi aflate în mijlocul lupilor stârneşte frisoane, mai ales printre credincioşii îngrijoraţi de mersul actual al lumii. Însă mesajul e mai degrabă sursa unei mari nădejdi. Căci nu ne cere Mântuitorul să acţionăm precum "lupii" - grupaţi în haite, agresivi, sălbatici -, ci să cultivăm ascultarea şi blândeţea specifice "turmei celei cuvântătoare".

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.