anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Comunicat de presă

Două miliarde de euro deficitul comerțului cu produse alimentare și animale vii în relația cu Uniunea Europeană

GALERIE
prop-agro
 • prop-agro
- +

România importă mâncare și exportă materie primă, deci, implicit, subvenții”, a declarat Emil Dumitru, producător agricol și fostul președinte al Federaţiei Naţionale Pro Agro, la postul de televiune B1TV, în emisiunea AgroTalk de ieri, 18 septembrie a.c.

Producțiile agricole interne sunt susținute cu fonduri europene, dar și cu sume în completare de la bugetul statului, iar beneficiarii principali ai prețurilor susținute de subvenții sunt procesatorii externi sau crescătorii de animale din statele către care sunt livrate cantități importante din culturile românești, adesea imediat după recoltare. Acest lucru este confirmat de datele Comisiei Europene, care arată că România are cele mai mari volume de materii prime agricole furnizate la export, în acest an comercial care a început la 1 iulie a.c., atât la grâu și porumb (România este pe primul loc), cât și la orz (locul al doilea). Iar vânzările au loc indiferent de preț, pe de o parte, din cauza lipsei spațiilor de depozitare (o problemă a României care dăinuie de aproape 30 de ani) și, pe de altă parte, din cauza necesarului de bani al fermierilor pentru achitarea inputurilor. Emil Dumitru precizează pentru postul citat că, în prezent, „suntem la recordul minim absolut la prețul porumbului, sub 50 de bani kilogramul” și, totuși, dintre țările Uniunii Europene, România a exportat cea mai mare cantitate de porumb din noua recoltă. Grâul are, de asemenea, cele mai mici prețuri din ultimii doi ani, acesta fiind și motivul pentru care cererile de ofertă s-au multiplicat, pe piața externă, potrivit firmei de consultanță Agritel. Prețurile de la Marea Neagră sunt cele mai competitive, iar concurența este susținută de livrările rusești și ucrainene. Grâul francez se apropie de cel din regiunea Mării Negre, în condițiile producției record (peste 39 de milioane de tone, de peste patru ori mai mult decât România) și a unei ținte de export de aproximativ 20 de milioane de tone de grâu.

Cererea pentru produsele alimentare se menține ridicată

România înregistrează un deficit de peste două miliarde de euro în schimburile comerciale cu produse alimentare și animale vii, în relația cu statele membre ale Uniunii Europene, potrivit datelor Institutului Național de Statistică valabile pentru primele șapte luni din acest an. Comerțul cu țările din Uniunea Europeană reprezintă peste 70% din comerțul internațional al României. Acesta este rezultatul capacităților reduse de procesare în România, pe de o parte, iar, pe de altă parte, este efectul creșterii cererii de produse alimentare stimulată de majorarea veniturilor populației simultan cu reducerea TVA la alimente. O analiză a băncii centrale arată că cererea de produse alimentare se va menține ridicată. În Raportul asupra inflației publicat în luna august a.c., Banca Națională a României consemnează că „parcursul robust din ultimii ani” al segmentului vânzărilor de mărfuri alimentare este așteptat să continue, după cum sugerează investițiile lanțurilor de retail anunțate pentru perioada 2019-2020.

Sursa:https://fermierinromania.ro/doua-miliarde-de-euro-deficitul-comertului-cu-produse-alimentare-si-animale-vii-in-relatia-cu-uniunea-europeana/

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ascensiunea Dreptei. Liberali, iliberali, populişti (I)

Alexandru LĂZESCU

Ascensiunea Dreptei. Liberali, iliberali, populişti (I)

Chiar şi în această perioadă de criză economică severă valorile culturale vor ocupa un rol tot mai proeminent în disputele politice şi electorale din spaţiul occidental.

opinii

Aisbergul cunoaşterii umane şi mecanismele istoriei

Nichita DANILOV

Aisbergul cunoaşterii umane şi mecanismele istoriei

Da, istoria o scriu învingătorii, dar o scriu şi istoricii. Uneori chiar şi poeţii. Şi când spun aceasta, gândul îmi zboară la Homer. Poate că nici aheii, nici troienii nu a fost atât de viteji pe câmpul de luptă cum apar în scrierile sale. Homer a prezentat faptele prin prisma sa poetică. De aici şi toată grandoarea şi măreţia ce sfidează veacurile.

Despre competitivitatea digitală a României

Ciprian IFTIMOAEI

Despre competitivitatea digitală a României

Ţara noastră rămâne în urmă pentru mai mulţi indicatori din categoria „capitalul uman”, având un nivel foarte scăzut de competenţe digitale de bază în comparaţie cu media UE. În ceea ce priveşte aspectele pozitive menţionate în Raportul DESI faţă de România se remarcă poziţiile înalte privind proporţia de femei specialişti în TIC la angajare (locul 2) şi absolvenţi TIC (locul 4) în UE-27.

Porumbeii şi planeta

Michael ASTNER

Porumbeii şi planeta

Mă duc la cumpărături. Ajuns la intersecţia Lidl - Policlinica Galata, văd o femeie mai în vârstă care tocmai se pregătea să hrănească... porumbeii. Care porumbei, zeci, poate chiar sute (s-a format un stol uriaş în zonă, stol ce acum câţiva ani nu exista), evident că au început să coboare şi să se adune pe terenul viran dintre trotuar şi gardul Policlinicii. 

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.